A Föld bolygó ezen részén négy évszak váltakozik – tavasz, nyár, ősz, tél –, ahogy a 28 napos Hold hónap során is négy fázis követi egymást – telihold, fogyó hold, újhold és növő hold. A természet rendje tehát a ciklikusság, és minden az adott körforgásnak megfelelően történik, változik. Mindennek megvan a maga ideje, ha pedig ez ellen lázadunk, bizony kellemetlenségeket tapasztalhatunk.

Eszerint a ciklikus rend szerint működik a női hormonrendszer is, amelynek szintén négy fő szakasza van:
– menstruációs szakasz (Hold-napok) – TÉL
– peteérési szakasz (follikuláris szakasz) – TAVASZ
– ovuláció – NYÁR
– premensturációs szakasz (luteális szakasz) – ŐSZ

Ez a körforgás a menopauza, azaz az érett nő időszakában is megfigyelhető. Ekkor már nem a hormonális változások jelentik a fő mozgató erőt – a női energiák áramlása ilyenkor teljes mértékben a Hold ciklussal halad együtt.
Már régóta foglalkozom nőkkel és az őket érintő problémákkal. Sajnálatos módon sokak küzdenek különféle nőgyógyászati és ahhoz kapcsolódó betegségekkel. Az olyan problémák, mint a PMS (premenstruációs szindróma), az erőnléti hullámzások, a hormonális egyensúlytalanság, a fogamzási problémák, a ciklus kimaradása, mind a hibás életmódra vezethetők vissza.

A modern világ folyamatosan azt hirdeti, hogy nőként képes vagy mindig ugyanazt a teljesítményt hozni, és ezt el is várják tőled. Ez azonban hazugság. Még a nyugati társadalmak által primitívnek tartott törzsi népek is tisztában voltak azzal, hogy egy nőnek, a ciklusa szerint és a hormonális szintjének megfelelően kell alakítania a mindennapi életét. Erre szolgált például a vörös sátor fogalma, amely azt jelentette, hogy a menstruáció ideje alatt a nő visszavonulhatott mindennapi feladataitól – visszahúzódva önmagába, megfelelően pihenhetett, mint télen a természet.

Manapság sok nő küzd a nőiségét érintő egyensúlytalanságokkal amiatt, mert nem tiszteli a teste természetes működését. Amikor egy nővel vagy egy női körben elkezdjük a közös munkát, az első lépés mindig a ciklusuk működésének megismerése és tudatosítása. Az életmódunkat ugyanis érdemes e köré építenünk, hiszen így tudjuk a személyes erőforrásainkat a leghatékonyabban használni.Most nézzünk néhány hasznos tippet szakaszról szakaszra haladva.

Tél – menstruáció – „méh idő”, énidő – ideális esetben újhold

Ez a visszahúzódás ideje. Engedd meg magadnak, hogy teljes mértékben megéld a nőiségedet. Ilyenkor úgy is gondolhatsz magadra, mint aki vérző sebbel létezik, ezért fontos a fizikai kímélés – a nagy terheléssel járó dolgokat ne erre a néhány napra tervezd. Úgy érezheted, hogy kihullik az irányítás a kezedből, a szigorú szabályok most béklyónak tűnnek, felkavaró érzelmek hullámzásába kerülsz.
Könnyed csípőlazító gyakorlatokat végezhetsz, de figyelj rá, hogy az amúgy is aktívan dolgozó méhedet terheletlen állapotban tartsd. (A női jóga sem ajánl aktív mozgást ebben a szakaszban.) Kaptál a természettől 3-5 napot a megállásra, élj hát vele. A hetedet is ennek megfelelően alakíthatod – a menstruációd idejére ne tervezz kimerítő (pl. maraton) vagy fájdalommal járó (pl. fogorvos) tevékenységet.
A „méh idő” egy ciklust zár le, egyfajta értékelése az eltelt 28-30 napnak. Ilyenkor fordulj befelé – ha például görcsölsz, nézd meg, mi az, ami feszült figyelmet követelt az életedben az eltelt időszak alatt. Foglalkozz tudatosan a méheddel – amely az erőközpontod, úgynevezett második szíved –, mert ő is érez. Minden nőiségedben ért seb itt található, melyek ezekben a napokban felszakadhatnak. A vérzés egyben megtisztulás is, ezért engedd, hogy tested-lelked kövesse ezt a természetes változást. Fogyassz könnyen emészthető ételeket, kerüld a koffeint, és az alkoholt. Érzelmi síkon is tisztulj meg: ha kell sírj, ha kell nevess. Amikor elkezded figyelemmel kísérni ezt a folyamatot, akkor a panaszaid is szelídülhetnek.

Tavasz – peteérés vagy follikuláris szakasz – „az ész napjai” – ideális esetben növő hold

Ez az időszak az újraépülésé. Ilyenkor a növekvő ösztrogénszint segít visszanyerni az elveszett erőforrásokat, ezért mozogj rendszeresen, és használd fel a most megjelenő energiáidat. A méhed munkáját ún. fordított testhelyzetekkel támogathatod, mint pl. a gyertyaállás vagy a fejenállás.
Mentális síkon „az ész napjai” kedveznek a tervezésnek – nagy koncentrációval és lelkesedéssel gondolhatod ki a következő 3 hét tennivalóit. Ekkor érdemes a racionális dolgokra vinned nagyobb fókuszt: pl. havi költségvetés tervezése, egy projekt megtervezése.
Különösen fontos, hogy ebben a szakaszban tudatosan alakítsd az étkezésed, hiszen ilyenkor épül újra a méh nyálkahártyája. Az ájurvéda – indiai holisztikus gyógyító rendszer – szerint a bevitt táplálék adja az alapokat, így rendkívül fontos, hogy mit fogyasztasz a peteérés idején, mert az lesz egész hónapban számodra a tápanyag. Jót tesz például a mandula héjastól, ugyanakkor érdemes kerülnöd a túl sós, a savanyú és a cukros ételeket.Nyár – ovuláció – „a szív napjai” – ideális esetben telihold

Ebben az időszakban az érzelmeid jobban felerősödnek, de ne állj ellen nekik, inkább áramolj velük és éld meg őket! Mivel fokozódnak a női energiáid, így erőteljesebb szexuális vágyat tapasztalhatsz, felerősödhetnek az anyai ösztöneid is, túlzott gondoskodás formájában. „A szív napjaiban” az érzelmi minőséget tudod hatékonyabban használni, picit eltávolodva a túlzott racionalitástól. Mivel ilyenkor a hormonszinted a „csúcson” van, érdemes odafigyelned arra, hogy kerüld a megnövekedett energiák túlzott alkalmazását, mert kimerülhetnek.
Az előző szakaszban eltervezett feladatokat most megvalósíthatod, hiszen maximális energiaszinten tudod működtetni a dolgaidat.
Az étkezésedben a könnyű ételeket részesítsd előnyben: a salátákat, a leveseket, az uborkát és a tökféléket. Az ekkor megemelkedő testhőmérsékletedet, ezek segítenek egyensúlyban tartani, ugyanakkor az emésztőrendszeredet sem terhelik túl, így az esetleges alhasi fájdalmakat is könnyebben kezelheted. Különösen annak érdemes erre figyelnie, aki hajlamos a menstruáció előtti székrekedésre, mert ezzel az étrenddel már ilyenkor tehet ellene.
Az ovuláció a mozgásban is változást hoz: lazábbak lesznek az ízületeid, az izmaid, és a nehezebb gyakorlatok is könnyebben sikerülnek. Érdemes áramló, nőies gyakorlatokat végezned – elkezdeni a csípő terét nyújtani, nyitni, készülve az elengedésre.

Ősz – luteális vagy premensturációs szakasz – „a belső hang felerősödik” – ideális esetben fogyó hold

Ebben a szakaszban már az elengedésre készülődik a szervezeted, így neked is erre érdemes fókuszálnod. Ez most nem a tervezés, a cselekvés, és az érzelmek ideje, hanem az elengedésé. Ekkor a test, a lélek és a szellem egysége, a nőiséget jellemző körforgásnak a „halál, azaz elengedés – transzformáció” szakaszára készülődik, ezért ezt tanácsos támogatni.
Sokan különféle panaszoktól szenvednek ebben a periódusban: fejfájás, mellfeszülés, vízvisszatartás, puffadás, székrekedés vagy hasmenés, alhasi feszülés, enyhe görcsök. Ezek a tünetek a tudatosság segítségével elkerülhetőek. Onnantól, hogy figyelembe veszed a ciklusod változásait a mindennapok során, ezek a szimptómák szépen enyhülni kezdenek, és akár meg is szűnhetnek.
Fontos, hogy mindig próbálj egyensúlyban maradni. Most már elkezd felerősödni a belső hangod, kövesd hát a ritmusod! Kapcsolódj a méheddel is – ha a megelőző napokban, hetekben ezt nem tetted –, megkérdezheted tőle, hogy mire van szüksége. A méh a női önbecslés és önbizalom központja is, egészsége tükrözi az önmagaddal és a külvilággal való érzelmi kapcsolatodat. Szentelj rá tudatosan időt, ezzel sok dolog kitisztulhat az életedben.

Vizsgáld meg, hogy használod-e a kreatív teremtőerődet? Vannak-e a mindennapjaidban boldogságot hozó, alkotó tevékenységek? Ez lehet egy ízletes, reggeli zabkása elkészítése, egy napindító, gyors smink az arcodon vagy egy csodaszép mandala festése – bármi, ami téged alkotásra ösztönöz. Éld meg mindezt! Törődj magaddal, figyeld az élénkülő álmaidat, lehet, hogy választ adnak egy-egy fontos kérdésedre. Most csak figyelj, és készülj a Hold-napokra.
A jógában ilyenkor a könnyed, nőies gyakorlás kerül erőtérbe: sok nyújtás, térteremtés az alhasi régióban és könnyed légzőgyakorlatok (pl. váltott orrlyukú légzés).
Az étkezésedben is a könnyed, de tápláló ételeket válaszd. A melegebb, fűtő ételek és fűszerek is kedvezőek a premenstruációs szakaszban, hisz a testhő ilyenkor már normalizálódott.

A legfontosabb, amit nőként érdemes elfogadnunk és tisztelnünk, az a természet rendje – a tény, hogy mi is ciklikus lények vagyunk. Ne küzdjünk ellene, hanem tekintsük ezt egy csodálatos lehetőségnek. Ha harmóniába kerülünk és együttműködünk saját testünkkel és lelkünkkel, akkor olyan hatalmas energiák szabadulnak fel bennünk, amelyeket eddig nem is tapasztaltunk. Az első lépés, hogy kezd el magad tapasztalni! Milyen a Te ciklusod, hogyan működik? Ezáltal elindulsz a nőiséged valódi útján, és megismersz egy új világot, amely mindig segít téged, persze csak akkor, ha hagyod neki.

Fotó: Panna

Szerző