Az ájurvéda – az élet tudománya, amely minden orvosi rendszer őse – szerint az egészségünk fenntartása érdekében az egyik legfontosabb sarokkő, hogy mindig alkalmazkodjunk az évszakokhoz az év körforgása során. A természet szerves részeként nem vonhatjuk ki magunkat a hatásai és áramlásai alól. Az ősz száraz, változó, durva, szeles. Ezek a minőségek jellemzik a vata dósát – azaz a mozgás energiáját is. Tehát ebben az időszakban erre a minőségre kell nagyobb figyelmet fordítani.

1. Testünk esszenciális építőköveit a bevitt táplálék képviseli. Ezért, ha az évszakhoz alkalmazkodva választjuk ki az étrendünket, sokat tehetünk az egészségünk fenntartása érdekében. Ezek az életmódbeli alkalmazkodások, változtatások a legegyszerűbb és legolcsóbb lehetőségek az egészségünk fenntartására.

2. Kiváló immunerősítő és emésztésfokozó őszi teakeverékek:
– édesgyökér, gyömbér és fahéj
– édeskömény, koriander és kardamom
– szegfűszeg, kardamom és fahéj
Elkészítés: vegyünk egy teáskanállal a keverékből, majd húsz percig forraljuk vízben.

3. Lassulj le! A stressz és a mentális hiperaktivitás csökkentése az egyik legnagyobb feladat, és kulcseleme a tisztításnak. A multitasking, az információ túlcsordulása az idegrendszer mérgezését jelenti. Ezért ennek a rendszernek is szüksége van a méregtelenítésre. Csökkentsd a pszichikai terhelést! Csökkentsd az időt az elektronikus készülékek előtt. Foglalkozz saját magad formálásával!

4. Fontos a méregtelenítő, testtípusnak megfelelő étrend. Főképp tápláló és egészséges ételeket fogyassz! A kitri rendkívül kedvező: könnyű a kaphának (a nehéz testfelépítésű emberek), proteintartalma miatt kedvező a vatának (a legkönnyebb, levegős felépítésű emberek), és a bab fanyarsága miatt hűti a pittát (általános testfelépítésű emberek, megfelelő izomzattal).

5. Használjunk gheet (tisztított vaj, zsiradékként főzéshez) amely a beleknek is jót tesz, és eltávolítja a méreganyagot a testből.

6. Triphala – tradicionális ájurvédikus méregtelenítő és tápláló tonik. 3 indiai gyümölcs – amla, bibhitaki, haritaki – pirított keveréke, amely méregteleníti a vért, az emésztőszervrendszert és táplálja a test minden szövetét.

7. Méregtelenítő jóga!

8. Önismeret – lelki takarítás: tegyük fel a kérdést: Miért csinálom ezt? Nem számít mi a cél, a lényeg, hogy figyeljünk befelé. Nem számit a cél, a lényeg, hogy a megszokott útról letérünk. Tegyük fel a kérdést: Mit teszek azért, hogy az életem a lehető legjobb legyen? Mi az, amivel szabotálom magam? Kérdezzük meg azt is, hogy én magam mit tehetek másokért? Ha megtehetjük, fordítsunk naponta némi időt arra, hogy ezekkel a kérdésekkel is foglalkozzunk.

9. Az ájurvédában a kiegyensúlyozás mindig az ellentétes minőségekkel történik. Tehát ha a vata száraz, hideg és könnyű, akkor az ellentétes minőségekkel kell megakadályozni az esetleges felgyülemlést. Így ebben az időszakban érdemes a meleg, tápláló, olajos ételekkel, szeretetteljes kapcsolatokkal, napirenddel és leföldeltséggel.

10. Meleg olajos önmasszázs, tradicionálisan szezámolajjal. Gyakorold mindennap fürdés előtt, az önszeretet és öngondoskodás jegyében!