Amikor beköszöntenek a nyár legmelegebb napjai, valami hűsítő, gyümölcsös és könnyed desszertre vágyunk – de lehetőleg úgy, hogy a sütő közelébe se kelljen mennünk. Ebben a két, ellenállhatatlanul finom, gluténmentes finomságban a málna frissessége, a csokoládé édesen kesernyés íze és a mandula ropogása tökéletes harmóniát alkot. Az egyikük egy könnyed, roppanós, mandulás golyó meglepetés málnaszemekkel, a másik pedig egy banános „brownie”, ami annyira csokis, hogy az már bűn. Mindkét édesség gyors, hűsítő és mutatós – ideális választás, ha vendégeket vársz, vagy csak magadat szeretnéd kényeztetni.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin

Mandulás golyó

Hozzávalók:

  • 200 g darált mandula
  • 50 g mandulaliszt
  • 25 g margarin
  • 2-3 ek. porcukor
  • 1csipet fahéj
  • 1púpozott ek. kakaópor
  • 3-4 ek. lekvár
  • 10-15 szem málna

A forgatáshoz:

  • 4 ek. kókuszreszelék

Elkészítés:
1. A darált mandulát keverd el a mandulaliszttel, a porcukorral, a kakaóval és a fahéjjal.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin

2. Öntsd hozzá az olvasztott margarint.

3. A végén annyi lekvárt tegyél hozzá, hogy jól gyúrható és formázható masszát kapj.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin
4. Enyhén vizes kézzel formázz kisebb gombócokat, és a közepükbe tegyél egy málnaszemet.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin
5.
Végül a golyócskákat forgasd meg a kókuszreszelékben.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin
6. Tedd hűtőbe 1-2 órára.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin

Tippek:

  • Egész, pörkölt mandulát vagy meggyet is használhatsz tölteléknek, de akkor nagyobb golyókkal dolgozz. Ha nem szeretnéd megtölteni őket, akkor érdemes kisebb darabokat készítened.
  • A mandulaliszt helyett bátran használj darált diót vagy kókuszreszeléket.
  • A megformázott golyókat forgathatod darált dióba vagy kakaóporba is.

Banános „brownie” sütés nélkül
(gluténmentes, tejmentes)

Hozzávalók:

(1 kisebb adaghoz)

  • 2 db nagyobb, érett banán
  • 100 g olvasztott étcsokoládé
  • 1 ek. mogyorókrém (vegán Nutella)
  • 5 g zselatin (25 g vízben feloldva)
  • díszítéshez: friss áfonya, málna

gluténmentes édesség recept impulzív magazin

Elkészítés:

  1. Olvaszd fel a csokoládét.
  2. Tedd a banánt, a mogyorókrémet és az olvasztott csokit egy magas falú tálba, és dolgozd össze botmixerrel sima, krémes állagúra.
  3. A zselatint duzzaszd fel 25 g hideg vízben, és hagyd állni 5 percig.
  4. Bélelj ki folpackkal egy kisebb tálat.
  5. Helyezd az aljára a málnát és az áfonyát.
  6. A kocsonyás zselatint oldd fel alacsony hőmérsékleten, majd keverd a masszához.
  7. Simítsd a csokis banánkrémet a gyümölcsök tetejére, aztán egyengesd el.
  8. Hűtsd a hűtőszekrényben legalább 2-3 órát.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin

Tippek:

  • Tehetsz bele kakaóport is, hogy intenzívebb legyen a csokis íz.
  • Ha sütőformába teszed, akkor pont úgy szeletelheted, mint a gyümölcskenyeret.
  • Még különlegesebbé teheted, ha megszórod a tetejét kakaóbabtörettel, pirított mogyoróval, mandulával vagy dióval.
  • Ha a krémes állagot szereted, már rövidebb idő után is fogyaszthatod, de ha szilárdabb, „szeletelhető” végeredményre vágysz, akkor hűtsd tovább.

gluténmentes édesség recept impulzív magazin

Ez a két édesség gluténmentes, gyorsan elkészíthető és igazi hűsítő, málnás csoda – válaszd azt, amelyik épp passzol a hangulatodhoz, vagy készítsd el mindkettőt, ha nem tudsz dönteni!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotók: Panna 


 

Szerző