Nagy rajongói vagyunk a sütőtöknek: készítettünk már belőle pitét, uzsonnára való koszorút, őszies italt és fahéjas köretet is. Ezúttal egy fő fogás készült belőle, egy igazi szívet melengető, nem hétköznapi étel, ami könnyen az egész család kedvencévé válhat, és tökéletes ebéd a borús őszi napokon.

Kezdjük azzal, hogy a szószt bármilyen tésztával fogyaszthatjuk, ha nincs kedvünk nekiállni gnocchit készíteni, de a végeredmény miatt megéri felgyűrni a ruhaujjat és összelisztezni a kezünket.


A gnocchi egy olasz klasszikus, szokták krumplinudlinak is hívni. Kaphatók belőle kész verziók, de viszonylag könnyen elkészíthető otthon is, és ilyenkor persze sokkal ízletesebb, ami tudományosan bizonyított tény. (Na jó, csak nem megerősített források szerint). Sok-sok gnocchirecept létezik, nincs egy tuti verzió, nálunk ez vált be, így bátran ajánlom.

Ezt a fogást egyébként egyáltalán nem nehéz elkészíteni, szinte elronthatatlan, csak egy dolgot kell tudni róla: kicsit hosszadalmas folyamat lehet, mire az ember mindent meghámoz, felszel, összegyúr és megfőz. Épp ezért tökéletes hétvégi program a közös sütőtökös gnocchikészítés, akár az egész családot is bevonhatjuk a lisztes-szószos főzőcskézésbe.



Hozzávalók a szószhoz:

  • 1 sütőtök (kb. egy kilónyi húsára lesz szükség)
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 piros chilipaprika (ha nem bírod a csípőset, akkor csak a felét tedd bele!)
  • 2-3 szál friss rozmaring
  • olívaolaj
  • 500 ml víz
  • 1 leveskocka
  • a kedvenc kemény sajtod



A szósz elkészítése:

  1. A tököt vágd félbe, magozd ki, majd vágd ki a húsát (vagy egyszerűen hámozd meg és szeld fel), ezután aprítsd kisebb kockákra vagy szeletekre.
  2. A fokhagymát (megtisztítva, felaprítva) a felszeletelt chilivel és az aprított rozmaringlevelekkel egy nagy lábasban pirítsd kb. egy percig egy kevés olívaolajon.
  3. Add hozzá a tököt, morzsold bele a leveskockát, majd önts hozzá fél liter forrásban lévő vizet.
  4. Lassú tűzön, fedő alatt főzd, gyakran kavard meg, egészen addig, amíg mártásszerű lesz az állaga. Ez nagyjából fél órát vesz igénybe, a tök érettségétől és a darabok méretétől függően. Ha nagyon leveses állagú, és nem akar szószosodni, vedd le róla a fedőt.
  5. Mikor már összefőtt, sózd meg ízlés szerint.



Hozzávalók a gnocchihoz:

  • 1 kg burgonya
  • 1 tojás felverve
  • 130-150g liszt
  • 1 csipet só
  • csipet őrölt szerecsendió

A gnocchi elkészítése:

  1. Alaposan mosd meg a burgonyát, majd héjastul tedd fel főni. Ha kész, öntsd le róla a vizet, kicsit hagyd hűlni, majd hámozd meg, és törd össze alaposan.
  2. A kihűlt, összetört krumplit halmozd fel egy gyúródeszkán. A közepét nyomkodd be egy kicsit, ebbe a kis kráterbe öntsd bele a tojást, a lisztet, egy csipet sóval és szerecsendióval.
  3. Gyúrd össze, de ne gyúrd túl, ne kelljen túl sok lisztet hozzáadni! Negyedeld fel, és mindegyik részből sodorj kis hurkákat (kb. ujjnyi vastagokat), majd szeld fel őket kb. két centis darabokra. Ezután hintsd meg egy kis liszttel, majd húzz végig egy lisztes villát mindegyik darabka tetején – ezekbe a barázdákba csüccsen majd bele a szósz.
  4. Tegyél fel egy fazék sós vizet a tűzre, és amikor forrni kezd, tedd bele a gnocchit részletekben (egyszerre kb. a negyedét). Amint feljönnek a nudlik a víz tetejére, merheted is ki őket, és mehetnek egyből a szószba.
  5. A szószos gnocchira reszelj a sajtból, és már tálalhatod is.


Elő hát a gyúródeszkával, az aprítókésekkel, és készítsétek el Ti is ezt a melengető, fűszeres, házias fogást! Higgyétek el, ha egyszer kipróbáltátok a házi gnocchit, biztosan rabul ejti majd a szíveteket.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

A szószhoz Jamie Oliver Otthonos ízek című könyvében található recept adta az alapot.

Fotó: Emma

 

Szerző