Az előző cikkben a meditáció elméleti hátterét és a gyakorlásához vezető utat jártuk végig. Most áttekintjük, milyen módszerekkel jutunk el a meditációs állapotba, és azt is megosztom veled, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyek nekem váltak be ezen az úton.

1. Sajátítsd el a tudatos lazítás művészetét
A cél az, hogy megtanuld akaratlagosan ellazítani a testedet, sokan ugyanis észre sem veszik, hogy egy-egy testrészükben komoly feszültség van. A fizikai érzeteid tudatosítása már önmagában egy gyakorlat, és relaxáció akkor válik belőle, amikor a testi folyamatok beazonosítása után, az ellazításra viszed a fókuszt. Ennek két legismertebb formája a dinamikus és a regionális lazítás. Ha még soha nem gyakoroltál, akkor először egy kezdő gyakorlattal érdemes megismerkednek.

Dinamikus relaxáció: helyezkedj el savászanában – hullapózban, azaz feküdj a matracodra. A nyakad ne feszüljön, karok a törzs mellett, lábak csípő széles terpeszben, a lábfejek kifelé billennek. Szükség esetén használhatsz segédeszközöket. A gyakorlat lényege, hogy fentről lefelé vagy fordított irányban haladva tudatosítsd egy-egy izomcsoportod állapotát. Például feszítsd meg a lábfejedet, majd hagyd újra elernyedni, és ezt követően figyeld meg a feszült és ellazult helyzet közötti különbséget. Ezután a vádlidat is feszítsd meg, majd engedd elpihenni, és ismét koncentrálj a két állapot közötti eltérésre. Így szépen sorban haladva, végül elérkezel a fejedhez. Ekkor az arcizmaidat feszítsd egy nagy fintorba, aztán hagyd teljesen ellazulni őket. De ennél is beszédesebb, ha az állkapcsodon végzed a tudatosítást.

jóga meditáció Impulzív Magazin
2. Hívd befelé az érzékszerveidet
Mindennapi feladataid és kötelességeid végzése közben egyfolytában kifelé figyelsz. Egy városi ember esetében az idegrendszerére ható, külvilágból érkező impulzusok száma, átlagosan kb. 60.000 db/nap. Az érzékszervek befelé fordításának a legjobb módszere a légzés megfigyelése. Erre a jóga, de még a gyógytorna gyakorlatában is több lehetőség van.

3. Tanulj meg koncentrálni
Számtalan koncentrációs gyakorlat létezik. Már önmagában egy ászana gyakorlása is alapszinten magába foglalja ezt, főképp, ha a légzőgyakorlatokat is hozzá tudod kapcsolni.
A trataka gyakorlata segít tovább mélyíteni a koncentrációképességedet, amikor is minden érzékszervedet befelé hívva, egy konkrét dologra fókuszálsz. Klasszikus értelmezésben ilyen a gyertyalángra való koncentráció.

Én szeretek a természettel is kapcsolódni, és ez a gyakorlat ott is szuperül kivitelezhető: pislogás nélkül figyeld meg min. 10 percen át, az eget vagy egy fát. Érdekes tapasztalat lehet ez is, de nagy önfegyelem kell hozzá, hogy közben ne kalandozzon el a figyelmed.

4. Merülj el a belső csendedben
A Himalájai Tradíció szerint a modern kor emberének a meditáció kapcsán a legoptimálisabb arra törekednie, hogy 2 percen át fenn tudja tartani ezt az állapotot. Már ez is kihívás az állandó pörgésben lévő elme számára, ezért ajánlom én is a kezdő gyakorlóknak ezt a 2 perces technikát. Most csak a főbb lépéseit mutatom be, a teljes útmutatásért érdemes felkeresni ennek a módszernek az online felületeit.
A test ellazítása ízület- és mirigytisztító gyakorlatokkal kezdődik, majd relaxációval folytatjuk az ellazulást. Ezt követően az egyéni állapotnak megfelelően felvesszük a meditációs testhelyzetet, amely egy ülő póz. Koncentrációs gyakorlattal össze is köthetjük a két lépést, legegyszerűbb módon a légzés tudatos figyelésével. Ezután teremtjük meg a belső csenddel való kapcsolódást – ez maga, az a bizonyos 2 perc. Ezt követően lépésről lépésre vezetjük vissza tudatunkat a jelenbe. Ezt a gyakorlatot nevezhetjük a belső csendben való elmerülésnek is, ahol egy pillanatra megszűnik a körülöttünk lévő világ, és minden mi magunk leszünk.

Ezek a lépések természetesen egy kezdő gyakorló szintjének felelnek meg, és azt is érdemes tudnod, hogy a megvalósításra nincs egyszerű recept. Ugyanis a meditációs szokásaid kiépítése – a korábbi cikkben említett utat bejárva – nem egyik napról a másikra teremtődik meg. Sokan hosszú éveken át gyakorolnak, mire eljutnak a középhaladó szintre, és még több időt igényel, hogy valaki haladó meditálóvá váljon. Ha a fenti gyakorlatokból néhányat be tudsz építeni a mindennapi rutinodba, már nagyon sokat tettél önmagad kiegyensúlyozottabb testi-lelki-szellemi egységéért és egészségéért.

Szerző