A sütés-főzésnél már csak az a jobb, ha azt szezonális összetevőkből, helyi termelők finomságait felhasználva művelhetjük, így rendkívül nagy öröm volt számunkra, mikor a MyFarm Hartánál tett kirándulásról egy ládányi zsenge zöldséggel tértünk haza. És bár a zöldségek sokszínű felhasználása nagyobb kihívást jelenthet a hétköznapokban, mint a gyümölcsöké, érdemes egy esélyt adni ezeknek az ízletes meglepetéseket tartogató csodáknak is.

Persze a zöldségek már alapból hátránnyal indulnak a náluk csinosabb és finomabb rokonaikkal, a gyümölcsökkel szemben. Ki tudna ellenállni egy pirosló meggynek vagy egy lédús baracknak, amit egyszerűen leszakíthatunk a fáról, és már repülhet is a szánkba? Egy édesburgonyának vagy céklának ennél nehezebb dolga van, ha meg akar minket győzni, pedig a héj alatt színek és ízek kavalkádja lakozik.

Szezonális köretek zöldségek receptek Impulzív Magazin

Három egyszerű, de nagyszerű köret készült a ládányi jóságból, amit a farmon kaptunk, ezek mindegyike akár magában is megállja a helyét egy hatalmas növényi alapú lakoma részeként, de akár húsok kiegészítéseként is jól mutatnak a tányéron. 

1. Céklasaláta

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes méretű cékla
  • 1 nagy alma, hámozva
  • 1 kicsi fej lila hagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
  1. A céklákat mosd meg, majd tedd fel főni egy fazék vízben, nagyjából 30 percre, amíg meg nem puhulnak. Nem baj, ha egy kicsit ropogósak maradnak.
  2. Hagyd őket kihűlni, közben aprítsd fel a lila hagymát, majd a kihűlt céklákat is hámozd meg és reszeld le.
  3. Kockázd fel az almát, és keverd össze a céklával és a hagymával.
  4. Add hozzá az olajat, ecetet, sót és borsot, majd keverd el alaposan.
  5. Tálald azonnal, vagy előbb hűtsd be hűtőben.

Szezonális köretek zöldségek receptek Impulzív Magazin
2. Padlizsános bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • pár levél mángold
  • 2-3 levél friss bazsalikom
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • csipet oregánó
  • 1-2 paprika (akár kápia, akár kaliforniai vagy más fajta)
  • egy marék koktélparadicsom
  • olívaolaj
  • fél csésze bulgur
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
  1. Főzd meg a bulgurt – a fél csészéhez egy csésze sós víz kell –, forrás után zárd el, és hagyd lefedve megpuhulni.
  2. Közben tisztítsd meg és aprítsd fel a padlizsánt, darabold fel a mángoldleveleket, valamint a paprikákat is.
  3. Dobd a felaprított padlizsánt és paprikát egy serpenyőbe, és kevés olívaolajon (és alacsony hőfokon) pirítsd, amíg meg nem puhul. Menet közben add hozzá a mángoldleveleket is – minél később dobod őket a többi zöldséghez, annál ropogósabbak lesz.
  4. Akkor kerüljenek bele a felaprított bazsalikomlevelek, a balzsamecet, a só, a bors és az oregánó, amikor már félig megpuhultak a zöldségek.
  5. Ezután a kész bulgurt is borítsd a serpenyőbe, és keverj mindent jól össze.
  6. Tálaláshoz szórd meg alaposan felezett koktélparadicsomokkal.

Szezonális köretek zöldségek receptek Impulzív Magazin
3. Fahéjas sütőtök

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 1-2 teáskanál őrölt fahéj
  • kevés olívaolaj
Elkészítés:
  1. Mosd meg és hámozd meg a tököt (nem könnyű feladat!), majd kockázd fel.
  2. Borítsd egy sütőpapíros tepsibe, és adj hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat.
  3. Szórd meg cukorral és fahéjjal, majd forgasd jól össze, hogy egyenletesen elkeveredjenek a hozzávalók (bátran kísérletezz a cukor és fahéj mennyiségével ízlés szerint). Extra ízért adj még hozzá egy csipet szerecsendiót is.
  4. Előmelegített sütőben addig süsd a tököt, amíg meg nem puhul, illetve egy kicsit nem kezd el barnulni – ez nagyjából 15-20 percet fog igénybe venni, de már az isteni illatból érezni fogod, hogyha kezd jó lenni.
  5. Tálald frissen, de vigyázat – függőséget okoz!

Szezonális köretek zöldségek receptek Impulzív Magazin

Nálunk nagy sikert aratott mind a három köret, mert ízletesek, könnyűek, gyorsak, és ráadásul még színt is csempésznek a mindennapokba. Kell ennél több?
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző