Év elején valahogy mindig jobban bennünk van az akarás, hogy odafigyeljünk magunkra és az egészségünkre: megfogadjuk, hogy mostantól rendszeresen edzeni fogunk, hogy odafigyelünk a táplálkozásunkra, hogy elolvassuk a régóta a polcon porosodó könyvet, ami majd segít jobbá varázsolni az életünket. Most három szuperszínes és ízletes smoothie-val szeretnénk segíteni azokat, akikben még ott a lendület az újévi fogadalmak megtartása iránt – és persze azoknak, akik szeretnék feldobni a hideg, téli napokat egy-egy színes vitaminbombával.

smoothie zöldség gyümölcs turmix Impulzív Magazin
A smoothie gyakorlatilag egy turmix, amiben zöldségeket és/vagy gyümölcsöket vegyítünk valamilyen folyadékkal (víz, valamilyen tej, narancslé, stb.). Készíthetjük fagyasztott gyümölcsből és adhatunk hozzá jégkockát, ha épp tombol odakint a hőség. Mostanában azonban nem éppen ez a helyzet, úgyhogy ehelyett három olyan smoothie receptet készítettünk, melyek a téli hónapokban is könnyen elérhető hozzávalókból állnak.

Egy jó smoothie pont ilyen: az van benne, ami épp elérhető, legyen az egy kis maradék narancslé, egy magányos banán, egy, a kamrában már régóta kallódó cékla – vagy pedig bármi, ami épp szezonban van. Készíthetjük sűrűbbre, így akár smoothie tál is lehet belőle, vagy kicsit folyósabb, turmixosabb állagúra. Próbálhatunk a minimalizmusra és a minél kevesebb hozzáadott extrára törekedni, de kreálhatunk kisebb remekműveket is, fűszerekkel, szuperételekkel, merész ízpárosításokkal. Smoothie kísérletekre fel!

Spenótos-almás smoothie

 Hozzávalók:

  • 1 nagy alma, meghámozva, durvára szelve
  • nagy marék spenótlevél
  • 1-1,5 deciliter narancslé
  • 2 teáskanál aprószemű zabpehely

smoothie zöldség gyümölcs turmix Impulzív Magazin

Édesburgonyás-almás smoothie

 Hozzávalók:

  • 1 nagy alma, meghámozva, durvára szelve
  • 1 nagy maréknyi édesburgonya meghámozva, felkockázva, puhára párolva
  • 1 evőkanál görögjoghurt
  • 1 csipet fahéj
  • 1-2 deciliter tej
  • 1 teáskanál méz

smoothie zöldség gyümölcs turmix Impulzív Magazin

Céklás-banános smoothie

Hozzávalók:

  • egy csésze cékla, meghámozva, apróra kockázva
  • egy marék sárgarépa hámozva, karikázva
  • 1 banán
  • 1-2 deciliter víz

smoothie zöldség gyümölcs turmix Impulzív Magazin

Elkészítés mindhárom smoothie esetében:

  1. Az előkészített hozzávalókat tedd a turmixgépedbe vagy a botmixer edényébe, esetleg egy kancsóba.
  2. Mixeld össze alaposan, amíg krémes állagú nem lesz.
  3. Fogyaszd frissen!

Tippek:

  • Érdemes először mindig kevesebb folyadékot hozzáadni (de ahhoz elegendőt, hogy mondjuk a botmixer is elboldoguljon vele), aztán később hozzáadni többet, ha folyósabb állagú smoothie-t szeretnénk.
  • Nem baj, ha kicsit darabos marad a smoothie (botmixer használata esetén például sosem lesz olyan sima, mint egy turmixgéppel).
  • Vannak gyümölcsök (pl.: a banán és az alma is ilyen), melyek kellőképp megédesítik a smoothie-t és nincs szükség extra édesítőszerre, de ettől függetlenül persze saját ízlésünk szerint adhatunk hozzá akár mézet, akár juharszirupot vagy más édesítőszert.
  • A tejet, narancslevet és növényi tejet bármikor vízre cserélhetjük és fordítva. Tényleg kísérletezzünk bátran a hozzávalókkal, ami épp van otthon.
  • Hűtőben kb. egy napig eláll, de tovább nem érdemes tartogatni.

smoothie zöldség gyümölcs turmix Impulzív Magazin

Elő hát a botmixerekkel és turmixgépekkel és induljon a smoothie szezon!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma