Podcastunk ismét különkiadással jelentkezik, egy célzott tudományterület szakértőjének megszólításával – középpontjában még mindig az egészséges női lét hívószóval. Ezúttal a táplálkozástudomány, azaz a dietetika területéről hívtuk vendégünket, Dusa Fanny klinikai dietetikust, egészségügyi menedzsert, aki megannyi, a táplálkozási szokásainkkal (is) összefüggő jelenségre mutat rá.

A dietetika elsődleges célja, hogy személyre szabott étkezési szokások kialakításában, illetve már meglévő betegségekhez alkalmazkodó étrend létrehozásában segítsen. Egyik sem könnyű feladat – mutat rá Fanny, főszerkesztőnkkel, a Női Lét-adások állandó házigazdájával, Pannával folytatott beszélgetésében. „A dietetika számos táplálkozás okozta civilizációs betegség mellett, a nőgyógyászat területén is rendkívül fontos szerepet játszik, mivel a megfelelő táplálkozás és életmód jelentősen befolyásolhatja a női reproduktív egészséget, a hormonális egyensúlyt, a terhességet és a különféle nőgyógyászati problémák kezelését” – olvasható annak a fővárosi egészségközpontnak a honlapján, melynek csapatát Fanny is erősíti. Adásunkban a személyre szabott, valamint az egyes betegségek esetén alkalmazandó étrend mellett, számos izgalmas területre kalandozik: szóba kerül többek között az alvás mennyiségi és minőségi fontossága, ahogy a különböző divatdiéták és „tiltólisták”, de a közhiedelemben elterjedt tévhitekről is hallhatsz új epizódunkban. Mert – mint arra Fanny is rámutat –, ha az étel az üzemanyagunk, akkor annak „mennyiségi és minőségi bevitele határozza meg, hogy hogyan üzemelünk.”

Női Lét podcast Dusa Fanny
Részlet a beszélgetésből:
Többször is elhangzott már a tudatosság, pedig az egyáltalán nem olyan egyszerű dolog!
– A tudatosság olyan, mint az autóvezetés. Az elején még valamennyi idegszálunkkal koncentrálunk minden egyes sebességváltásra, előzésre és tolatásra, aztán eltelik egy kis idő, és vígan, énekelve száguldunk a Balatonra, mert eleget gyakoroltunk. Persze ennek ellenére nagyon figyelünk, de ekkor már nem görcsölünk rá az öt kilométer múlva következő kanyarra, mert már tudjuk, hogy mit kell tennünk.
Mi az első lépés a tudatosság felé?
– Beszélgessünk el saját magunkkal, vizsgáljuk meg, hogy a közelmúltban mi minden változott az életünkben. Nem mindegy, hogy kit és hány éves korában ér el ez a dolog. A leggyakoribb problémák, hogy „gyereket szeretnék, de nincs peteérésem, nem jön össze”, „gyereket szeretnék, de inzulinrezisztens lettem”, vagy „hullik a hajam”. Vegyük górcső alá az életünket, és nézzük meg, hogy mit teszünk a saját egészségünkért, netán, hogy mindig másnak akarunk-e megfelelni, miközben elveszünk a saját életünkben.
Miket érdemes listázni?
– Például, hogy milyen fizikai tüneteket tapasztalunk: éjszakai felébredés, pattanásos bőr, szőrösödés, elmaradt vagy túl gyakori menstruáció, hízás, fogyás, görcsös puffadás… Ha ezeket végigvettük, azt is gondoljuk át, hogy mit is eszünk? A táplálkozási napló fontos vesszőparipám, mert ha leírjuk, hogy mit és mikor fogyasztottunk, sok mindennel szembesülhetünk, főleg, ha azt is feljegyezzük, hogy milyen volt a hangulatunk és az érzéseink evés közben. Kiderülhet az is, hogy valójában azt csináljuk-e, amit a fejünkben tudunk, vagy csak gondoljuk – például, hogy tényleg megisszuk-e a napi két liter vizet. Ezek fontos szembesülések, és általában ilyenkor kerül képbe a szakember. Én 2017 óta foglalkozom meddőségi kezelésekkel, ezért jellemzően abban a szituációban találkozom a nőkkel, amikor azzal szembesülnek, hogy „nem jön össze a baba”. Ilyenkor kezdjük személyre igazítani a dolgokat – nem azt ígérem, hogy ez az út könnyű lesz, hanem azt, hogy eredményes.Szerző