Idekint tombol a nyár. Szinte még lélegezni is nehezemre esik, pedig mozog a levegő, de az is perzsel. Ebben az őrült hőségben a városi aszfalt és a járda izzik és szikrázik körülöttem. Sétáló embert most nem nagyon látok, én is inkább a fák árnyékába menekülök. Csak egy hűsítő, jeges üdítőre vágyom… 

A jóga világnapja alkalmából Tamaskó Anett jógaoktatót, ájurvéda tanácsadót kérdeztük, hogy az ősi, holisztikus gyógyászati rendszer milyen életmódtanácsokkal segít bennünket, hogy a meleg évszakban is testi-lelki-szellemi EGÉSZségben teljenek a napjaink. Néhány ájurvédikus elv talán szokatlan és egyenesen furcsa lehet számunkra, de tekintettel a módszer több ezer éves múltjára, úgy gondolom, hogy mégiscsak érdemes kipróbálnunk őket. Az ájurvéda egyik alapelve, hogy nem szabályoz, csak javasol. Ez így elsőre engem máris kíváncsivá tett, így azt is meggondolom, hogy valóban jeges itallal szeretném-e csillapítani a szomjamat ebben a forróságban.

ájurvéda ájurvédatanácsok Impulzív Magazin

Az ájurvédának, mint „az élet tudományának” egyik legfontosabb életmódtanácsa, hogy a táplálkozásunkban és a napi szokásainkban mindig hangolódjunk rá az aktuális évszakra.
– Az egészséged elsődleges pontja, hogy legyél harmóniában a természettel. Az ájurvéda szerint, mindenkinek ahhoz a földrajzi helyhez kell alkalmazkodnia az életmódjával és a táplálkozásával, ahol él. Szokták mondani, hogy próbálhatsz te magot vetni télen a fagyott földbe, de az nem lesz eredményes. Ez történik a fizikai testeddel is, ha télen akarod nyers zöldségekkel, levekkel táplálni, míg, ha ugyanezt a nyári hónapokban teszed, akkor így a legtöbb esetben egy hatékony étkezési módszert követsz.

A szervezeted számára elsődleges fontosságú ebben az időszakban a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék bevitele mivel a kiszáradás veszélye ilyenkor sokkal nagyobb. A legtisztább és legegészségesebb italféleség a víz, amit néhány gyümölcsfélével és gyógynövénnyel ízletes frissítővé varázsolhatsz.
– Egy átlagos testsúlyú felnőtt napi folyadékigénye – amennyiben nem végez fizikai munkát – minimum 2 liter. Az izotóniás italok is fontos szerephez jutnak nyáron, mert a segítségükkel pótolni tudod a testedből távozó ásványi sókat. Ilyen frissítőt egyébként magad is tudsz készíteni. Ehhez egy lime vagy egy citrom levére és egy kis fekete sóra van szükséged. A fekete só a Himalája környékéről származó vulkáni eredetű kősó, amely a nátrium-klorid mellett a hegységben természetesen megtalálható kénvegyületek nyomait is tartalmazza, ugyanakkor alacsony a nátriumtartalma. Összességében az elektrolit összetétele jobb, ezért különösen alkalmas az ásványi sók pótlására a nyári hőségben. Amikor limonádét készítek, akkor először egy kis nádcukorból szirupot főzök, ebbe teszem bele a citrom vagy lime levét, valamint egy nagyobb csipet fekete sót. A kókuszvíz is kifejezetten jó hatású ital, ráadásul tápláló. Indiában a hajnali jógagyakorlás után nem egy kiadós reggeli következik, hanem egy kókusz levét szürcsöljük. Amit az ájurvéda még ajánl, az a levendulás és citromfüves limonádé, illetve a rózsavizes frissítő. A mi kultúránkban is elterjedt növény a rózsa, ezért ha a te kertedben is virágzik, akkor a szirmait teaként is fogyaszthatod, persze nem forrón. A gyömbéres italokat viszont csak azoknak szoktam javasolni – és nekik is kis mennyiségben –, akiknek rossz az emésztésük, mivel a gyömbér melegítő hatású, ezért ilyenkor nem támogatja a szervezetünket.

ájurvéda ájurvédatanácsok Impulzív Magazin

Bár a forróságban biztosan kívánod a hűsítő nedűket, ám ezekkel a jól megszokott jeges italokkal éppen ellenkező hatást érsz el.
– A nyári melegben egyáltalán nem ajánlom a behűtött üdítők fogyasztását, mert ezekkel a testhődnél alacsonyabb hőmérsékletet viszel be a szervezetedbe, amit a gyomrodnak fel kell fűtenie. Ettől viszont éppen emelkedni fog a testhőd, és közben extra energiát veszítesz, vagyis a látszat ellenére a gyöngyöző, jeges italok nem támogatnak téged. A szénsavas üdítők ugyancsak fokozzák a testhőmérsékletedet a bennük lévő szén-dioxid miatt, amire az esetleges alkoholtartalom csak még egy lapáttal rádob. Tehát az ájurvéda javallatai szerint, tilos alkoholt fogyasztani a meleg évszakban, mert megterheli a szervezetet.

Az ájurvédában a nyár a tűz időszaka, ezért a táplálkozásodban ilyenkor a hűsítő, könnyű és hidratáló ételeket helyezd előtérbe, melyekkel ellensúlyozhatod a környezetünkben megnövekedett tűzenergiát.
– Az étrendedet tekintve a legfontosabb elv ilyenkor, hogy kerüld a sós, a csípős és a savanyú ételeket, mivel ezek az ízek az öt elemből (levegő, víz, tűz és éter) a tüzet hordozzák magukban. Mivel azonban a nyári hónapokban is szükséged van a tűz erejére, ezért kis mennyiségben fogyaszthatod őket, különösen akkor, ha rossz az emésztésed. Ekkor bevetheted például a gyömbért, a fekete borsot vagy a hosszú szemű borsot. Azonban, ami ténylegesen támogat ebben az időszakban, az az édes, a keserű és a fanyar ízek behozása az étkezésedben. Az édes ízű ételek közé tartoznak a gabonafélék. Az ájurvédában elsősorban a rizst, főleg a basmati rizst szoktuk ajánlani, mert az mindenkinek jó, ahogy az alacsony glikémiás indexű gabona, vagy a köles. De ide tartoznak a gyümölcsök és bizonyos zöldségek is, valamint a méz és a cukorfélék. A tradicionálisan feldolgozott cukor helyett az ájurvéda azonban nádcukrot használ. A keserű ételek közé sorolhatjuk a levélzöldségeket, az uborkaféléket, a cukkinit és társait, valamint a nyári tökféléket is. A fanyar ízeknél például a gránátalmát szoktunk kiemelni, bár ez a gyümölcs nálunk nem őshonos, de van olyan fajtája, amely itthon is nevelhető. A grapefruit bizonyos típusai szintén a fanyar ízvilágot képviselik, ahogy a jól ismert káposztafélék is, és az éretlen gyümölcsök. Bármilyen furcsán is hangzik ez utóbbi – én például szeretem őket. Az ájurvédikus táplálkozás nyáron minimalizálja az étrendben a húsfélék mennyiségét, illetve hallal helyettesíti azokat. A húsok emésztése ugyanis – főleg a vörös húsoké – rengeteg hőt termel, ugyanakkor elsavasítja a szervezetet. Éppen ezért az étkezésedben inkább a szezonális növényeket használd. Ha kell, járj utána, hogy melyek ezek, a Mese habbal rovatban minden egyes hónapban megosztottuk a szezonalitásokat.

ájurvéda ájurvédatanácsok Impulzív Magazin

A forró évszakban kedvezőtlenül hatnak a szervezetedre a nehéz, zsíros ételek, ezért inkább töröld a nyári menüsorodból a tipikus bográcsos fogásokat.
– Bármilyen megszokott is idehaza, a meleg évszakban jobb, ha kerülöd a bográcsozást. Ez a népszerű nyári tevékenység azért tiltólistás az ájurvédában, mert mi magyarok nehéz ételeket (gulyást, babgulyást, paprikást, pörkölteket) szoktunk készíteni ezzel a konyhai módszerrel. A tanárom szerint igazából télen kellene bográcsozni, vagyis jó ízű, kiadós ételeket főzni. Ezekben a hónapokban maradj inkább a grillezésnél és a nyers zöldségfogyasztásnál, mert így nem emelkedik a testhőd.

Az évszaknak megfelelő folyadékpótlás és étkezés mellett az ájurvéda a tested külső, fizikai hűtésére is kínál megoldást.
– Én Indiában tanultam ennek a hűsítő testpermetnek a receptjét. Ott, a dzsungel közepén, az iszonyatos hőségben, egy hatalmas dézsából merítik, és öntik az ember nyakába, hogy az 50 fokos hőérzet 20 fokosra csökkenjen. Szinte hihetetlen, de működik! Ez a csodás elegy három tiszta illóolaj keverékéből áll: levendula, indiai citromfű és rózsa. Ezekből 15-15-15 cseppet kell másfél deci tisztított vízbe tenned. Az elkészült testpermetet érdemes magaddal vinni, és kimondottan a gerinced vonalában és az ütőerek mentén, tehát, az illatpontokon magadra fújni. Egyszerűen fantasztikus, és az illata is kellemes. Magában a rózsavíz is képes gyorsan lehűteni a felhevült testedet. Ehhez helyezd magad kényelembe körülbelül tíz percre, és tegyél virágvizes vattakorongokat a szemeidre, a két csuklódra pedig átitatott ruhát. Ennyi idő alatt teljesen lehűlhetsz, miközben az idegrendszered is pihen. Arra viszont figyelned kell, hogy a keveréked csak virágvizet és desztillált vizet tartalmazzon, semmi mást. Mivel a rózsavíz tisztaságában megegyezik a könnycsepp tisztaságával, ezért ha sokat ülsz a számítógép előtt, akkor a könnyen kiszáradó szemeidet is felfrissítheted, átmoshatod vele. A rózsavíz egyébként nagyon jó kötőhártya-gyulladásra, s mivel jó hűsítő hatással bír, ezért ájurvédikus masszázsoknál borogatásként szoktuk a szemekre helyezni – így nemcsak hűt, de szépen nyugtatja az idegrendszert is.

ájurvéda ájurvédatanácsok Impulzív Magazin

A meleg időszak a tested terhelhetőségére is hatással van. Habár valószínűleg te is aktív időszaknak éled meg, de a folyamatosan magas hőmérséklet miatt különösen fontos, hogy naponta tarts pihenőidőt.
– Én azt látom, hogy mindenki nyáron akarja megváltani a világot. Amikor Pesten éltem, megdöbbenve tapasztaltam, hogy az emberek délben is futnak a tűző napon, a forró betonon. Mivel a hőség komoly fizikai megterhelést jelent a szervezetednek, ezért ebben az időszakban inkább hajnalban, 4 és 6 óra között kellene elvégezned a nagyobb aktivitást igénylő napi tevékenységeket. Persze ez alapvetően a kinti hőmérséklettől függ, illetve attól, hogy mit bír a szervezeted. Ez egyfajta testtudatosság, de tradicionális javallat is. Indiában például hajnalban jógáznak, bár tény, hogy ott a nap későbbi részében olyan meleg van, hogy ez kivitelezhetetlen lenne. Nagyon fontos, hogy nyáron nagyobb teret adj a pihenőidőnek. Nem véletlen, hogy a déli országokban a mindennapi élet része a délutáni szieszta. Persze pihenés alatt nem feltétlenül az alvásra gondolok, de a testednek szüksége van egy aktivitásmentes időszakra a nap folyamán. Ha teheted ilyenkor keresd a vizek közelségét, különösen a természetes vizekét, mert a tested vizei, vagyis az úgynevezett víztested rá tud hangolódni a természetes rendszerre, ami energetikailag erősít a meleg hónapokban.

Fotók: Panna

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Szerző