„Kérsz valamit inni?” – hangzik el gyakran a mindennapok során. És valóban, milyen fontos is ez a kérdés! A probléma viszont az, hogy csak egyszer-egyszer érkezik rá ez a válasz: Igen, köszönöm. Egy kis vizet kérek”.  Sajnos kevesen vannak, akik manapság sima vizet isznak, és ők is túl ritkán, pedig ez az egyszerű ital nélkülözhetetlen a szervezetünk számára. Tudnunk kell, hogy a test alapvető működéséhez megfelelő mennyiségű folyadék bevitele szükséges. És most nem a cukrozott üdítőkre – különösképpen nem a kólára! –, sem pedig a bolti gyümölcslevekre, és még véletlenül sem az alkoholra gondolok, hanem a tiszta vízre. Ugyanis nélküle nincs élet. Talán nem tudod, de az emberi szervezet mintegy 50-90%-át teszi ki ez a csodálatos folyadék.

víz vízfogyasztás egészséges életmód Impulzív Magazin
Tökéletes megoldás karnyújtásnyira
Sosem felejtem el, amikor az egyetemen, a folyosón állva, nagy izgalomban vártunk a szóbeli vizsgákra, és mire sorra kerültünk, szinte megszólalni is alig tudtunk. És ekkor jött az igazi segítség: a víz! Pár korty, és helyre kerültek az agyi funkcióink. És ez most sincs másképp. Amikor egy-egy feszült helyzetben vagy egy fontos megbeszélés során, kávé helyett – amiről tudnunk kell, hogy dehidratál –, inkább vizet fogyasztunk, máris könnyebben jönnek a jó ötletek, és nyugodtabbá válik a hangulat is. Sok fejfájást is el tud mulasztani ez a nagyszerű ital. Talán nem is gondolnánk, hogy a folyadékhiány először lelassult gondolkodást, fáradtságérzetet és fejfájást eredményez, később pedig komoly gyengeségérzethez, mentális zavarodottsághoz, szédüléshez, sőt ájuláshoz is vezethet. Abban, hogy a vér jól áramoljon a szervezetünkben, és így a vérrögök kialakulását is megelőzzük, elsődleges szerepe van a megfelelő vízfogyasztásnak.

Örök dilemma – csapvíz vagy ásványvíz?
Táplálkozási tanácsadóként, szinte rögtön megkérdezem a hozzám fordulóktól: „Mennyi folyadékot fogyaszt?”. A válasz általában lehangoló, mert a legtöbben nem isznak elegendő vizet. Persze ilyenkor adja magát a kérdés: „A csapvíz vagy az ásványvíz a jó?” Könnyebb arra válaszolni, hogy mi az, ami nem jó.

Például a csapvízben található klór. Érthető persze, hogy időnként szükséges a vezetékes vizet fertőtleníteni, de sokszor magasabb a klórtartalma, mint amit még biztonságosnak tekinthetünk. A folyamat hatására ugyanis káros melléktermékek jönnek létre, például trihalometán-vegyületek. Egyikük, a kloroform negatív egészségügyi hatásairól eddig már számos kutatás megjelent. Természetesen azóta születtek olyan tanulmányok is, amelyek ezeket az állításokat megkérdőjelezik, viszont az én véleményem szerint, ha bármilyen esély is van arra, hogy valami súlyos betegséget okozhat – amit egyébként könnyen megelőzhetünk –, akkor inkább tegyünk ellene. Én alapvetően a csapvíz fogyasztására ösztönzök mindenkit, de csakis akkor, ha az tisztítva van. Ez pedig nem ördöngösség. Ideális esetben akár olyan berendezést is beszereltethetünk az otthonunkba, amelyik az egész háztartás ivóvízrendszerét megtisztítja. Érdemes viszont alaposan tájékozódnunk a vásárlás előtt, mert ezek között vannak olyanok, amelyek nemcsak a baktériumokat és a káros anyagokat szűrik ki, de a kalciumot és magnéziumot is. Ugyanakkor a kézi vízszűrő készülékek sem rosszak (pl. a Brita), ezért legalább azokból szerezzünk be egyet otthonra. Ahol pedig van a közelben tiszta, gyógyító hatású forrás, ott nem kérdés, hogy mit fogyasszunk inkább.

folyadékfogyasztás víz Impulzív Magazin
A meghatározott területeken kinyerhető ásványvizek jelentősége abban áll, hogy magasabb dózisban tartalmazzák az ásványi anyagokat, mint a csapvíz, így fogyasztásukkal ezekből több kerül a szervezetünkbe. A kalcium, magnézium, vas, kálium, cink, foszfor, fluor és jód talán a leggyakrabban előforduló ilyen anyagok. Fontos tudnunk, hogy ezek a vizek a biológiai hasznosulás szempontjából remek kalciumforrások. Tehát az ásványvizek fogyasztása ebből a szempontból is sokkal fontosabb, mint például a tehéntejé. Hosszú távú folyadékpótlásra viszont többnyire nem ajánlottak, inkább egyfajta kiegészítésként javasolhatók, például a nyári hőségben, amikor a testünkben az ásványi elemek szintje amúgy is csökkenhet.
Az ásványvizek kiválasztásánál érdemes figyelembe vennünk, hogy éppen milyen típusú tevékenységet végzünk, vagy milyen az egészségi állapotunk. Sportoláskor a magasabb magnéziumtartalmú vizeket fogyasszuk, vashiány esetén a vastartalmú ásványvizek ideálisak, míg például veseprobléma esetén a nátriumszegény változat a jó választás.
Az összetevőkön kívül fontos szempont még a szárazanyag-tartalom. Kevesebb, mint 50 mg/l érték esetén csak nagyon csekély ásványi tartalommal számolhatunk, míg 1500 mg/l felett már koncentráltabb a hasznos anyagok jelenléte.
Lényeges még, hogy lehetőség szerint ne a műanyag flakonos ásványvizeket válasszuk, ugyanis sajnálatos módon a PET palackokból – főleg, ha melegben tároljuk őket –, antimon oldódhat a vízbe.
A keserűvizek is csak bizonyos lelőhelyeken fordulnak elő, és alapos orvosi kivizsgálást követően, kúraszerűen alkalmazhatóak. Ezeknek a gyógyvizeknek az összetétele ugyanis nagyon eltérő lehet, így a gyógyhatásuk is ennek függvényében változik.
Az alábbiak talán a legismertebbek Magyarországon, és bizonyítottan nagyon kedvező élettani hatással rendelkeznek.

  • Salvus gyógyvíz – gyomorbántalmakra, cukorbetegségre és köszvényre is alkalmazható.

  • Attila gyógyvíz – hólyag-, epe- és májproblémák, valamint gyomor- és légzőszervi hurut kezelésére ajánlott.

  • Hungária gyógyvíz – gyomorsavtúltengés, vesemedence-bántalmak és ideges gyomorbajok esetén használatos.

  • Hévízi gyógyvíz – melyet helyben érdemes fogyasztani, mert az egyik értékes összetevője, a radon, néhány nap alatt elbomlik.

  • Balatonfüredi gyógyforrás – szabad szénsav, magnézium, kálium, vas, kalcium, mangán stb. tartalma miatt szívbetegségekre és szívbillentyű problémákra alkalmazható kívül és belül egyaránt.

A glaubersós vizek anyagcsere-gyorsító hatásúak, ezért mindenképp csak kúraszerűen használjuk őket, ne rendszeresen és állandóan. (pl. Ferenc József gyógyvíz)
A kénes, szulfátos gyógyvizek a gyomorsav termelődését szabályozzák.

Fontos tudnunk, hogy a gyógyvizek alkalmazása ellenjavallt epe- és májgyulladás, epekő, veseműködési zavar és gyomorfekély esetén.

egészséges életmód víz vízfogyasztás Impulzív Magazin
Ha ízekre vágysz
A folyadékfogyasztás kapcsán érdemes néhány szót ejtenünk az üdítőkről. Főleg azért, mert mára sajnos nagyon beépültek a kultúránkban – sokan az alapvető folyadékigényüket is ezekkel a cukrozott, színezett „csodákkal” elégítik ki, de legalábbis ezekkel dobják fel az étkezésüket. Táplálkozási szakértőként azonban mindenkit arra bíztatok, hogy hagyja ki teljesen az étrendjéből az üdítőket. (Étkezés közben egyébként sem tanácsos inni, még vizet sem! A folyadékpótlást érdemesebb az étkezések közé beiktatni, és nem kell megvárni, amíg szomjasak leszünk, mert az már a szervezet vészreakciója.) Az üdítők egészségügyi megítélésén az sem változtat, hogy a sok cukor helyett esetleg édesítőszereket tartalmaznak, mert azok még károsabbak – üres és felesleges kalóriák. Aki képes teljesen száműzni az étrendjéből ezeket a színes „szirupokat”, és megtanul nélkülük élni, az nemcsak az egészségének, hanem a pénztárcájának is jót tesz. Hab a tortán, hogy így a környezetünket is megszabadíthatjuk a sok felesleges műanyag palacktól.
Mégis mit tegyünk, ha már unjuk a víz íztelenségét? Jó megoldás lehet az ízesített, cukor- és édesítőszermentes ásványvizek fogyasztása, és alkalmanként a házi készítésű szörp, lehetőség szerint szintén édesítés nélkül. Persze rengeteg otthoni praktika létezik még arra, hogy ízesebbé varázsoljuk a vizet. Jómagam például rendszeresen szoktam mentás, citromfüves, bodzás, levendulás és rózsa ízű italokat is készíteni.

Tanuld meg értékelni
A víz csodálatos ajándéka a természetnek, amiért minden nap érdemes hálát adnunk. A tiszta víz méregtelenít, és elengedhetetlenül fontos a szervezet alapvető biológiai funkcióinak a működéséhez. Azonban mindig ügyeljünk arra, hogy az általunk elfogyasztott víznek megfelelő legyen a minősége és a mennyisége.
Jómagam sokat gondolok arra, hogy egyes országokban mekkora kincs is a jó ivóvíz. Amikor először jártam olyan helyen, ahol a csapvíz fogyasztása kifejezetten ártalmas és veszélyes az egészségre, akkor szembesültem igazán a tiszta víz értékével. Mi itt Európában nagyon szerencsések vagyunk ebből a szempontból, és ezt érdemes észben tartanunk és megbecsülnünk. Mégis úgy gondolom, hogy célszerű pénzt invesztáltunk egy háztartási víztisztító készülékbe, mert így biztosan jó minőségű ivóvízhez jutunk, ami mindig kéznél van, környezetkímélő, és összességében költséghatékonyabb is. Én például mindenhova viszem magammal a tisztított otthoni vízzel töltött kis üvegpalackomat. Ha pedig ásványvizet fogyasztunk, akkor válasszuk inkább a környezetbarátabb, üveges megoldást.

Összességében, úgy gondolom, hogy a lehetőségeinkhez mérten, még az életnek ezen az apró területén is döntsünk tudatosan a saját egészségünk és a Föld jövője érdekében.

Szerző