Ha az őszre gondolok, a sütőtökös pite jut eszembe, amióta csak legelőször beleharaptam ebbe a minden ízében és illatában őszi desszertbe. Ez nem egy amolyan „gyorsan összeütöm” recept, de van valami rendkívül megnyugtató és szívmelengető az elkészítési folyamatban, ami segít megérkezni az őszi lelassulásba.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Ez egy rusztikus desszert, semmi felesleges sallang, semmi tökéletességre törekvés – az íze úgyis magáért beszél, még ha elsőre furcsa is lehet, mert egyáltalán nem egy megszokott íz ez. Hozzászokni, sőt, beleszeretni viszont roppant egyszerű. Emlékszem, miután először készítettem, pár napon belül már sült is a következő adag. Aztán még készült pár. És elmondani sem tudom, mennyire vártam, hogy újra eljöjjön a sütőtökszezon és újra készülhessenek sorra a sütőtökös piték.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Két dolog a recept előtt: ez nem egynapos program. Mivel kell hozzá sütőtök, megsütve, ezért azt érdemes már előző este elkészíteni, így a pite tényleges sütésekor ezzel a lépéssel már megvagyunk. Ha már úgyis előző este elkezdesz rákészülni, akkor érdemes a tésztát is összekeverni, aztán betenni a hűtőbe, amíg el nem jön a sütés ideje. A pitetésztának amúgy is jót tesz a hűtőben éjszakázás.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
És akkor a recept… Öveket bekapcsolni, ez hosszú menet lesz! De garantálom, hogy megéri.

Hozzávalók a tésztához:

  • 350g liszt
  • 250g hideg vaj, apróra kockázva
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 150ml hideg víz

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1¼ tk fahéj
  • ½ tk só
  • ½ tk gyömbér
  • ¼ tk szegfűszeg (őrölt)
  • ¼ tk szerecsendió (plusz még egy csipet sosem árt)
  • 2 tojás
  • 350g sült sütőtök húsa (lehet kicsit több is)
  • 2 tk vanília aroma
  • 100g barnacukor
  • 140ml habtejszín

Hozzávalók a habhoz:

  • 150ml habtejszín
  • 40g porcukor
  • 113g mascarpone
  • ½ tk vanília aroma

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. Egy edényben keverd el a lisztet, a csipet sót, és a porcukrot, majd add hozzá a vajat és mixeld kézi mixerrel, amíg elkezd morzsássá összeállni. Ha nagyon nem megy, használd a kezed.
  2. Ha már kezd valamelyest összeállni a dolog, add hozzá a vizet, és mixeld amíg egyenletes tésztát nem kapsz, de vigyázz, ne keverd túl, nem baj, ha még látsz benne vajdarabokat.
  3. Formázz a tésztából labdát, majd valamelyest lapítsd ki koronggá, csomagold be folpackba és tedd hűtőbe legalább egy órára (vagy akár egész éjszakára).
  4. Enyhén lisztes felületen nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy egy 10 centivel nagyobb legyen az átmérője, mint a pitesütő formádé, aztán béleld ki vele a formát. A lelógó széleket hajtogasd fel a forma szélére és nyomkodd el egyenletesen. Hűtsd a tésztát a formában kb. 30 percen keresztül.
  5. Előmelegített sütőben süsd 25-30 percig a tésztát úgy, hogy a közepére sütőpapíron súlyt teszel (mondjuk szárazbabot). Ha már kezdenek kicsit barnulni a szélek, vedd ki a súlyt, majd süsd újabb 10-15 percig alacsonyabb hőfokon (180°), amíg a közepe is szépen megsül, majd vedd ki és hagyd hűlni.
  6. A töltelékhez keverd el a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a tojást, tököt, tejszínt és vaníliát, és keverd el alaposan.
  7. Öntsd a tölteléket a meghűlt formába, majd süsd a pitét 60-70 percig. Amikor a közepe még kicsit lötyög, mint a zselé, de a szélei már “szilárdak”, akkor jó.
  8. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felvágod.
  9. Tálaláshoz készítsd el a habot: a tejszínt és porcukrot verd fel, amíg hab nem lesz. Add hozzá a mascarponét és a vaníliát, és keverd, amíg kemény hab nem lesz a mixből.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Tippek:

  • A formát nem kell kivajazni, annyi vaj van a tésztában.
  • Érdemes a piteformát egy tepsibe tenni, így nem gond, ha az olvadt vaj kicsurog.
  • Szurkáld meg a közepét villával, miután kivetted a súlyt, így kevésbé fog megemelkedni.
  • Akár úgy is feloszthatod a munkafolyamatokat, hogy este elősütöd a formát, másnap pedig készre sütöd a pitét a töltelékkel együtt.
  • Úgy tudod ellenőrizni, hogy megsült-e a pite, hogy kicsit megrázogatod a formát/tepsit. Ha nagyon lötyög, még nem jó.

Bár kicsit időigényes az elkészítése, kárpótolni fog minden percért az az esszenciálisan őszi íz, ami benne rejlik a sütőtökös pite minden falatában.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma