Egy nő és családja életében az első virágzás, vagyis a menstruáció mellett a szülés élménye is meghatározó tapasztalás. Természetesen ennek az életeseménynek is vannak támogató rituáléi, amelyek a szülésre való szellemi, lelki és pszichés felkészülést támogatják. Hozzásegítik a nőt a tapasztaltak integrálásához, ennek a csodás élménynek a méltó lezárásához, és felkészíti őt az anyaság kezdeti időszakára. Ezek az alkalmak: a Blessingway – szülésre bocsátó és a szülést lezáró ünnep. Napjainkban ezek a rítusok egyre ismertebbek, mégis úgy látom, hogy túl kevesen élnek felkészítő, támogató erejükkel.

Nőkkel dolgozom már hosszú évek óta, emiatt is nagyon fontos számomra, hogy a női életkör ünnepeit minél többekkel megismertessem, hiszen ezek nőiségünk egy-egy szakaszát zárják le, ugyanakkor felkészítenek a következőre. Bár élhetünk e szertartások nélkül, viszont tudnunk kell, hogy minden új életesemény kezdete olyan lesz, amilyen az előző lezárása volt. Ezért hiszem – sőt tapasztalom is –, hogy mekkora támasz lehet nekünk, nőknek, ha ezeket az ünnepeket beépítjük az életünkbe, s megengedjük magunknak a megtartó női körben való erőgyűjtést.


Ismételten egy női segítőt kértem meg, hogy kalauzoljon ebben a témában. Beszélgetőpartnerem Zágoni Bettina Tina perinatális szakember, a ModernGoddess megerősítő kártyák megalkotója, aki hatalmas tapasztalattal rendelkezik a nők kísérésében, így érdemes meghallgatni, hogy mit mesél a Blessingwayről, azaz a szülésre bocsátó rítusról.

– Milyen út vezetett ehhez az ünnephez?
Tina: Az első szülésre bocsátó ünnepem, aminek a szervezésében részt vettem, a saját útra bocsátó szertartásom volt. Természetesen ezt nem én tartottam, ám akkoriban ez még ismeretlen terület volt, így én mondtam el a dúláimnak, hogyan szeretném, milyen elemekből álljon, és mire van szükségem. Utána átadtam magam nekik, és már nem szervezője, hanem résztvevője voltam ennek a szép eseménynek.
– Ezek szerint egy saját élmény indított el ebbe az irányba?
Tina: Abszolút! A saját bőrömön megtapasztalni ennek az ünnepnek a megtartó és bátorító erejét egyértelmű felhívás volt számomra, hogy megtegyem, amit tudok a hagyomány itthoni elterjedéséért. A Blessingway gyökereiről és kultúrájáról a perinatális szaktanácsadó képzésen tanultam Törzsök Kata antropológustól. Az első rítusokat a barátnőimnek szerveztem, és csodálatosak voltak. Az elmúlt négy-öt évben számos édesanyának tartottam egyéni és csoportos szertartást. Sokat dolgoztam azon, hogy ez az ünnep a köztudatba kerüljön, és 2021 óta évi két alkalommal oktatom is. Örömmel és hálával tölt el, hogy ma már sok dúla és szülés körüli segítő nyújtja ennek az ünnepnek a lehetőségét a hozzá forduló nőknek, kismamáknak, anyáknak.
– Mit tapasztalsz, mennyire nyitottak erre a rituáléra a nők?
Tina: Ez az ünnep a gyermekvárás belső útjának jelentőségére hívja fel a figyelmet, ennek a megéléshez ajándékoz időt, teret, megtartó és megértő kísérőket. A nők szomjaznak erre a szertartásra – a női kör őszinteségére, védelmére, felemelő erejére. Legbelül mind érezzük, hogy kitüntetett, szent időszak a várandósság, hogy valami jelentős beavatás előtt állunk, és ez az ünnep megkoronázza ezt a fontos életszakaszt. Amikor odalépünk egy várandós nő mellé, és szeretettel bekísérjük őt, valamint szeretteit és barátait ebbe a térbe, akkor nyitottsággal, bizalommal fordulnak felénk és a szertartás felé. Ebből születik a varázslat.
– Nőként és tanítóként, miért tartod fontosnak, hogy ez a rítus elérhető és megélhető legyen a kismamák és az anyák számára?
Tina: Ezek a női ünnepek, rítusok ősidők óta a mieink, ez a mi közös nyelvünk. Minden ember és nő megérdemli, hogy az élete során az érzései, az átváltozásai, a küzdelmei és az újjászületései teret és időt kapjanak. Nem véletlen, hogy szinte valamennyi ünnep alkalmával elhangzik: „Ez minden leendő édesanyának járna!”
– Hogyan képzeljünk el egy ilyen szertartást?
Tina: A Blessingway során lehetőségünk van megízlelni mindazt, ami hamarosan ránk vár, ugyanakkor találkozunk olyan nőkkel, akik már végigjárták ezt az utat. Úgy képzeld el, mint azt a puha, megnyugtató érzést, amikor átjár a tudat: minden rendben van, minden érted van, áldott vagy és áldás vesz körül. Ekkor készen állsz, hogy átadd magad a szülés és az anyaság beavatásának. Minden rituálé más, ahogy minden nő, minden élet, minden várandósság és szülés is. Az előkészületek során szeretem feltenni azt a kérdést az édesanyának, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán mennyire szeretné, hogy spirituális legyen az ünnepe. Persze alapvetően egy spirituális élményről van szó, mégis fontos, hogy az ünnepelt nőhöz a saját nyelvén szóljunk.
 – Mit adnak ezek az események a résztvevők számára?
Tina: A kismamát kísérők számára is mély tapasztalás ez az ünnep, ami felülírja az eddigi elképzeléseiket a várandósságról, a szülésről és az anyaságról. Nagymamák gyógyulnak ilyenkor, gyermekvállalás előtt álló nők nyílnak meg, miközben vérnővérségek születnek. Olyan egyszerű dolgokban rejlik az élet igazi értelme, mint amilyen ez az ünnep is, aminek esszenciája a női sorsközösség.

Engem magával ragadott minden elhangzott mondat, mert általuk sok értékes gondolatot kaptam ajándékba. Hálás vagyok, hogy beszélgetőpartnerem segítségével teret adhatok ezeknek a sorsformáló szavaknak, s remélem, minél több nőhöz elérnek. Magam pedig nagy várakozással tekintek a saját utamra, amelyen már általam is eljuthat a szülésáldó ünnep megtartó és bátorító ereje mindazokhoz a nőkhöz, akik erre nyitottak.

Szerző