Mielőtt egy futó elindul a maratonon, tudatosan megtervezett edzésmunkát végez, valamint mentálisan és pszichésen is hangolódik a nagy megmérettetésre. Amikor egy leendő édesanya a gyermekének a világrahozatalára készül, éppen női életútjának maratonja előtt áll. Ezért is olyan fontos, hogy a kismama a várandóssága alatt minden szinten ráhangolódjon erre a csodálatos kihívásra.

Korábban már írtam a mentális és pszichés felkészülés fontosságáról ebben az időszakban, azonban a fizikai testtel való együttműködés is legalább olyan fontos. A régi, hagyományos nézet szerint, egy kismama inkább ne is mozogjon, ilyenkor az a biztos. Ma már azonban tudjuk, hogy egy zavarmentes várandósság alatt kimondottan kedvező hatású a rendszeres testmozgás. Mint jógaoktató, a gyermekemet várva különleges figyelmet fordítottam erre a tényre, és most szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat, kitérve a miértekre is.

„…a jóga biztosítja azt a nyugodt erőt és belső egyensúlyt, ami lehetővé teszi, hogy leküzdjük az előttünk álló kihívásokat.” F. B. Friedman – Jóga kismamáknak

1. Az első trimeszter alatt csak keveset mozogtam, az időszakkal járó szimptómák (pl. hányás) miatt. A 13. héttől azonban engedélyt kaptam az orvosomtól a fizikai aktivitásra, és mivel a kellemetlen tüneteim is enyhültek, így hozzáfogtam, hogy a mozgást beépítsem a mindennapjaimba. Fontos hangsúlyozni, hogy minden kismamának tudnia kell, hogy a saját sportján belül milyen mozdulatokat kell elhagynia, és melyek azok, amelyeken érdemes módosítani ebben az állapotban.
2. Én heti 3-4 alkalommal mozogtam, ebből kétszer aerob típusú kismamatornát végeztem, a maradék idő pedig jógával telt. Számomra fontos volt, hogy közösségben is gyakoroljak, főleg mert jót tett a kimozdulás, hiszen egyébként otthon voltam.
3. A saját szakterületem tapasztalataira támaszkodva, tudom, hogy milyen kedvező hatásai vannak a jógázásnak, illetve más, kifejezetten a kismamák részére kialakított mozgásformának. A rendszeres fizikai aktivitás ugyanis a várandósság mindennapjaira, valamint magára a vajúdás és a szülés folyamatára is felkészíti a nőt, ezen túl a gyermekágyi és felépülési időszakot is megkönnyíti.
4. A kedvező hatások közül a testtudatunk fokozódása a legfontosabb, így könnyebben beazonosíthatjuk a testünkben végbemenő történéseket. A mozgás emellett az izomzatunk tónusára is pozitívan hat, ezáltal a várandósság előtti állapothoz képest minimalizálhatjuk az izomerőnk csökkenését.


5. A gyakorlás során a kismama elsajátíthatja a tudatos lazítást. Ez a technika sokat segíthet a mindennapi kihívások során, amiket maga az áldott állapot is magában rejthet. Azonban a legnagyobb hasznát a vajúdás és a szülés során vehetjük, hiszen a megfeszült izomzat lassítja a folyamatokat, és akadályt állít a könnyű szülés elé.
6. A légzés ereje megtanít a jelenben maradni, és támogatja a tudatos lazítást. Egy kismama számára a légzéstechnikák gyakorlása már a várandósság kilenc hónapja alatt is nagyon fontos, hiszen „kettő helyett” lélegzik. Egy ponton a baba mérete is nehezíti a normális légzést, de a jógában alkalmazott specifikus légzőgyakorlatok ebben is segítséget nyújtanak.
7. Ha előbb nem is, de amikor a növekvő pocak súlya már egyre nagyobb nyomást gyakorol a húgyhólyagra, minden nő megtapasztalja, hogy vannak medencefenéki izmai is. Sokan sajnos csak a szülés után szembesülnek azzal, hogy a meggyengült gátizmok bizony olyan problémákat okozhatnak, mint az inkontinencia, a méhsüllyedés vagy az aranyér. Éppen ezért a kismamajóga során külön figyelmet szentelünk ennek a területnek. Ez a proaktív gyakorlás csökkenti a lehetséges tünetek kialakulását, valamint támogatja a gyermekágyi szak regenerációs folyamatait.
8. Mivel a testmozgás endorfint termel, így az esetlegesen kialakuló gyermekágyi depresszió megelőzésében is sokat segíthet, ha a kismama a várandóssága alatt is rendszeresen mozog. Sőt, ennek hatására zökkenőmentesebb lesz a felépülési időszak, és az újdonsült édesanya könnyebben veszi majd az új szerepével járó fizikai és érzelmi akadályokat is.

Ezek azok a fő szempontok, amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt rászánjuk magunkat a rendszeres mozgásra, áldott állapotban. Mozgás alatt persze valamilyen sportot értek, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy a naponta megtett séta is elegendő. Természetesen ez a mozgásforma is nagyon hasznos, de az anyává váláshoz vezető úton nem tud specifikusan hatni a testre, és a várandósság bizonyos pontjaihoz érve akár diszkomfortos is lehet, például a szeméremcsontban megjelenő fájdalmak vagy az állandó vizelési inger miatt. Bárhogy is döntünk, fontos, hogy a babára várva előre tervezzünk, hiszen a szülés után egy új fejezet kezdődik az életünkben, amelyben szükségünk lesz az erőnlétünkre, és arra, hogy jól érezzünk magunkat a bőrünkben.

Szerző