Ahogy szedtem fel a csicsókát a kertben, elgondolkoztam azon, vajon hányan tudják azt, hogy a táplálkozásunk a szervezetünk kórokozók elleni védekezőképességét is befolyásolja. Vajon belegondolunk-e abba, hogy a bélflóránk egészségének megőrzése nemcsak valami új divathóbort, hanem az immunrendszerünk egyik bástyájának a támogatása. A szervezetünk folyamatosan tanulja, hogyan teremtsen egyensúlyt a külső hatások ellenében, és ebben segíteni tudjuk. Eszembe jutott gyermekkorom kedvenc rajzfilmsorozata is, az „Egyszer volt… az élet”, amely nagyon szépen bemutatja, milyen csodás folyamatok zajlanak az emberi szervezetben – még így, felnőttként is lenyűgöző belegondolni. Tudnunk kell, hogy a testünk mindig képes tanulni és megújulni, és ebben fontos szerep jut annak, ahogy élünk és táplálkozunk, ugyanis nagyban befolyásolja, hogy mennyire leszünk érzékenyek a fertőzésekre. Most ősszel is tegyünk hát tudatosan azért, hogy szervezetünk felkészülten várja a hideg idő kihívásait.

egészséges táplálkozás immunrendszer természetes immunerősítés tudatos életmód Impulzív Magazin
Tisztítsuk meg a szervezetünket tiszta, bioételekkel!
Az őszi időszak kiváló alkalom szervezetünk méregtelenítésre, melyben elsősorban a szezonális zöldségek lehetnek a segítségünkre. Akár gyümölcskúrát is tarthatunk, persze ez bizonyos egészségügyi problémák esetén nem mindenki számára ajánlott, gondoljunk csak a gyümölcsök magas cukortartalmára. Előnyösebb és könnyen kivitelezhető az idényzöldségeken alapuló 1-2 napos léböjtkúra, vagy olyan étrend követése, amely csak tiszta, bio, nyers vagy wokban készült párolt zöldségeket tartalmaz.  Mindenképpen érdemes néhány napos vagy akár egy hetes hús-, tartósítószer, cukor- illetve tej- és tojásmentes időszakot is tartani, ez ugyanis tehermentesíti a szervezetünket. Ha pedig már beköszöntöttek a hűvösebb napok, akkor érdemes bevetni a melegítő fűszereket is, a zöldségeket viszont már pároltan érdemes fogyasztanunk. Nagy kedvencem az immunrendszert is támogató gyömbér. Ezt  a növényt teaként, smoothieba, süteménybe téve vagy akár ételeink fűszerezésére is – például fokhagymás-gyömbéres lazac – használhatjuk. Egy kis nyers gyömbért is rágcsálhatunk időnként, de  aki vérhígítót vagy egyéb gyógyszereket szed, fogyassza azoktól időben távol, és csak orvosi felügyelet mellett. Gyömbért egyébként otthon is könnyedén szaporíthatunk, érdemes kipróbálni.

egészséges táplálkozás immunrendszer természetes immunerősítés tudatos életmód Impulzív Magazin
Fókuszáljunk a szezonális zöldségekre, és használjuk ki a bennük rejlő gyógyító erőt!
Mindenkit arra szoktam biztatni, hogy fogyasszon sok zöldséget, mert bizony rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak természetes összetételben, amely nagymértékben támogatja szervezetünk egészséges működését. Az őszi időszakban például a brokkoli, a karfiol, a kelfélék, a zöldbab, a káposztafélék, a burgonyafélék, az édeskömény, a cékla, a fekete retek, a hagymafélék és a répafélék lehetnek a legjobb segítőink. Ezek a zöldségek lehetőség szerint biotermelésből származzanak, illetve olyan talajból, amelyben az ásványi anyagok megfelelő mennyiségben vannak jelen. Önmagában már ezzel is komoly támogatást nyújthatunk a szervezetünknek, hogy optimálisan működjék, és kevésbé legyen érzékeny a kórokozókra.

egészséges táplálkozás immunrendszer természetes immunerősítés tudatos életmód Impulzív Magazin
Keressük a természetes forrásból származó vitaminokat és ásványi anyagokat!
Napjainkban nagy divat a különböző táplálékkiegészítők szedése. Való igaz, hogy számos vitaminból, ásványi anyagból és egyéb gyógyhatású és funkcionális élelmiszerből kiegészítésre szorul a szervezetünk, de a lehetőségeinkhez mérten ezeket is érdemesebb természetes úton bevinni. Pótlásra szorul a manapság sokat emlegetett kvercetin is, melynek a vírusfertőzések megelőzésében, sőt még inkább azok lefolyásának enyhítésében van kiemelt szerepe. Talán sokak „vitaminpolcán” már helyett is kapott ez az erős immunfokozó anyag, de vajon hányan tudják, hogy a hámozatlan bioalma, a piros szőlő, a zöld leveles zöldségek vagy a zöld tea is tartalmazza? Ne felejtsük el, hogy a legtöbb igazán hatékony gyógyhatású szert is természetes alapanyagokból – ebben az esetben például gyümölcsökből és zöldségekből – vonják ki. Éppen ezért nem javaslom a vendégeim számára a szintetikus készítmények fogyasztását, hiszen olyan sok természetes alapú termék is létezik már a piacon azok számára, akik nem tudna elegendőt bevinni a szükséges anyagokból a táplálkozásuk során.

egészséges táplálkozás immunrendszer természetes immunerősítés tudatos életmód Impulzív Magazin
Nagy népszerűségnek örvend a táplálékkiegészítők között a D-vitamin is, amelynek fogyasztása valóban hasznos, főleg azok számára, akik szervezetében kimutathatóan alacsony vagy csak határértéken van ennek az anyagnak a mennyisége. De vajon kinek jut eszébe inkább több időt tölteni a napon vagy étrendjébe gyakrabban beiktatni a gombaféléket, a gyógygombákról (pl. shiitake, ganoderma) nem is beszélve? Pedig micsoda immuntámogató erő van bennük! A szelén és a cink is az elmúlt időszak kedvelt immunerősítői közé tartoznak, de azt is tudjuk, hogy ezek az ásványi anyagok nagy mennyiségben megtalálhatók a gombákban, egyes zöldségfélékben és a magvakban is? Az én személyes kedvenceim a tökmag, ami rengeteg cinket tartalmaz, illetve a brazil dió, amiben viszont a szelénből található sok. Ismerjük meg, és fogyasszuk rendszeresen ezeket a természet adta csodákat is! További előny, ha ezt a fajta megoldást választjuk a táplálkozásunk kiegészítésére, hogy az ételeinken keresztül biztosan nem tudjuk túladagolni a bevinni kívánt anyagokat. Az ősz egyik igazi kincse pedig a birsalma. Rengeteg vitamin és ásványi anyag van benne, még a vészszegénység kezelésére is használják. Érdekessége még ennek a gyümölcsnek, hogy fogyasztása az egyetlen olyan gyógymód volt a tuberkulózis korai szakaszában, amely bizonyítottan segíteni tudott. Ráadásul hasmenés és székrekedés esetén is hasznos, ami azért is lényeges, mert az egészséges bélműködés az immunrendszerünk egyik alappillére. A dió az őszi időszak igazi „gyógyszere” ómega-3 tartalma miatt. Abba viszont sokan bele sem gondolnak, hogy a csipkebogyó és a homoktövis micsoda ajándékai a természetnek, mert rendkívül magas és jól hasznosítható, természetes C-vitamin tartalommal rendelkeznek. A fokhagyma és vöröshagyma pedig, mint antibakteriális és antivirális hatásukról ismert kerti termények lehetnek segítőink a hideg napok beköszöntével. Ugye nem is olyan lehetetlen az egészséges táplálkozás? Ezek a könnyen elérhető, természetes táplálékok itt vannak a közelünkben, válasszuk inkább őket, ahelyett, hogy mesterségesen előállított táplálékkiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel terhelnénk a szervezetünket.

egészséges táplálkozás immunrendszer természetes immunerősítés tudatos életmód Impulzív Magazin
Rendezzük a bélflóránkat is természetes módon!
A pre- és probiotikumok nagyon fontos szerepet töltenek be a bélflóra regenerálásában. Táplálkozási coachként néha én is ajánlok egy-egy kúrát a megfelelő készítményekből, de ezzel egyidejűleg arra is biztatom a vendégeimet, hogy ismerjék meg és használják a természetes megoldásokat is. Ha ezeket a táplálékokat sikerül beépítenünk és rendszeressé tennünk az étrendünkben, akkor általában nem lesz szükség mesterséges pótlásukra.  Ilyen értékes étkek a probiotikum-tartalmú fermentált zöldségek, mint a jól ismert savanyú káposzta. A csicsóka pedig az egyik nagy őszi kedvencem ebben a témakörben. Ez a kissé elfeledett zöldségféle, amely szinte bárhol képes megteremni, és jól használható a burgonya helyett, inulint tartalmaz. Ez a természetes poliszacharid pedig arról híres, hogy magához vonzza az egészséges bélbaktériumokat, és táplálékként szolgál számukra, ezáltal juthat a csicsóka óriási szerephez az immunrendszerünk támogatásában. Ennek a terménynek a csodás hatása abban is megnyilvánul, hogy táplálékintolerancia és ételallergia esetén is bevethető segítség – ahogy a legújabb kutatások bizonyítják, és az én szakmai tapasztalataim is alátámasztják –, valamint cukorbetegség esetén is kifejezetten hasznos a fogyasztása. Ezek az értékes jellemzők teszik ezt a zöldséget érdemessé arra, hogy az én kertemben is helyet kapjon. 

egészséges táplálkozás immunrendszer természetes immunerősítés tudatos életmód Impulzív Magazin
Végül hadd meséljek egy kicsit magamról. Az a helyzet, hogy kb. 10 évvel ezelőtt volt az utolsó megfázásom vagy ahhoz hasonló jellegű megbetegedésem – bár az igazat megvallva, nem is emlékszem rá pontosan, olyan régen történt –, és antibiotikumot sem szedtem már legalább ugyanennyi ideje. Pedig az emberek többségéhez hasonlóan, én is nagyon stresszes életet élek: sokat dolgozom, és régebben sokat is utaztam a munkám kapcsán. Ilyen alkalmakkor több ezer, a világ minden tájáról érkező emberrel találkoztam, mégsem betegeskedtem, pedig korábban nem voltam mindig ennyire jól – a titkom az egészséges életmódban rejlik. A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy rohanó világunkban, milyen nehéz megtalálni a pihenésre és a testmozgásra szánható időt, pedig fontos, hogy törekedjünk rá, amennyire csak tudunk, mert ez a befektetés hosszú távon biztosan megtérül majd. Amire viszont biztosan oda tudunk figyelni minden nap, az az étkezésünk, hiszen az egészségünk érdekében érdemes jól megválasztani, hogy mi kerüljön a tányérunkra.

Bízom benne, hogy sikerült segítenem abban, hogy a mindennapok során egy kicsit tudatosabban válasszuk meg, hogy mit együnk, és bízzunk abban, hogy a testünk tudja a dolgát. Tápláljuk magunkat mindig szeretettel és hittel, mert ez a helyes út.

Szerző