A Valentin-nap vagy Bálint-nap a szerelmesek napja. Sokan a modern kor újabb hatásvadász és főleg pénztárcarabló jeles napjának gondolják, pedig az eredete valahová a kereszténység előtti időkbe repít vissza bennünket.

Az ókori Rómában ugyanis február közepén tartották az úgynevezett Luperkália nevű tisztító, termékenységi ünnepet, melyen a szerelmet is ünnepelték.
Szent Valentinnak, a szerelmesek és házasok védőszentjének történetét pedig a katolikus egyház legendái őrzik. Az egyik szerint a szerelmesek ügyét támogató pap szembeszállt II. Claudius császár rendeletével – amely megtiltotta a fiatal katonák házasodását –, és titokban megeskette a párokat. Isten szolgálóját ezért a cselekedetéért börtönbe zárták és halálra ítélték. Ám ő még a halálra várva is a hit erejét hívta segítségül, amikor visszaadta börtönőre vak leányának a látását. Búcsúlevelében „a Te Valentinod” aláírással köszönt el a hajadontól. Az 5. század végén I. Gelasius pápa rendelte el Valentin szentté avatását, február 14-ét pedig a mártír ünnepnapjává nyilvánította.
A szerelmesek napjává igazán a középkori Angliában és Franciaországban vált. Megfigyelték ugyanis, hogy február közepén kezdődik a madarak násza, és innen már csak egy lépés volt összekötni a természeti jelenséget a kereszténység jeles ünnepével és a szerelem méltatásával.
Az első „hivatalos” Valentin-napi üdvözlet Geoffrey Chaucer angol költő Madarak parlamentje című verse, amely a 14. század végén született, és egy Valentin-napi ünnepségen adták elő II. Richárd udvarában. Innentől kezdve, szinte futótűzként terjedt a „szerelmes” szokás, először a nemesek körében, majd az egyszerű emberek között. Az 1700-as évek táján már Valentin-verseskötetek jelentek meg, száz évvel később pedig az üdvözlőkártyák lettek népszerűek.
Az amerikai Esther Holland, mint „a valentine-ok anyja” vált ismertté 1840-ben, ugyanis neki köszönhető az ünnepnaphoz köthető köszöntőlapok tömeges piacra dobása. Az USA-ban a karácsony után a mai napig a szerelmesek napja adja a legtöbb munkát a postásoknak. Peruban 2011 óta munkaszüneti nap február 14-e, de Dél-Koreában és Japánban is megünneplik a jeles napot, ahol a hölgyek ajándékozzák meg párjaikat, akik egy hónap múlva, az úgynevezett Fehér napon viszonozzák a kedvességet.

párkapcsolat program Valentin-nap Impulzív Magazin
Hazánkban viszonylag új szokásnak számító ünnep, de ennek ellenére számos népi szokás is kapcsolódik hozzá.
Ha egy hajadon ezen a napon verebet lát, szegény emberhez fog hozzámenni, de boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi lesz a párja.
Ha egy fiatalasszony Bálint napján félbevág egy almát, annyi gyermeke fog születni, amennyi magot talál benne.
Bálint-napon a fiatal lányoknak babérlevelet kell a párnájuk alá tenni, így megálmodják a jövendőbelijük nevét.
Bálint napjának reggelén a szerelmes csók szerencsét hoz.
A népi hagyomány szerint, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés.

Az emberiség tehát mindig is ünnepelte a szerelmet, hát tartsuk meg mi is ezt a jó szokást. És hogyan tegyük emlékezetessé ezt a különleges napot? Összegyűjtöttem néhány ötletet, persze a lehetőségeknek csak a csillagos ég és a kreativitásunk szabhat határt. Te melyik élményt választod?

1. Vacsorázni édes kettesben – a romantika kedvelőinek
Ez a közös program elsőként jutott az eszembe, bár saját bevallásom szerint sem túl fantáziadús. De legyünk őszinték magunkhoz: a rohanó hétköznapok közepette, mikor jut időnk és energiánk egy gyertyafényes, meghitt vacsorára a párunkkal? Hát, most itt az ideje! A helyszín és a szereposztás kiválasztásában viszont lehettek kreatívak. Nálad vagy nála? Házaspároknál remélhetőleg ez a lehetőség fel sem merül, az viszont kérdés lehet, hogy az Ő kedvenc helyét vagy a tiédet válasszátok? Van esetleg törzshelyetek, vagy most inkább egy új étterembe ülnétek be? Ha mégis az otthon melege mellett döntötök – gyerekek persze lepasszolva a nagyszülőkhöz! –, akkor te főzöl vagy Ő? A jól bevált kedvenc kerül terítékre, vagy kipróbálnátok egy izgalmas új receptet? Ezernyi lehetőség, és akkor még a „köretről” nem is beszéltünk: ünnepi asztal, hangulatelemek, zene és csábító megjelenés… Bátran engedd szabadjára a fantáziádat!

2. Költői magaslatokba emelkedni – a szavak mágusainak
Írjatok egymásnak szerelmi vallomást! Lehet, hogy nem egy Radnóti Miklós vagy egy Ady Endre tehetsége rejtőzik bennetek, de bátran öntsétek szavakba mindazt, amit egymás iránt éreztek, és a hatás nem marad el. Ha pedig végképp nem jön a múzsa, hogy homlokon csókoljon, akkor keressetek olyan idézetet, amely hűen tükrözi az érzéseiteket. Adjátok postára a szép szavakat, vagy rejtsétek el egymás táskájában, hogy a nap során édes meglepetésként kerülhessen elő. De este is elsuttoghatjátok egymásnak a gyertyák fényében…

párkapcsolat program Valentin-nap Impulzív Magazin
3. Elrepülni a kelet varázslatos világába – a meghittség őrzőinek
Hozd el az otthonodba az Ezeregyéjszaka meséinek világát! Teremts keleties hangulatot, és ajándékozd meg a párodat egy kényeztető masszázzsal. Kapcsolj lágy zenét, gyújts gyertyákat és füstölőt, a kellemes, gyengéd mozdulatokhoz pedig használj finom illóolajat. Ne ijedj meg, nem kell született masszőznek lenned ahhoz, hogy teljesen elvarázsold a partnered. Az andalító zene, a bódító illatok és az érintés csodája megteszik a hatásukat. De a végén ne felejtsetek el cserélni!

4. Elmerülni a habokban – született sellőknek és Aquamaneknek
A víz az élet bölcsője, nem csoda, hogy olyan szívesen merítkezünk meg benne. Legyen az egy habos-babos, illatos kádfürdő otthon, vagy a gyógyító hullámok ereje hazai fürdőink egyikében (Tudtad, hogy Magyarország igazi gyöngyszemnek számít ezen a területen?), esetleg egy vizes élménycentrum megannyi csodája (Most ne vigyétek magatokkal a gyerekeket!) – biztosak lehettek abban, hogy ellazultok és feltöltődtök a „nagy kékség” energiájával. Kell ennél jobb közös program?

5. Szárnyalni a zenével – a dallamok szerelmeseinek
Kéz a kézben ültök egy hangulatos kis kamarateremben, a szemeteket behunyjátok, és átszellemülten hallgatjátok a fülbemászó muzsikát… vagy egy hatalmas aréna kellős közepén álltok egy fergeteges koncerten, és a csápoló rajongók tömegében összesimulva, egy békés kis szigetet alkottok, miközben a kedvenc dalotokat éneklitek. A közös zenei élmény igazán közel hoz egymáshoz – a lélek legmélyére hat, így segít kapcsolódni.

6. Összebújni a nézőtéren – mozi- és színházrajongóknak
A tinikoromat idézi ez a pillanatkép, de talán éppen ettől olyan izgalmas. Most már persze biztosan nagyobb hangsúlyt kapna az éppen futó film sztorija, de közben olyan jó érzés odabújni a kedvesünkhöz, miközben megmosolyogtat a történet bájos sutasága, és elandalít a szerelmes dallamok lágysága. Persze nem kötelező egy romantikus alkotást választanotok, és színházi berkekben pedig nem szokás szorosan összesimulni – azért jó megoldás lehet egy páholy lefoglalása –, viszont a közös élmény, egy új világ feltárulása a szemetek előtt és a meghitt félhomály biztosan széppé varázsolja a közös estéteket.

7. Nyitott szemmel járni – lelkes múzeumlátogatóknak
Randevúzzatok egy múzeumban! Valószínűleg nem ez az első programötlet, ami az eszetekbe jut a Valentin-nap kapcsán, de éppen ezért lehet különleges és emlékezetes. Nézzetek szét a múzeumok kínálatában, biztosan ráleltek egy kedvetekre való kiállításra. Aztán andalogjatok a képek, szobrok, műtárgyak között, és közben beszélgessetek, ámuljatok-bámuljatok, vagy éppen nevessetek. Szóval érezzétek jól magatokat!

párkapcsolat program Valentin-nap Impulzív Magazin
8. Elbújni a világ elől – a nyugalom és kényelem hódolóinak
Csak ketten, távol a világ zajától kiszakadni egy-két napra a mindennapok sűrűjéből, hogy egy kicsit egymásra figyelhessetek. Időnként igazán megérdemelnétek, ugye? Nem tagadom, hogy egy ilyen „szerelmes” programra bizony áldoznotok kell az értékes időtökből, és a bankkártyáitokra is szükség lesz, de ha megtehetitek, akkor mindenképp próbáljátok ki az ország valamelyik spa- vagy wellness-szállóját, és élvezzétek a csodás kikapcsolódást, együtt.

9. Barangolni a tél birodalmában – a természet megszállottainak
Csodás lenne, ha térdig érne a hó, és a csillogó „porcukorral” borított természet lágy ölén andaloghatnátok… Mesekönyvbe illő jelenet, de a tél a maga fehér csodája nélkül is varázslatos tud lenni. Sétáljatok egyet a közeli parkban, vagy induljatok felfedezőútra a környéken, esetleg utazzatok el a közeli hegyekbe, és fogadjátok be a hideg évszak megannyi szépségét. Persze szigorúan egymás kezét fogva, és szorosan összebújva, hogy ne fázzatok, miközben olyan dolgokat osztotok meg egymással, amik éppen foglalkoztatnak benneteket, vagy amiről már rég nem beszéltetek, de a jövőbeli terveitek, sőt a régi, szép emlékek is szóba kerülhetnek.

10. Együtt megmenteni a Földet – a környezetvédelem élharcosainak
És végül egy nem mindennapi ötlet: a párod igazi állatbolond, és él-hal, mondjuk a pingvinekért? Akkor szervezd a Valentin-napi randitokat a közeli állatkertbe vagy vadasparkba, és hagyjátok, hogy ezek a mókás kis állatok bearanyozzák a napotokat. A hab a tortán pedig a nevetekkel ellátott oklevél lehet, amelyen, mint „állati” nevelőszülők szerepeltek. Így támogathatjátok kis pártfogoltatok mindennapjait, ráadásul időről időre meglátogathatjátok, ami újabb közös élményekre ad lehetőséget. Egy vadon élő állatot is örökbe fogadhattok jelképesen, hogy ezzel a nemes cselekedettel támogassátok a természetvédők munkáját, miközben hozzájárultok egy-egy veszélyeztetett faj túléléséhez, élőhelyének megmentéséhez.

Válasszatok bármilyen ajándék- vagy programötletet a szerelmesek napjára, a lényeg, hogy ne kötelező körnek érezzétek, hanem adjátok bele a szíveteket-lelketeket. Mert akárhogy is igyekszünk, de a mókuskereket hajtva hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy igazán odafigyeljünk a párunkra, ezért igenis kellenek olyan napok, amelyek figyelmeztetnek bennünket arra, ami tényleg fontos az életünkben.
Boldog Valentin-napot Mindenkinek!

Szerző