Manapság egyre többen jógáznak, azonban sokan még nem fedezték fel, hogy a testmozgáson és az ászanákon túl, számos lehetőség rejlik ebben a csodálatos életfilozófiában. Különösen a mostani időszakban szükséges óriási figyelmet fordítunk az egészségünk megőrzésére, a szervezetünk megújuló, regeneráló képességének fokozására, segítésére. Ebben pedig az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb módszer a jógához is köthető pránajáma, azaz a légzőgyakorlatok rendszeres végzése.

A védikus hagyományokban a pránajáma fontos eszköz a gyógyítás erejének támogatására, az életerő fokozására. Ezen tanítások szerint az emberi lény nem csupán fizikai testből áll, hanem többféle burokból épül fel, melyek közül a harmadik, az energia vagy prána test. A légzést ezzel a testtel kapcsolhatjuk össze.
Mi is a légzés?
A légzés a test egyik alapfunkciója, minden sejtre hatással van, és közvetlen kapcsolatban áll az agyműködéssel is. Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy a légzés a test legfontosabb életfunkciója. Egy átlagember percenként 15 lélegzetet vesz, ez 21600 lélegzetvételt jelent naponta. Ez az életfunkció teszi lehetővé az oxigén és a glükóz elégetését a szervezetben, ezáltal energiát termelve minden mirigyi kiválasztáshoz, izomműködéshez és mentális folyamathoz.
Azonban a légzés ennél sokkal több, ugyanis az emberi létezés finomabb szintjeit is áthatja, annak valamennyi területével közvetlen kapcsolatban áll.
A legtöbben sajnos helytelenül lélegzünk, a tüdőkapacitásunknak csak egy kis részét használjuk ki. A légzésünk így általában felszínes, megfosztva a testünket a jó egészséghez alapvetően szükséges oxigéntől és pránától.
Hogyan befolyásolhatjuk a légzést?
A pránajáma „a prána kiterjesztésének növelését” jelenti. Lényegében a pránajáma sokkal több pusztán légzőgyakorlatnál, bár a légzést használja, hogy befolyásolja az életerő áramlását. A pránajáma gyakorlatok olyan módszerek, melyekkel aktiválható és szabályozható az életenergia.
Már megint az életmód!
Az életmódunk komoly hatást gyakorol az életenergiánk szintjére. A fizikai tevékenységeink: a munka, az alvás, az étkezés vagy a szexuális élet mind kihatnak rá, azonban ennél erősebben befolyásolják az érzelmeink, a gondolataink és a képzeletünk.
A rendszertelen életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz, az aggodalmak és a félelmek elvonják tőlünk az energiát, rontják a prána áramlását a testben. Az emiatt bekövetkező energiavesztés a szervek, végtagok életerejének csökkenéséhez, és végső esetben betegségekhez vagy az anyagcsere problémáihoz vezetnek.

jóga jóga légzés Impulzív Magazin
Hogyan használhatóak ezek a gyakorlatok?
A pránajáma gyakorlatok segítik visszaállítani a testünkben az energiarendszer egyensúlyát, energizálva a különböző pránákat.
A pránajáma gyakorlatokkal szabályos légzési szokásokat alakíthatunk ki azáltal, hogy ellenőrzésünk alá vonjuk a légzésünket. Noha a levegővétel elsősorban tudattalan folyamat, bármikor képesek vagyunk azt tudatosan irányítani, ezáltal hidat képezhetünk a tudat tudatos és tudattalan területei között. Ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal felszabadíthatjuk a neurotikus, tudattalan mintákban megkötött energiáinkat, ezáltal a kreatívabb és örömtelibb erőforrásainkat élhetjük meg és használhatjuk fel a mindennapok során.

Általános szabályok:

  • mindig az orrunkon keresztül lélegezzünk (kivéve, ha más utasítást kapunk)
  • mindig erőltetés nélkül gyakoroljunk
  • a gyakorlásra legalkalmasabb a kora reggeli (brahma muhurta), vagy közvetlenül a napnyugta utáni időszak
  • fontos a rendszeresség, és az, hogy mindig ugyanakkor gyakoroljunk
  • lefekvés előtt csak nyugtató gyakorlatokat végezzünk
  • jól szellőző (de nem huzatos!), tiszta, csendes helyen gyakoroljunk
  • kényelmes, hosszú időn át tartható meditációs ülőpózt válasszunk
  • pránajáma után mindig pihenjünk savászanában (hullapóz)
  • ideális üres gyomorral és belekkel gyakorolni
  • betegség esetén ne gyakoroljunk intenzív pránajámát


A legegyszerűbb gyakorlatok
A részlégzések tudatosítása
Helyezkedj el kényelmes ülőpózban, hogy a gerinced egyenesen tud tartani, miközben nem érzel feszültséget a testedben. Figyelmedet irányítsd a légzésedre: figyeld meg a ritmusát és az elméd állapotát. (Mert amilyen a légzés olyan az elme, és amilyen az elme olyan a légzés.) Tudatosan kezd elnyújtani a ki- és belégzések hosszát.
A hasi légzés során helyezd mindkét tenyered a hasadra, a köldököd két oldalára. Most lélegezz mélyen be a hasadba, érezd, ahogy a tenyereid megemelkednek. Ezt ismételd legalább néhány percen át.
Ezután a mellkasi légzést tanuljuk meg. Hozd a tenyereid a bordakosarak oldalára úgy, hogy a hüvelykujjaid hátrafelé nézzenek. Folytasd a tenyér alá légzést, és figyeld meg a bordák mozgását: érezd, ahogy a bordakosár megemelkedik és kitágul. Végezd néhány percen át a tudatosan irányított levegővételt.
Majd hozd feljebb a tenyereket a mellkasodra úgy, hogy a középső ujjad érintse a kulcscsont alsó peremét. Folytasd továbbra is a tenyerek alá való légzést – ez sokkal kisebb amplitúdójú mozgás lesz, mint a korábbiak. Végezd néhány percen át.
Ezután bontsd ezt a gyakorlatot, majd figyelmed kapcsold vissza a természetes légzésritmusodra. Hasonlítsd össze, hogy változott-e valami a gyakorlás kezdetéhez képest.

Váltott orrlyukú légzés a csatornák tisztítására és brahmári vagy méhecske légzés a stressz csökkentésre
Ez a két gyakorlat a kedvencem, sokszor alkalmazom őket a vendégeim körében is. Segítenek központba kerülni, csökkentik az aggodalmakat, segítik a nyugodt alvást, erősítik az immunrendszert. Egy korábbi Impulzív videóban már bemutattam ezeket. Íme, egy kis emlékeztető: Oldd a stresszt és a feszültséget jógalégzéssel!

Fotó: Attila

 

Szerző