Olvasni jó, a karácsonyfa fényei mellett bekuckózva pedig még annál is jobb. Ezek a könyvek, bár nagyon különbözőek, de egytől egyig karácsonyi hangulatúak és segítenek abban, hogy még jobban átjárjon bennünket az ünnep szellemisége.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
Regények

Charles Dickens: Karácsonyi ének
Nem véletlen, hogy ez a klasszikus regény már annyiszor került feldolgozásra ilyen-olyan formában: Ebenezer Scrooge, a mogorva üzletember, aki elfelejtette, miről is szól igazán a karácsony, az ünnepi történetek megkerülhetetlen alakja. Az elmúlt, a jelen és a jövő karácsonyok szellemei olyan utazásra invitálják, amiből mi magunk is sokat tanulhatunk.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
‌J.R.R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Ha valaki tudta, hogyan tegye varázslatossá a gyerekek karácsonyát, az a fantasy író Tolkien volt, aki több, mint két évtizeden keresztül írt választ gyermekei Télapónak címzett leveleire, melyekből megismerhetjük az északi sark életének minden részletét – természetesen illusztrációkkal gazdagítva.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
‌Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
A Télapó (fikciós) eredettörténete minden felmerülő kérdésre választ ad eme csodálatos-varázslatos személlyel kapcsolatban. Ez a kötet telis-tele van lehetetlen történetekkel, így szigorúan csak azoknak ajánlott, akik képesek hinni a lehetetlenben. Bájos (néhol ijesztő) történet minden korosztálynak.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
‌Dr. Seuss: A Grincs
Ez a rímekbe szedett klasszikus a karácsonyt gyűlölő Grincsről szól, aki úgy döntött, hogy ellopja a karácsonyt Kikfalva lakóitól. Nem árulok el titkot, ha azt mondom, a végén persze minden jól alakul. Egy bájos-mókás rövid történet, ami mosolyt csal az egész család arcára.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
‌Josie Silver: Egy decemberi nap
Ez már egy vérbeli romantikus regény, de nem a túlzottan csöpögős fajtából, talán inkább a keserédes jelző illik rá legjobban. Egy férfi és egy nő életét, és a kettejük közti kapcsolatot követhetjük nyomon tíz éven keresztül a regény során. Ne ezt a könyvet válaszd, ha valami könnyed, romantikus olvasmányt keresel, viszont határozottan ezt vedd a kezedbe, ha kenyered az epekedés és az elszalasztott lehetőségek.

John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó
Három különálló, ám végül mégis egybefonódó történetet olvashatunk ebben a karácsonyi kötetben. E három romantikus történet egy kisvárosban játszódik, főszereplői tinédzserek, és a fő témája, mi más is lenne, mint a szerelem (no meg persze egy jó kis karácsonyi hóvihar). Tökéletes azoknak, akik valami romantikusra, ám szórakoztatóra vágynak – nem csak tiniknek.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
Tom Fletcher: Christmasaurus – Dínót kérek karácsonyra
Egy aranyos kis karácsonyi mese egy kisfiúról és egy dinoszauruszról, pontosabban a kettejük karácsonyi kalandjáról. Persze ennél sokkal többről szól a mese: családról és barátokról, szeretetről, no meg varázslatról. Kisebbeknek is jó választás.

Gunhild Sehlin: Mária kis szamara
Egy aranyos kis tanmese egy csökönyös csacsiról, és arról, hogy milyen erővel bír a kedvesség és törődés. Tökéletes ünnepre hangoló olvasmány kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Kicsit olyan, mint egy adventi naptár: napról-napra is lehet vele haladni, egészen Szentestéig.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán
Novellák

‌Phillip Van Doren Stern: A legnagyobb ajándék
A novella, ami minden idők egyik legjobb karácsonyi filmjének, Az élet csodaszépnek az alapja. A főszereplőnk egy férfi, aki olyannyira elégedetlen az életével, hogy az öngyilkosságot fontolgatja, ám Szenteste egy angyal megakadályozza abban, hogy véget vessen életének és megmutatja neki, milyen is lenne a világ nélküle. Tanulságos, szívmelengető történet.

O. Henry: A Háromkirályok ajándéka
Egy másik rövid, ám annál szívmelengetőbb történet. Egy fiatal párról szól, akik bár nagyon szeretik egymást, kevés pénzük jut csak karácsonyi ajándékra, hiába szeretnék meglepni a másikat. Tanulságos lecke az ajándékozás igazi lényegéről, no és persze a szeretetről.

‌Truman Capote: Karácsonyi emlék
A Hidegvérrel és az Álom luxuskivitelben írójának novellája nagyrészt önéletrajzi ihletésű, az 1930-as években játszódik, és a barátságról és az ajándékozás öröméről szól. Azoknak, akik valami komolyabb hangvételűre vágynak.

‌Gogol: Karácsony éjszakája
Ez egy 1830-as évekből származó komor mese egy kovácsról és az ő harcáról az ördöggel, aki csínytevéseivel felbolygatja a kovács falujának életét. Népmesés-varázslatos, de gyerekeknek annyira nem ajánlott.

+1: A fiú, aki majdnem elvesztette a Karácsonyt
Ez a mese pár éve született, amikor is egy bizonyos fiúnak egy kis noszogatásra volt szüksége ahhoz, hogy karácsonyi hangulatba kerüljön. Mivel tudjuk, hogy másoknak is nehéz lehet emlékezni arra, miért is jó a karácsony, megosztjuk mindenkivel a mesét. Az illusztrációkat Póli Matilda készítette, a mesét pedig én írtam. A mesét itt tudod elolvasni.

karácsonyi könyvek könyvajánló az Impulzív Magazin oldalán

Fotó: Emma

Szerző