A világban zajló események az utóbbi években rávilágítottak arra, hogy a hagyományos, úgynevezett allopátiás orvoslás nem tud teljes körű megoldást nyújtani az egészségünk megőrzéséhez. Éppen ezért sokan fordulnak az alternatív gyógymódok felé, amelyek többnyire a létezés mindhárom – testi, lelki és szellemi – dimenziójára is fókuszálnak. Ezeknek a rendszereknek az ősi indiai gyógyászat, az ájurvéda adja az alapját. Ez a gyógyító eljárás – melynek szanszkrit eredetű neve „az élet tudományaként” is fordítható – napjainkban egyre több ember érdeklődését vonja magára. Most szeretném egy picit közelebbről is bemutatni az ájurvéda nézőpontját, amellyel az egészségre tekint.

Jógaoktatóként a képzésem részét képezte ez az ősi rendszer, hiszen jógaászanákat és egyéb elemeket is alkalmaz a terápiái során. Szinte egyből beleszerettem ebbe a módszerbe, ezért 8 évvel ezelőtt elkezdtem tanulni. Aztán az élet egy olyan betegséget sodort az utamba, amit az allopátiás, más néven nyugati orvoslás képtelen volt gyógyítani. A problémát egy fel nem ismert mellhártyagyulladás szövődményei okozták. Ekkor fordultam az ájurvéda felé, így a saját bőrömön is megtapasztaltam a rendszer lenyűgöző hatásmechanizmusát. Több, mint fél év szenvedés után, amelyet a hagyományos gyógyítás még csillapítani sem tudott, az ájurvédikus kezelés során, három hónap alatt új emberré lettem. Meggyógyultam. Az ájurvéda a krónikus problémámat csodásan, mellékhatások nélkül orvosolta.

alternatív gyógymód ájurvéda egészség tudatos életmód Impulzív Magazin
Számomra ez az eset végképp igazolta, hogy az ősi indiai módszer képes sikerrel kezelni a krónikus, elhúzódó problémákat, de az életmódbeli egyensúlytalanságból fakadó betegségeket is hatékonyan gyógyítja. Ennek a hátterében az áll, hogy nem csupán a fizikai testet és annak tüneteit nézi, hanem az emberi lény lelki és szellemi aspektusait is figyelembe veszi. Mára sok kutatás igazolta, hogy a betegségek kialakulása szorosan összefügg az egyén mentális, azaz pszichés állapotával, így nem meglepő, hogy ha ezeket a tényezőket számba vesszük és hatunk rájuk, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy visszanyerjük az egészségünket. Az ájurvéda hatásossága tehát azon alapszik, hogy a létezés mindhárom „pillérével” egyszerre dolgozik.

Ennek az ősi rendszernek az első írásos emlékei, mintegy 5000 évvel ezelőttre datálhatók, azonban már ezt megelőzően is élő gyógyászati módszerként funkcionált, mégpedig szájhagyomány útján. Lényege az egyensúly fenntartása fizikai, lelki és szellemi szinten egyaránt. Ennek megfelelően alakult ki az eszközrendszere, amely szelíd gyógymódként is leírható, mert természetes anyagokkal, gyógynövényekkel dolgozik. Főbb formái: a pancha karma (tisztító eljárás), a masszázs terápiák, a légzőgyakorlatok, a jóga (azaz a mozgás), valamint a meditációs és relaxációs technikák. Tulajdonképpen megtanít újra a természet törvényei szerint élni, és ebben az egységben fenntartani a saját egyensúlyunkat.

Mivel a mai világ embere főleg a „kintre” fókuszál, így ebből adódóan elvesztette az eredendő kapcsolatát a természet rendjével, amely pedig mindig is létezett benne, mint egyfajta belső tudás. Már nem vesszük figyelembe az évkör elemeit, szinte nem számít, hogy éjjel vagy nappal van, csak a folyamatos tettvágy, a versenyszellem dominál bennünk. Elfelejtettük értékelni a természet adta csodákat, a bennünk rejlő végtelen belső teret, és így a kettéhasadás állapotába kerültünk. Az ájurvéda segít megküzdeni a rohanó ember problémáival azáltal, hogy visszavezet az eredeti, ősi rendbe.

Szerző