„Igen, tudom, hogy nem kellene ezt a cukros üdítőt meginnom, ígérem, most utoljára teszem, csak még egyszer…” Gyakran hagyja el a szádat, vagy jelenik meg a gondolataidban ilyen vagy ehhez hasonló mondat? Persze tudod, hogy nem kellene megtenned, de olyan jól esne. Vagy inkább mégsem, mert utána úgyis csak megbánnád?

A hétköznapokban annyi mindenre kell odafigyelnünk, rengeteg a szabály, ezért biztosan úgy érzed, hogy legalább az étkezés ne legyen tele stresszel és lemondással. Ez teljesen jogos gondolat. Ha viszont komolyan veszed az egészséges táplálkozás elveit – nem görcsösen, minden áron betartva azokat, de kihozva a legtöbbet az adott helyzetből –, akkor képes leszel változtatni és haladni. A kérdés az: mit tudsz, és mit akarsz ténylegesen megvalósítani a gyakorlatban? Lehet, hogy elméletben már sokat tudsz arról, hogy mit hogyan kellene másként csinálni, de még a változtatás gondolata is ólomsúlyként nehezedik rád. Vagy a nagy igyekezeted éppen kontraproduktív eredményt hoz, hiszen a módszer nincs egyénileg rád szabva, és ide-oda kapkodva követed az éppen aktuális diétás trendeket. Elvileg nagyon is jól tudod, hogy mi a helyes, de még mindig ott a cukor, a kávé, a hús, a fehér liszt és az étolaj a konyhapultodon – ezek kerülnek a főztödbe és ezt eszi a családod is. Persze szakmai érveket felsorakoztatva lehet arról vitázni, hogy mi a jó és mi nem, de valójában csak az számít, hogyan táplálkozol és élsz a hétköznapokban – milyen döntéseket hozol meg minden egyes nap ennek érdekében. És ez nem elméleti vita, nem valami elvont szakmai dolog, hiszen az egészséged és az életed nem egy analizálandó feladat, hanem a jólléted alapja, az éltető energiád forrása. Ahhoz pedig, hogy igazán fontossá váljon a számodra, és megtanuld jól menedzselni, ki kell alakulnia benned az ehhez szükséges igénynek. Azonban fontos tudnod, hogy nem mániává, hanem prioritássá kell válnia. A legszebb az egészben, hogy ha mindezt örömmel tudod megtenni és általa jobban, sőt igazán jól érzed magad, akkor már nem is fog áldozathozatalnak tűnni, hanem egy izgalmas kalandnak, amellyel csak nyerhetsz.
Akkor most keressük meg együtt a hétköznapok buktatóit, és találjunk rájuk megoldást.

tudatos táplálkozás Impulzív Magazin

1. Minden dolgot, amely az egészséges étkezéshez kapcsolódik, az utolsó helyre teszünk a teendőink listáján, mert úgy érezzük, hogy ez az egész túl megterhelő, plusz feladatnak éljük meg, és egyébként is felesleges időpocsékolásnak tartjuk. A tudatos vásárlásra és a főzésre szánt idő éppen ezért sokak számára csak elpazarolt órák sora, miközben mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy az otthoni koszt – „Anya főztje” – sokkal jobb, mint a bolti és éttermi menü. Amit tehetsz, hogy először is felméred, hogy mi fér bele a mindennapjaidba. Teremts tudatosan időt arra, hogy saját magad készítsd el az ételt – lehet ez egy 15-20 perces dolog, én is ilyen fogásokat készítek – és az energia, amit beleteszel, többszörösen megtérül majd.

2. Általában nem hiszünk magunkban és abban, hogy képesek vagyunk változtatni a dolgokon, éppen ezért el sem tudjuk képzelni, hogy jól is lehetnénk, igazán jól. Mindig csak halogatunk és kifogásokat keresünk, amiket magunk sem hiszünk el. Pedig néhányan lassan már taníthatnák az egészséges táplálkozást, annyi mindent tudnak róla, de közben rendelik a pizzát, és isszák a kólát. És sajnos nemcsak 3 havonta egyszer, és azért, mert éppen az esne jól, hanem mert egyszerűen így könnyebb és gyorsabb. Mert még mindig nem hisszük el, hogy lehet finom dolgokat is találni az egészséges ételek között, hogy igenis jól tudunk lakni velük, miközben még jól is érezzük magunkat. Lehet, hogy már mögötted is több sikertelen, vagy csak rövid időre eredményt hozó fogyókúra áll, és talán már bele is fáradtál. De az igazság az, hogy a közérzeted sosem hazudik. Ha jól érzed magad és életerős vagy, akkor biztosan jó úton haladsz. Ha viszont bujkálsz még saját magad elől is, miközben várod a csodát, a csodadoktort, a csodabogyót vagy a megfelelő pillanatot, akkor csak elodázod a dolgokat. Először is gondolkozz el őszintén magadról, az életedről, és kezd a változtatást apró dolgokkal. Ha ez éppen csak annyi, hogy a reggelidet nyugodt körülmények között, leülve fogyasztod el, már tettél magadért. Ha már nem minden nap iszol kólát, akkor azzal is előrébb léptél. Higgy abban, hogy sikeres lehetsz ezen az úton, hogy végre jól érezheted magad a bőrödben, és ez nemcsak egy álomkép, hanem a Te valóságod. Az életed, amiért, ha kis lépésekkel is, de lelkesen, és kitartóan teszel nap mint nap. Mert, ha képes vagy meglátni magadat a legjobb formádban, az már fél siker. Akkor el is fogsz jutni odáig, reálisan megtervezve az odavezető utat, akár egy szakember segítségével.

3. Rosszul mérjük fel a lehetőségeinket, ezért túl ambiciózusan vagy túlzott lemondások árán akarunk eredményt elérni. Gyakran tapasztalom a vendégeim körében, hogy csak azután jönnek el hozzám, amikor már számos dolgot kipróbáltak, és rengeteg kudarcélmény érte őket. Sikertelenségnek élik meg azt is, ha óriási áldozatok árán kell diétázniuk, és hogy egy idő után már csak e körül forog az életük. Van, aki irreális célokat tűz ki maga elé, és olyan is van, aki nem mer kitűzni célokat. Arra kell ráérezni, hogy nálad mi működik, hol van az „arany középút”, ami lehet, hogy nem tökéletes, de számodra beválik, optimális és hosszú távon is fenntartható. Ehhez persze önismeret is kell. Táplálkozási terapeutaként abban tudok segíteni a hozzám fordulóknak, hogy a vágyott törekvés valódi eredményt hozzon. Az egyik vendégem, aki már 2 éve dolgozik velem, az első évben 10 kg-ot adott le, majd további 5-öt, de a legfontosabb, hogy mindezt nem koplalva tette. Ma is tartja a súlyát, elkezdett mozogni és bár továbbra is kihívás számára, hogy időt találjon erre, de megteszi, amit tud. Közben nincs bűntudata, hanem halad, él, és élvezi magán a változást, miközben másokat is motivál. Ez a vendégem gyermekkora óta súlyproblémákkal küzd, és most először érzi úgy, hogy tartósan jól van. Persze mindig van hova fejlődni, de haladjunk bátran a saját ritmusunkban.

4. Nem tudunk nemet mondani arra, amit valójában nem szeretnénk. Valahogy mindig ott bujkál a csábítás a mindennapokban, és itt most nem a vállunkon suttogó kisördögre gondolok, hanem a másoktól érkező kísértésekre. Nézzünk egy egyszerű példát: a barátnőd kávézni szeretne, és neked is azt akar rendelni, te viszont szívesebben innál egy zöld teát. És nincs is ezzel semmi gond. Aki szeret, aki veled akar lenni, annak így is jó. Mégis sokszor látom a vendégeimnél, hogy kellemetlenül érzik magukat egy ilyen helyzetben, hiszen ők mást szeretnének választani, de nagyon nehezen állnak ki magukért, a saját döntéseikért. Mi a megoldás ilyenkor? Ha megtennéd az első lépést afelé, hogy önmagad legyél, és mernéd vállalni, amit valójában szeretnél, lehet, hogy a barátnőd is megkóstolná azt, amit te választasz. És nem azért, mert kényszeríted, hanem mert igazán érdekli a döntésed. Én az egész hivatásomat ennek a gondolatnak a szellemében végzem, és úgy látom, hogy ez az, ami működik. Azért vagyok önismereti coach, mert hiszem, hogy minden mindennel összefügg.
Az alábbi történet az egyik vendégemmel esett meg. Míg a munkahelyén ebédidőben mindenki pizzát rendelt, ő szorgalmasan vitte be magával az otthon elkészített finom és egészséges ételeket, süteményeket. Miután megkínálta a kollégáit, neki szinte már nem is maradt az ételből. Az eleinte keveset mozgó és helytelenül táplálkozó ember mára odáig jutott, hogy a kollégáival együtt fut ebédidőben. Mindez onnan indult el, hogy képes volt nemet mondani arra, amit nem akart, és egyben igent a változásra, amit szeretett volna elérni.

5. Amikor változtatni szeretnénk az életmódunkon, általában keresünk egy általános módszert, ami már sokaknak bevált. Ezzel csak az a baj, hogy nem vagyunk egyformák, így a szervezetünk reakciója is eltérhet. Sokan próbálkoznak a barátaik, ismerőseik vagy éppen egy tanácsadóféle által ajánlott recepttel – csak úgy, mindenféle előzetes és alapos felmérés és elemzés (pl. vérkép) nélkül. Azt kell, hogy mondjam, hogy ennél nagyobb hibát el sem követhetnél! Ugyanis ezek a rögtönzött választások sokszor káros következményekkel járhatnak az egészségedre nézve. Mindig csak olyan diétába kezdj, amelyet egy alapos állapotfelmérést követően, a személyedre szabva állított össze egy szakember. Igaz ez akkor is, ha teljesen egészséges vagy.

6. Gyakran végletekben gondolkodunk – csak jó és rossz étel létezik számunkra –, közben bűntudatot generálunk magunkban, és gyakran éhezünk. Az instant megoldásokat keressük és nem csak levesből. Sokan egyszerűen koplalnak, vagy a gyors siker reményében olyan fontos tápanyagokat vonnak meg maguktól, ami hosszú távon nem szolgálja az egészséget. A másik oldalon azok állnak, akik túl hamar feladják, mert eleinte nem tudják betartani az új szabályokat, esetleg egyszer-egyszer elcsábulnak, és máris bűntudatuk támad, rosszul érzik magukat és inkább feladják. Az igazság az, hogy bár tényleg nagyon munkás dolog átállítani a táplálkozási szokásaidat, de hidd el, hogy képes vagy szemléletet váltani. Mert igenis közben megengedhetsz magadnak olyan dolgokat, amiket szeretsz, meghúzva a szükséges határokat, meghozva a fontos döntéseket és mindezt szeretettel magad felé, miközben boldog vagy. Például nem attól leszel „hős” a magad és mások szemében, hogy egyszerűen visszautasítod azt az egy szelet születésnapi tortát. Ha képes vagy elmondani másoknak, miért teszed, és számodra mi az, ami még belefér, miközben megkéred őket, hogy tartsák ezt tiszteletben, akkor jó úton haladsz Ha megtanulsz dönteni, de nem kényszerből, hanem a saját akaratodból, a szíved jogán.

Magadra ismersz egy-egy  helyzet kapcsán? Akkor már tudod, hogy nem vagy egyedül, hiszen mindenki elkezdi valahol. Van, aki napi 2l kóla elfogyasztásával indult, és van, akinek az extrém diétákról és a csodabogyókról kellett lemondania, de elkezdett lassan és biztosan hinni önmagában. Van, aki sportol, kívülről egészségesnek látszik, még sincs rendben az étrendje, az életmódja. Mindenki máshol áll starthoz, és más módszer válik be neki. Egy dolog azonban biztos: sokkal nagyobb tered van a változtatásra, hogy kihozd magadból és az életmódodból a legtöbbet, amíg még egészséges vagy és a vérképed is tökéletes. Viszont ekkor is jó egy szakértő bevonása, hiszen új ötleteket adhat, és sokat finomíthat az étrendeden. Ellenben, amikor már megjelennek az apró problémák, akkor mindenképp érdemes komolyabban venned a változtatást, és lehetőség szerint segítséget kérni. Ez pedig ne az internet ingyenes oldalairól összegyűjtött információk halmaza legyen, hiszen az egyéni szükségleteid nagyon eltérhetnek. Sajnos sokak szemében még mindig „ciki” szakemberhez fordulni, mert úgy gondolják: „minek változtatni, ha egészséges vagyok?” Ez a szemléletmód azonban igazi csapda, és csak akkor törhetsz ki belőle, ha elindulsz abba az irányba, hogy igazán fontosnak tartod magadat, az életedet. Tegyél meg mindent a vitalitásod megőrzéséért, hogy fitten, életerősen és egészségesen várhasd az öregkort. Sok múlik a genetikán, de nem minden. Magadért te tudod a legtöbbet tenni, a szakember pedig egyénre szabva segíthet abban, hogy a helyes irányba indulj.

Szerző