Magazinunk podcastja ismét egy különkiadással jelentkezik – nőkről, nem csak nőknek! A Női Lét sorozat aktuális epizódjában ismerős hang köszön vissza Dusa Fanny klinikai dietetikus személyében, akivel korábban a hormonegyensúly kapcsán beszélgettünk. Ezúttal egy hormonálisan nagy változásokat hozó időszak kerül górcső alá a női létből, ez pedig a menopauza.

A rengeteg tévhit és sztereotípia övezte időszakról még egy nagy sikerű színpadi darab is készült hazánkban – többek között Hernádi Judit és Falusi Mariann főszereplésével –, amely nemes egyszerűséggel a Menopauza címet viseli. Főszerkesztőnk – ha úgy tetszik – közkívánatra szólította meg ismét a szakértőt, aki a dietetika mellett portfólióján jegyzi az egészségügyi menedzseri titulust is, és tudása, valamint kliensei nyomán e területnek is kiváló ismerője.

Vallja, hogy a menopauza a női lét természetes folyamata – ahogyan a menstruáció és az anyává válás is –, és egy időszakot zár le az addigi életútban, ugyanakkor egy új életszakasz kezdete. Erre azonban nemcsak lelkileg, hanem az életmód átalakításával is érdemes felkészülni, hogy a „megérkezés” minél „finomabb és szebb legyen” ebbe az állapotba. Hogy mindez milyen „izgalmakkal” jár, és mennyire lehet tudatos, az kiderül Dusa Fanny és főszerkesztőnk, Panna legújabb beszélgetéséből!

Egy kis ízelítő a podcastból:

– Mennyire válnak tudatossá a nők a menopauzára való készülés terén, ha észreveszik magukon az első jeleket?
– Szerintem a legtöbben csak a „tarkón verős menopauza” jeleinél kezdik el komolyabban venni a dolgot, amikor már azt tapasztalják, hogy jönnek a hőhullámok, izzadnak, nem tudnak aludni, felszedtek 5-8 kilót, és nincsenek már kapcsolatban a saját testükkel. Pedig, aki ebben az állapotban van, az már vastagon benne van a menopauzában. Találkoztam azonban olyan páciensekkel is, akik úgy jöttek az endokrinológustól, nőgyógyásztól, hogy tudatosan készülnek arra, hogy egy kemény időszak következik, ami viszont segít nekik abban, hogy enyhébbnek éljék meg a menopauzával járó tüneteket.
– Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem betegség, hanem állapot. Amióta elindult a Női Lét-sorozat, több, a környezetemben lévő menopauzában járó nő is megnyílt, és azt szűrtem le a szavaikból, hogy a többségük „túlélendő időszakként” tekint erre az állapotra. Te is találkoztál ezzel a hozzáállással?
– Igen, de úgy gondolom, ha erre csak rálegyintenek, mondván, hogy „ez van, nincs mit tenni”, akkor az valójában azt is jelenti: „feladom, hiszen úgyis el kell viselnem, hogy nem vagyok jól vagyok”. Pedig nem kell így lennie! A menopauza a nő környezetét is érinti, és ha nehezen éli meg, akkor a körülötte lévőknek, a családjának sem lesz könnyű. Például, amikor egy téli napon úgy leizzad, hogy azonnal ruhát kell cserélnie, vagy amikor éjszaka nem tud aludni, holott ennek semmi egészségügyi oka nincs, csak egyszerűen nem érti, hogy a teste mit akar. Mert fáj, puffad, bizsereg, zsibbad, fázik, melege van… De ezeket nem kell elviselni! Ha az életmódommal tehetek ellene, akkor miért nem lépek? Én ebben a komfortzóna fojtogató kényelmét látom.
– Mennyire él a nők tudatában, hogy ilyenkor is tehetnek saját magukért?
– A mostani harmincasok és fiatal negyvenesek már sokkal tudatosabbak. Persze az eszközeik és lehetőségeik is szélesebbek. Azt látom, hogy a mai kutatások és megfigyelések, amelyek értük vannak, már sokkal mélyebbre képesek ásni, mint az anno lehetséges volt. Tehát ezek a nők nem az alapján fogják a menopauzát kezelni, hogy „itt egy kis hormon”, vagy „szedjél hatvanéves korodig fogamzásgátlót”, hiszen már vannak olyan életmódbeli tanácsok, melyeket az egyéni háttér figyelembevételével az adott személyre tudunk finomhangolni.

Szerző