Az ájurvéda – az élet tudománya, amely minden orvosi rendszer őse – szerint az egészségünk megőrzése érdekében az egyik legfontosabb sarokkő, hogy az év során alkalmazkodjunk az évszakok változásához. Ugyanis a természet szerves részeként nem vonhatjuk ki magunkat a körforgás hatásai és áramlásai alól. Az ősz száraz, változó, durva és szeles. Ezek a minőségek jellemzik a vata dósát, azaz a mozgás energiáját is, tehát ebben az időszakban erre a minőségre kell nagyobb figyelmet fordítani.

1. Testünk esszenciális építőköveit a bevitt táplálék adja. Ezért, ha az adott évszakhoz alkalmazkodva választod meg ételeidet, és alakítod át táplálkozásodat, már sokat tettél az egészségedért. Ez az életmódbeli alkalmazkodás és az ennek megfelelő étrendi változtatás a legegyszerűbb és legolcsóbb módja az életerőd fenntartásának.

2. Fogyassz kiváló immunerősítő és emésztésfokozó őszi teakeveréket:
– édesgyökér, gyömbér és fahéj
– édeskömény, koriander és kardamom
– szegfűszeg, kardamom és fahéj
Elkészítés: vegyél egy teáskanállal a keverékből, majd húsz percig forrald vízben.

3. Lassulj le! A stressz és a mentális hiperaktivitás csökkentése a szervezet tisztításának egyik kulcseleme, és egyben az egyik legnagyobb feladat is. A multitasking és az információ túlcsordulása az idegrendszer mérgezését okozza, ezért van szükség a méregtelenítésére. Csökkentsd a pszichikai terhelést! Tölts kevesebb időt az elektronikus készülékek előtt, és foglalkozz saját magad formálásával!

4. Fontos a méregtelenítő, testtípusnak megfelelő étrend. Főképp a tápláló és egészséges ételek fogyasztása javasolt. A kitri rendkívül kedvező mindhárom ájurvédikus alkat számára: könnyű a kaphának (vaskos, zömök emberek), proteintartalma miatt előnyös a vatának (könnyed, légies testfelépítésű emberek), és a bab fanyarsága miatt hűti a pittát (átlagos alkatú emberek, megfelelő izomzattal).

5. Zsiradékként használj a főzéshez gheet (tisztított vaj), amely jót tesz a beleknek, és eltávolítja a méreganyagokat a testből.

6. A tradicionális ájurvédikus méregtelenítő és tápláló tonik a Triphala fogyasztása is elengedhetetlen kelléke ennek az időszaknak. Három indiai gyümölcs – amla, bibhitaki, haritaki – pirított keveréke, amely tisztítja a vért és az emésztőszervrendszert, valamint táplálja a test minden szövetét.

7. Méregtelenítő jóga

8. Önismeret, azaz lelki takarítás. Tedd fel magadnak a kérdést: Miért csinálom ezt? Nem számít mi a cél, a lényeg, hogy figyelj befelé, és tudatosítsd, hogy most letérsz a megszokott útról. Kérdezd meg magadtól: Mit teszek azért, hogy az életem a lehető legjobb legyen? Mi az, amivel akadályozom magam? Tudd meg, hogy mit  tehetsz másokért! Ha van rá mód, akkor naponta fordíts némi időt arra, hogy ezekkel a kérdésekkel is foglalkozz.

9. Az ájurvédában a kiegyensúlyozás mindig az ellentétes minőségekkel történik. Tehát ha a vata száraz, hideg és könnyű, akkor az ellentétes minőségekkel kell megakadályozni az esetleges felhalmozódásokat. Így ebben az időszakban érdemes meleg, tápláló, olajos ételekkel, napirenddel, leföldeltséggel és szeretetteljes kapcsolatokkal körülvenni magadat.

10. Meleg olajos önmasszázs, tradicionálisan szezámolajjal. Gyakorold mindennap fürdés előtt, az önszeretet és öngondoskodás jegyében.

Szerző