Kiégés. Egy újabb divatszó, amit mostanában gyakran hallunk, egy jelenség, amiről rengeteget olvasunk, sőt a Lélekmelegítők májusi vendége, Pál Feri atya is erről mesél majd nekünk. Minket persze nem érint a modern kórság – valljuk magabiztosan. Pedig napjainkban ez a munkahelyi ártalomból fakadó fizikai-érzelmi-mentális kimerülés többünket ért már el, mint ahogy azt gondolnánk. Valószínűleg érezzük is, hogy valami nincs rendben velünk és körülöttünk, de magunknak sem merjük bevallani, csak hajtjuk tovább a mókuskereket, mert így szoktuk meg, mert ezt várják el tőlünk. Kovács Eszter, a Mat On The Moon közösség alapítója is már a kiégés kapuján átlépve döntötte el, hogy végre tesz önmagáért, és változtat az életén.

Egy korábbi Jelenlét-podcastadásunkban a Köszi, jól című könyv szerzőjével arról beszélgettünk, hogyan tehetünk a saját jóllétünkért, és milyen szokásokat érdemes bevezetnünk a hétköznapokba ahhoz, hogy ismét egyensúlyba kerüljünk.

Ebből az adásból ollóztunk ki nyolc kulcsfontosságú és megszívlelendő gondolatot.

1. A kiégés nem szégyen
Miért? Mert semmi köze nincs ahhoz, hogy mennyire szereted a munkádat. A kiégés ugyanis nem más, mint a gyakran fellépő, tartós vagy rosszul kezelt stresszhelyzet miatt kialakult testi, lelki és mentális állapot, amivel sajnos egyre többen küzdünk a mindennapokban, s amit bizony kezelni kell. A belőle való kigyógyulás első lépése pedig a felismerés – úgyhogy tarts egy kis önreflexiót!
2. Egy fecske nem csinál nyarat
Rájöttél, hogy ideje egy kicsit lazítanod. Ez nagyszerű! De tudnod kell, hogy nem egyetlen pezsdítő séta a szabadban, vagy az egyszeri lazító jógaóra fogja megváltoztatni az életedet, de még csak egy mély és felszabadító meditációtól sem várhatsz csodát. Ami ténylegesen hatással lehet az életminőségedre, az a stresszcsökkentő módszerek rendszeres gyakorlása.
3. Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj…
Amikor éppen dühös, frusztrált, csalódott vagy szomorú vagy, akkor is térj vissza a kedvenc kikapcsoló technikád gyakorlásához, még akkor is, ha ilyenkor alig tudod rávenni magad. Mert, ha mégis is leülsz meditálni, vagy elkezdesz mozogni, akkor az ugyanúgy felszabadítóan hat majd a testedre és a lelkedre, hiszen segít a stresszkezelésben és az érzelmeid menedzselésében.
4. Légy kitartó, és a hatás nem marad el
Meditálni szeretnél, ezért egy ideje már próbálsz lecsatlakozni az agyi áramköreidről, de valahogy mégsem sikerül – feldühít, hogy annyi hatalmad sincs a saját gondolataid felett, hogy kikapcsold őket. Ez őrült frusztráló tud lenni, de nagyon fontos, hogy ilyenkor se add fel, és térj vissza a gyakorláshoz, még akkor is, ha újra és újra megtörténik ez veled. Hogy miért? Mert a stresszűző módszerek jótékony hatása még ekkor is képes megmutatkozni. Lehet, hogy nem is magát a meditációt szereted majd meg, hanem azt az érzést, amely utána eltölt. Ugyanis hiába kalandozik el ezerszer a figyelmed, és kell visszarángatnod magad ugyanennyiszer a pillanatba, még így is minden sokkal jobb lesz utána – valahogy kisimul a világ és a gondok eltörpülnek. Tudományosan bizonyított tény, hogy már egy rövid meditációnak is kimutatható és mérhető az egészségre gyakorolt, kedvező hatása.
5. Válj tudatossá az itt és mostban
Ami talán a legnagyobb tévhit a mindfulnesszel kapcsolatban, hogy sokan egyfajta toxikus pozitivitásnak vélik. Pedig a mindfulness tulajdonképpen nem más, mint tudatos és ítélkezésmentes jelenlét, éber figyelem az adott pillanatban, mindabban, ami éppen körülvesz. Ha egy nehéz érzés kerít a hatalmába, ne halaszd holnapra az átgondolását, és ne akard a szőnyeg alá seperni, hanem akkor és ott légy vele együtt. Gondold végig, mihez lehet köze ennek a bántó érzésnek, és hogyan tudod a legjobban kezelni, vagyis reflektálj objektíven arra, amiből fakad. Tehát ne csak az életed jó pillanataiban légy jelen, hanem a problémáidban is. Akkor tudsz igazán kapcsolatba kerülni önmagaddal, ha megérted, hogy milyen forrásból ered mondjuk a dühöd vagy a frusztrációd, vagy amikor észreveszed az örömet az egészen apró dolgokban is.
6. Figyelj és kapcsolódj
Éld meg a pillanatot a maga teljességében! Például, amikor sétálsz, tedd a zsebed mélyére (lenémítva!) a telefonodat, zárd ki a külső ingereket, és ahány érzékszerveddel csak tudsz, próbálj a séta élményéhez kapcsolódni. Lassítsd le a pillanatot, amennyire csak tudod. Tapasztald meg, hogyan emelkedik el a földtől az egyik lábad, majd a másik. Figyelj arra, milyen elképesztően egyensúlyozza ki a tested ezt a folyamatos változást. Ahhoz, hogy még inkább kapcsolódj a természettel, vesd le a cipődet is, és sétálj mezítláb a füvön – csodálatosan felszabadító érzés!
7. Légy kedves magadért is
Gondoltad volna, hogy a kedvesség az egyik legönzőbb dolog, amit tehetsz az életben? Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy amikor kedvesek vagyunk másokkal, akkor az a saját jóllétünkre sokkal intenzívebb pozitív hatást gyakorol, mint annak a személynek a lelki békéjére, akivel szemben így viselkedünk.
8. Keresd az élet apró örömeit
A mindfulness egyik legnagyobb ajándéka, hogy segít felfedezni az apró lehetőségeket, amik örömforrások lehetnek az életedben, ahelyett, hogy mindig valami nagy és nehezen elérhető célt akarnál megvalósítani. Megtanít azokra a dolgokra is rácsodálkozni, amiket már ezerszer láttál, tapasztaltál, és így képesek lesznek újra és újra örömmel eltölteni. Ha ez a tudatos figyelem egyszer csak kíváncsivá tud tenni, mondjuk a saját légzésed iránt, ami „csak úgy” ott van neked, akkor idővel képes leszel ezer más dolgot is érdekesnek találni, amiről korábban azt hitted, hogy már jól ismered.

Ha kíváncsi vagy a beszélgetésre, és még többet szeretnél megtudni a témáról, akkor kattints a lejátszóra!

Szerző