Napjainkban egyre szélesebb körben terjednek a meditáció különféle formái. Nem csoda, hiszen a tudományos vizsgálatokkal is igazolt módszer hatásossága ma már nem kérdéses. Még a mainstream média is rendre ajánlja rohanó világunk növekvő stresszhatásainak ellensúlyozására. Talán éppen ezért, folyamatosan nő azok száma, akik ismerik és gyakorolják a különböző technikákat – lehet, hogy Te is éppen most ismerkedsz az egyikkel. Bár sokan mondják, hogy meditálnak, amikor megkérdezem tőlük, hogy pontosan mit értenek ez alatt, a válaszokban érezhető a zavar. Manapság ugyanis többféle lazító gyakorlatot is „meditáció” névvel illetnek. De valójában mit is értünk meditáció alatt?

jóga meditáció önismeret Impulzív Magazin
Sok éves elméleti tanulmányozás és gyakorlás után, oktatóként az a tapasztalatom, hogy a különféle tanfolyamok és workshopok gyakran félrevezetik az érdeklődőket, mert egy könnyen elsajátítható technikaként mutatják be a meditációt. Ez a módszer azonban sokkal összetettebb és mélyebb, minthogy egy rövid kurzuson elsajátítsuk. Én megtaláltam a számomra leghétköznapibb és legmegfoghatóbb meghatározását a meditációnak, amit szívesen megosztok veletek. Azt azonban tudni kell, hogy a különféle tradíciók definíciói között eltérések lehetnek.

A jógik szerint
„Az, amit a testednek tekintesz, nem más, mint amit táplálékbevitel révén összegyűjtöttél. Az, amit az elmédnek tekintesz, nem más, mint amit az öt érzékszerven keresztül összegyűjtöttél. Ami ezen túl van – amit nem gyűjtögettél –, az, aki te vagy. Életben lenni annyit tesz, mint tudatosnak lenni. Mindenki tudatos bizonyos mértékig, de amikor megérinted a testen és az elmén túli dimenziót, akkor megérintetted azt, ami maga a tudatosság forrása. Ekkor ismered fel, hogy az egész világegyetem tudatos. Egy élő kozmosz lakója vagy.
A fizikai és a pszichológiai dimenziók a polaritások birodalmába tartoznak: a fájdalom-öröm, a szeretet-gyűlölet, a férfi-nő, és így tovább. Ha megvan az egyik, a másik is biztosan követi. Amikor belépsz az alapvető dimenziójába annak, aki vagy, túl vagy minden polaritáson. Ekkor már a saját természetednél fogva vagy boldog.” – mondja Sadhguru.
Ez egy, a meditáció fogalmát részletesen magyarázó leírás, de mindezt Swami Rama így fogalmazta meg egy mondatba sűrítve: „Semmi más nem képes megadni azt, amit a meditáció. Önmagunkat ismerhetjük meg általa.”

jóga meditáció önismeret Impulzív Magazin
Ami elvezet hozzá
Hogyan juthatunk el ebbe az állapotba? A különféle önmegvalósítással foglalkozó rendszerek – mint a jóga is – több utat megmutatnak a cél eléréséhez, azonban ezek egyes lépései nem kerülhetők meg. Az indiai bölcs, Patanjali által ismertetett folyamat, például 8 állomást nevez meg a meditációs út teljes bejárásához: jáma – tilalmak, nijáma – követendő elvek, ászana – testhelyzetek, pránajáma – energetikai testtel való munka, prátjáhara – érzékszervek visszavonása, dhárana – koncentráció, összpontosítás, dhjána – meditáció, szamádhi – teljes elmerülés, felébredés. Ebből is jól látható, hogy a meditáció állapotának eléréséhez életmódbeli, valamint erkölcsi szabályok követése szükséges, a fizikai és energetikai test uralása, összpontosítási, koncentrációs módszerek alkalmazása. Talán ebből is érezhető, hogy a tényleges meditáció elsajátítása egy hosszú távú folyamat – sokan egész életükön át gyakorolnak, hogy megvalósítsák.

Segítség az úton
Manapság talán a relaxációs és koncentrációs technikák, a vizualizációk, valamint az oldások, illetve a jóga nidra a legelterjedtebben alkalmazott módszerek ezen az úton. Gyakorlataik a meditációs állapotba való belépést támogatják, de önmagukban is kiváló egészségvédő eszközök, mert fizikai és mentális szinten is számos jótékony hatással bírnak. Korunk emberének például elengedhetetlen, hogy elsajátítsa a tudatos lazítás módját, hiszen a meditációs állapot eléréséhez is a teljes ellazultság érzése szükséges. Ha komolyan szeretnénk foglalkozni a témával, érdemes szakemberhez, a módszerrel régóta és mélységében foglalkozó meditálóhoz fordulnunk. Számomra a tanulás és felfedezés során nagyon fontos volt a hiteles vezető jelenléte, és az általa mutatott igaz út. Ez persze nem azt jelenti, hogy csak egyetlen technika létezik, én is több tanítóval találkoztam, és számos módszert megismertem, mire a számomra legmegfelelőbbet megtaláltam. Az viszont hasznos tapasztalat volt, hogy a választás során a tanító megbízhatósága és szakmai felkészültsége nagyon fontos szempont.

jóga meditáció önismeret Impulzív Magazin
Személyes tapasztalás
Ismét néhány gondolat Sadhgurutól, amelyek nagyszerűen leírják, hogy én mit kerestem, és mi felé törekszem most is, amikor a saját meditációs gyakorlásomat folytatom.
„A spirituális útkeresés nem megteremtett döntés. Nem is mesterségesen gerjesztett igény. Természetes vágyódás.
A megvilágosodás nem egy cél elérése, és nem is teljesítmény. Hanem hazatérés. Ez az egyetlen dolog, amely tartósan elégedettséggel tölt el.
A jóga tudománya egészen egyszerűen a létezéssel való tökéletes összhang, az abszolút harmónia és a teljes szinkron tudománya.”

Felhasznált irodalom:
Sadhguru – Inner Engineering

Fotó: Panna

Szerző