Amikor beköszöntenek a nyár legmelegebb napjai, valami hűsítő, gyümölcsös és könnyed desszertre vágyunk – de lehetőleg úgy, hogy a sütő közelébe se kelljen mennünk. Ebben a két, ellenállhatatlanul finom, gluténmentes finomságban a málna frissessége, a csokoládé édesen kesernyés íze és a mandula ropogása tökéletes harmóniát alkot. Az egyikük egy könnyed, roppanós, mandulás golyó meglepetés málnaszemekkel, a másik pedig egy banános „brownie”, ami annyira csokis, hogy az már bűn. Mindkét édesség gyors, hűsítő és mutatós – ideális választás, ha vendégeket vársz, vagy csak magadat szeretnéd kényeztetni.
Mandulás golyó
Hozzávalók:
- 200 g darált mandula
- 50 g mandulaliszt
- 25 g margarin
- 2-3 ek. porcukor
- 1csipet fahéj
- 1púpozott ek. kakaópor
- 3-4 ek. lekvár
- 10-15 szem málna
A forgatáshoz:
- 4 ek. kókuszreszelék
Elkészítés:
1. A darált mandulát keverd el a mandulaliszttel, a porcukorral, a kakaóval és a fahéjjal.
3. A végén annyi lekvárt tegyél hozzá, hogy jól gyúrható és formázható masszát kapj.
4. Enyhén vizes kézzel formázz kisebb gombócokat, és a közepükbe tegyél egy málnaszemet.
5. Végül a golyócskákat forgasd meg a kókuszreszelékben.
6. Tedd hűtőbe 1-2 órára.
Tippek:
- Egész, pörkölt mandulát vagy meggyet is használhatsz tölteléknek, de akkor nagyobb golyókkal dolgozz. Ha nem szeretnéd megtölteni őket, akkor érdemes kisebb darabokat készítened.
- A mandulaliszt helyett bátran használj darált diót vagy kókuszreszeléket.
- A megformázott golyókat forgathatod darált dióba vagy kakaóporba is.
Banános „brownie” sütés nélkül
(gluténmentes, tejmentes)
Hozzávalók:
(1 kisebb adaghoz)
- 2 db nagyobb, érett banán
- 100 g olvasztott étcsokoládé
- 1 ek. mogyorókrém (vegán Nutella)
- 5 g zselatin (25 g vízben feloldva)
- díszítéshez: friss áfonya, málna

Elkészítés:
- Olvaszd fel a csokoládét.
- Tedd a banánt, a mogyorókrémet és az olvasztott csokit egy magas falú tálba, és dolgozd össze botmixerrel sima, krémes állagúra.
- A zselatint duzzaszd fel 25 g hideg vízben, és hagyd állni 5 percig.
- Bélelj ki folpackkal egy kisebb tálat.
- Helyezd az aljára a málnát és az áfonyát.
- A kocsonyás zselatint oldd fel alacsony hőmérsékleten, majd keverd a masszához.
- Simítsd a csokis banánkrémet a gyümölcsök tetejére, aztán egyengesd el.
- Hűtsd a hűtőszekrényben legalább 2-3 órát.

Tippek:
- Tehetsz bele kakaóport is, hogy intenzívebb legyen a csokis íz.
- Ha sütőformába teszed, akkor pont úgy szeletelheted, mint a gyümölcskenyeret.
- Még különlegesebbé teheted, ha megszórod a tetejét kakaóbabtörettel, pirított mogyoróval, mandulával vagy dióval.
- Ha a krémes állagot szereted, már rövidebb idő után is fogyaszthatod, de ha szilárdabb, „szeletelhető” végeredményre vágysz, akkor hűtsd tovább.

Ez a két édesség gluténmentes, gyorsan elkészíthető és igazi hűsítő, málnás csoda – válaszd azt, amelyik épp passzol a hangulatodhoz, vagy készítsd el mindkettőt, ha nem tudsz dönteni!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotók: Panna