Itt a tavasz, most már hivatalosan is. Számomra a melegebb évszak tényleges érkezését mégis a természet „lakói” jelzik. Mire gondolok? A körülöttünk élő növényekre, fákra, a szorgos beporzó rovarokra és pillangókra. Mára sajnos sokan elfeledték az emberi lét és a természet ciklikusságának harmóniáját. Pedig, ha visszaemlékszünk nagyszüleink életvitelére, felfedezhetjük, milyen csodás összhangban is voltak a természettel. Érdemes elgondolkodnunk rajta: vajon ez a mi életünkben is felfedezhető még?

Bármilyen válasz is érkezett a szívünk mélyéről, jó ha, intenzíven figyelünk kifelé, és nemcsak nézzük, de látjuk is, hogy mi történik az ébredő természetben. Az állandó rohanásban sokan már észre sem veszik, milyen csodák bontakoznak ki a közvetlen közelükben. Nem tudják, hogy a virágok és az éledő zöld növények nem csupán szemet és orrot gyönyörködtető feladattal születnek, hanem azt is megmutatják, mire lenne szüksége a szervezetünknek. A napjainkban oly divatos méregtelenítő kúrák helyet itt van nekünk a legjobb minőség: a természet végtelen szeretettel felénk nyújtott ingyenes ajándékai. A kérdés már csak az, hogy észrevesszük és elfogadjuk-e Föld Anya adományait?

ibolya természet fotó Impulzív Magazin
Ibolya – a tisztán látás tündére
Bódító illata és csodás, lilásviola színe a magasabb tudatosság ébredését szimbolizálja számunkra. Magunkhoz térve a téli álomból ideje észrevennünk, hogy milyen fantasztikus újjászületés ment végbe körülöttünk, a természetben. Vajon ez a saját életünkben is megtörtént a téli pihenő ideje alatt? Újra értékeltük-e a dolgainkat, megláttuk-e azt, aminek már nincs helye az életünkben, vagy szembe sem mertünk nézni mindezzel?
Az ibolya a rác népi hagyományban a szemhez kapcsolódik. Még emlékszem, amikor a nagymamám az első tavaszi kis ibolyával mindannyiunk szemeit megtisztította, mondhatni levédte a betegségektől. Ma már tudom, hogy a virág színe megmutatja, hogy ez a növényke a harmadikszemcsakrához kapcsolódik, így a tisztánlátás és érzékelés erejét hozza el nekünk. Ha így jobban tetszik, akkor köthetjük a tobozmirigyhez is, amely az intuitív képességek központja.
Az ibolyából készíthetünk virágvizet: megnapoztatva néhány kis virágocskát egy kancsó tiszta vízben, csodás frissítő italt nyerhetünk, amely nem csupán a fizikai testünkre hat kedvezően. Ugyanígy szörp alapjául is szolgálhat. Mivel ehető növényről van szó, ezért a virágjával díszíthetjük akár a gyerekek nagy kedvencét, a palacsintát is.

pitypang természet Impulzív Magazin
Pitypang – a kis mosolyvirág
Gyermekkorunk kedves virága, amely csodálatos gyógyító erővel rendelkezik. Gyökere csillapítja a gyomorégést, és enyhe hashajtó hatású. Támogatja a máj megtisztulását, ezáltal a szervezet vértisztító képességét harmonizálja, vízhajtó hatása által pedig a vese működését támogatja. Szárának és leveleinek felhasználásával csökkenthetjük a vércukorszintünket. Mivel a gyökerében található sótartalom pótolja a víz kiürítése által távozott ásványi anyagot, így igen gyengéd vízhajtóként ismert. Oldja a tüdőbe kialakuló hurutokat, és az izmokban termelődött húgysavtól is segít megszabadulni.
Lelki szinten kiemel a tompultságból, felszabadít a nyomasztó gondolatok és a tehetetlenség érzése alól. Amikor azt hisszük, hogy elfogyott a remény, és a gyökértelenség érzése hat át, akkor ez a kis növény virágával megadja a szükséges belső erőt, hogy túllépjünk ezen a lelki állapoton.
Levelét használhatjuk salátákba, virágából pedig szörpöt készíthetünk. A gyökerét szárítva félretehetjük a téli időszakra, gyógyító tea alapanyagaként.

Pásztortáska – gyermekkorunk csörgője
Vérzéscsillapító hatása miatt a vérzéssel járó betegségek esetén használható. Főzete csillapítja a túl erős menstruációt, és vérző aranyér lemosójaként is hatásos. A belek falának izomzatára kifejtett jótékony hatása miatt, fokozza a béltónust. Kiváló tisztítója a húgyúti rendszernek és a nyirokpangást is feloldja.
Lelki oldalról fokozza az életerőt, és segít megszabadulni a régóta cipelt lelki terhektől, valamint a forrongó érzelmek csillapítását is támogatja.

csalán természet Impulzív Magazin
Csalán – a csípős gyógyító
Nagyon magas vitamintartalmú növény, ezért nem csupán teaként használhatjuk fel, de az étkezésünkbe is érdemes beépíteni.
Erősíti az emésztést, így az emésztési tűz fokozásával támogatja a szervezet méregtelenítését, és hozzásegít a harmonikus májműködéshez. Pajzsmirigy-alulműködés esetén is kiváló növényi támogató, valamint a vashiányos állapotok kezelésében is kiváló szolgálatot tesz. Segíti a szervezetben megindult kóros elváltozások leépítését, és szárító hatásával segít feloldani a felszaporodott testzsírt.
A lélek szintjén növeli a tettrekészséget, és segíti elűzni a sötét fellegeket a gondolatainkból, így elvezet a hatékony cselekvéshez.

Én így látom ezeket a sokak szemében gyomnövénynek tűnő kis növényeket, amelyek magától Gaiától, a természet édesanyjától érkeznek hozzánk.

Fotó: Emma

Szerző