„A várandósság alatt az anya és a magzat valóban egy entitás, és a születés során az Egy sokká válik” –  dr. Guy Paul Gagné szülész-nőgyógyász

Ennek az egységélménynek a mélyebb megélése csodásan támogatható a meditációs technikák alkalmazásával. Az édesanya és a pici a várandósság ideje alatt gyakorlatilag együtt készül fel az első nagy közös feladatra, a szülés és születés élményére. Ez egy olyan természetes folyamat, amely mind a nő, mind a baba életét alapvetően meghatározza, ezért érdemes már kismamaként időt és energiát szánni a gyermekkel való lelki kapcsolat erősítésére. Ebben támogatnak bennünket a különböző meditációs gyakorlatok.

A várandósság alatt rengeteg átalakuláson megy át egy nő mind fizikai, mind pszichés, mind lelki értelemben. A bekövetkező hormonális változások miatt lényegében egy állandó hullámvasútként is leírható ez az állapot. Ugyanakkor ma már tudományosan is bizonyított tény, hogy a magzat és az anya közötti kommunikáció éppen ezeknek a kémiai csatornáknak a segítségével történik. Ha viszont egy kicsit kilépünk a tudományos nézőpont látóköréből, megtapasztalhatjuk, hogy ez a fontos kapocs ezen túl is megnyilvánul. Modern világunkban egy várandós nőt rengeteg, a külvilágból érkező stressz ér, sőt még az állapota miatt is temérdek aggodalom alakulhat ki benne. Az a tapasztalatom, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi minden zajlik le bennük a babavárás 9 hónapja alatt. Ezért is tartom fontosnak, hogy a kismama tudatosan alakítson ki kapcsolatot saját magával és kisbabájával már a várandósság ideje alatt is.

Ahogyan a korábbi cikkekből is láthattátok, számos lépés, azaz technika előzi meg a valódi meditációs tudatállapotot. Ezekből a gyakorlatokból az áldott állapotban lévő nő és a kicsi is sokat profitálhat a várandósság, majd a szülés alatt is. Azért tekintsünk át néhány olyan lényeges előnyt, amelyet a meditációs praxis hozhat egy leendő anya és születendő gyermeke életébe.

meditáció várandóság Impulzív Magazin
1. Csökkenti a stressz és az érzelmi hullámzás hatásait
Sokszor nagyon rózsaszín képet festenek a babavárásról, arról azonban már kevesebben ejtenek szót, mennyi aggodalom, kihívás és ismeretlen benyomás éri a nőt ebben az időszakban. Már ennek a különleges állapotnak a feldolgozása és kezelése is óriási feladat lehet a számára.

Ebben a helyzetben segíthetnek a rendszeres, napi szintű meditációs gyakorlatok, ugyanis hatásukra csökkenthető a szervezetben termelődő kortizolszint, amely segíti az anyát középpontban és nyugalomban tartani, amely a picire is kedvezően hat.

2. Általa megelőzhető a magas vérnyomás és a magas pulzusszám
A stresszhormonok megjelenése a szervezetben a vérnyomást is megemeli, és ezzel párhuzamosan a pulzus is szaporább lesz.
A meditáció képes ennek a felfokozott állapotnak a megszüntetésére, pulzusszámot csökkentő hatása orvosilag bizonyított. A rendszeresen végzett gyakorlatok tehát hozzájárulnak ahhoz, hogy a baba érkezését nyugodt és kiegyensúlyozott állapotban várhassa a kismama.

3. Támogatja a belső rugalmasságot, avagy rezilienciát
A bekövetkező testi változások sok fájdalmat és megpróbáltatást tartogatnak a nő számára, mindemellett a folyamatos érzelmi hullámzás is kibillentheti az egyensúlyából.
A meditáció gyakorlása abban is támogatja a kismamát, hogy könnyebben megbirkózzon ezekkel a kihívásokkal, és ezáltal a megküzdési képessége is fokozódjon.

4. Mélyül a babával való kapcsolat
A meditáció során egy olyan elmélyült, békés térbe érkezik az édesanya, ahol zavartalanul kapcsolódhat a babájával, ez pedig megerősíti majd a szülés-születés táncában való együttműködésüket.

5. Fokozódik a testtudatosság
A várandósság ideje alatt rengeteg dolog történik a kismama testében, és ezeket érdemes alaposan megfigyelnie, és a tudatosan érzékelnie. Fontos éreznie, mikor van ébren a baba és mikor aktív, mitől ijed meg, vagy éppen minek örül. Tudni azt, hol van nagyobb feszültség az anyai testben, és hol érezni a szalagok, izmok lazulását. Ezeket a tapasztalásokat majd a szülés során fogja igazán hasznosítani, mert akkor már csak a saját belső mutatója és érzékelése vezeti őt. Ha a testi történések tudatosulnak a kismamában, akkor könnyebben átengedi magát a szülés által generált impulzusoknak.

6. Elősegíti a posztnatális felépülési folyamatot
A korábban felsorolt pontok mind ide vezetnek, hiszen a növekvő tudatosság, a stressz akaratlagos oldása és a babával való mély kapocs hozzájárul a szülés utáni gyorsabb felépüléshez is. Ezenfelül a meditáció a gyermekágyi depresszió kialakulásának lehetőségét is jelentősen csökkenti.

Ha kedvet kaptál a várandósság alatti meditáláshoz, akkor keress fel egy hozzáértő szakembert, vagy nézd át a biztonságos, kezdő meditációhoz vezető lépéseket a korábbi cikkekben.

Szerző