„Most éppen böjtöt tartok.” Mennyi mindent rejthet magában ez a mondat! Van, aki évente kétszer a keresztény hagyományokat tartva teszi ezt, míg sokan más vallás szokásai szerint böjtölnek, és olyan is van, aki egészségügyi okokból mond le egyes ételekről. A böjt általában egy rövidebb időszakra szóló vállalásunk, amikor bizonyos táplálékokat megvonunk magunktól, tehát mindenképp egyfajta lemondással jár.

Ha valaki mintegy „felajánlásként” éli meg a folyamatot, akkor az lelkileg teljesen másképp hat rá. Óriási különbség van ugyanis aközött, hogy önszántadból vagy kényszerből mondasz le valamiről. Éppen ezért talán nem is olyan meglepő, hogy a lelkiállapotod nagymértékben befolyásolja a kúra sikerét. Ezért, ha böjtölni szeretnél, tudnod kell, hogy nagy jelentőséggel bír az elhatározásod, az a belső döntés és energia, amivel nekikezdesz a folyamatnak, és amivel végig is viszed.

böjt böjtölés tudatos táplálkozás Impulzív Magazin
Időszakos böjt csak módjával
Ez talán a legnépszerűbb kúratípus, amit a hozzám forduló vendégek körében tapasztalok. Gyakran csak annyit követel a böjtölőtől, hogy a nap során legfeljebb 6-8 óra alatt fogyassza el a napi táplálékadagját, és a fennmaradó időben, legfeljebb vizet igyon. Ezekkel a böjtökkel kapcsolatban vannak a legnagyobb fenntartásaim. Számomra az étel minősége ugyanis az egyik legfontosabb tényező, ezt pedig sokan figyelmen kívül hagyják, miközben túlságosan is az időkeretre figyelnek. Vegyünk egy átlagos példát: ha egy ember este 6-kor vacsorázik és reggel 9 körül reggelizik, akkor tulajdonképpen egy 9 órás étkezésre szánt időablakot követ a nap során, 9 és 18 óra között. Amennyiben természetes ritmus szerint étkezik, akkor gyakorlatilag rengeteg szünetet ad a szervezetének, éppen akkor, amikor az egyébként is pihen, azaz éjjel. Viszont egy nagyobb fizikai megterhelés vagy egyes egészségügyi problémák (pl. vércukor, pajzsmirigy) esetén ez a böjtölési mód egy nagyobb időkihagyással – mondjuk egy 6 órás étkezési ablakkal –, kifejezetten káros is lehet. Különösen akkor, ha az étel minősége sem megfelelő. Bár ez a típusú ételmegvonási trend bizonyos tekintetben előnyös is lehet (hiszen van igazság abban, hogy jó pihentetni az emésztőrendszerünket), de ha nem egyénre szabott, akkor akár árthatunk is magunknak. Ha a hozzám forduló vendég éppen időszakos kúrát tart, akkor elsőként megnézem a vérképét, megkérdezem, milyen az általános egészségi állapota és milyen életmódot folytat: mennyit és mikor alszik, hogyan táplálkozik, sportol-e valamit, stb. Ez alapján már szakmailag megalapozott választ tudok adni a kérdésére, hogy folytathat-e időszakos böjtöt, és ha igen, akkor milyen formában.

A dolog kulcsa a minőségi étrend
A többi böjt esetében is az a nagy kérdés, hogy milyen alappal indulsz neki. Ugyanis egy kifejezetten stresszes életmódot folytató, esetleg depressziós, netán csontsovány vagy súlyosan leépült szervezetű ember és bizonyos betegségben szenvedők számára, semmilyen komolyabb ételmegvonás nem ajánlott. Nekik inkább az a táplálkozási vonal követendő, amely nem a böjtre épül, hanem az étkezések minőségének a fontosságára, vagyis megfelelő, értékes ételek fogyasztására ösztönöz. Ilyenkor a cukorfogyasztás csökkentése (a természetes alapú cukrok maradhatnak), az egészséges zsiradékok (ómega-3) mennyiségének emelése – például magvakkal, diófélékkel –, a tiszta, azaz lehetőség szerint tartósítószer-mentes és bioételek fogyasztása, valamint a zöldségfélék növelése a táplálkozásban, mind-mind olyan lépések, melyek nemcsak egy-egy böjti időszakban, hanem a teljes életmód tekintetében hasznosak lehetnek. Mert, amikor egy ilyen átállásról beszélünk, sokszor könnyebb egyes dolgokra egy picit jobban odafigyelni, mint hatalmas változásokat beiktatni a mindennapokba. Ez persze nem fogyókúra – bár annak is jó –, hanem az egészséges étrendre való áttérés útja. Az ilyen jellegű „böjt”, bizony nagyon hasznos lehet számodra, viszont nem egyenlő a léböjtkúrával vagy egyéb módszerekkel. Sokkal hasznosabb, ha a fenti táplálkozási tanácsokat követed, és időszakosan akár a teljes értékű vegán étrendre is áttérsz, mert ezek éppen elég pihenést adnak a szervezetednek.

böjt böjtölés tudatos táplálkozás Impulzív Magazin
Táplálkozási detox finomra hangolva
A méregtelenítés, helyesebben fogalmazva az egyensúlyrendezés történhet úgy is, hogy nem éheztetésen alapuló böjtöt tartasz.  Már az is nagyon hasznos, ha 3-4 hétig egy olyan étrendet követsz, ami az egyéni igényeidnek megfelel, és csak néhány alapvető szabályt tartasz szem előtt: például nem iszol alkoholt, kevesebb édességet fogyasztasz, és a táplálkozásodból teljesen kiiktatod a finomított cukros ételeket. Ebben szoktam segítséget nyújtani a vendégeimnek, többek között a rájuk szabott egyéni étrend megtervezésével. Ezek az étkezési változtatások gyógyteákkal vagy egyéb tisztító, harmonizáló kúrákkal kiegészítve, valamint mozgással, pihenéssel és relaxációval egybekötve, valóban nagyon hatékonyak. Azonban az a tapasztalatom, hogy már egy ilyen szinten átalakított táplálkozás és életmód betartása is éppen elég kihívást jelent egy átlagember számára. Viszont, ha legalább 3-4 héten keresztül sikerül követned az új irányt, az önbizalom-növelő erővel bír, és ezáltal jó belépő lehet a tartós életmódváltásod felé, amihez bármikor visszatérhetsz. Ráadásul, egy ilyen típusú „böjt” mindenki számára ajánlható, míg a trendi változatok – amik pl. csak a nyers ételekre vagy a gyümölcsökre épülnek – sok esetben több kárt okoznak, mint amennyi hasznuk van. Ezért sem javaslom, hogy meggondolatlanul ugorj bele egy-egy divatos irányzatba. Kérd inkább szakember segítségét, és egy alapos állapotfelmérést követően, az egyéni igényeidre szabva rendezd az étrendedet és az életmódodat. Nem csapongva, egyik irányzattól a másikig ugrándozva, hanem tudatosan. Egyébként időről időre én is szoktam böjtöt tartani, mert igazán jónak és fontosnak tartom a szerepét a szervezet méregtelenítésében.

Egészséges böjt a gyakorlatban
A hagyományos, évente kétszeri böjtöt kifejezetten szeretem. Ezeket ősszel és tavasszal szoktam beiktatni a mindennapjaimba, mert a szervezetünknek tulajdonképpen ekkor van a leginkább szüksége a „nagytakarításra”. A HKO (hagyományos kínai orvoslás) ajánlása szerint is ez a két időszak az ideális a méregtelenítésre. Az egészséges böjt szempontjából nagyon fontos, hogyan időzíted az étkezéseidet, és pontosan mit fogyasztasz. Válaszd a tiszta, teljes értékű ételeket, az idényzöldségeket és -gyümölcsöket, valamint szuperélelmiszerekkel pótold a szervezeted ásványianyag- és vitaminigényét. Évszaktól függetlenül a napi háromszori étkezés a legideálisabb, amit reggel 9 és este 18 óra között érdemes elfogyasztanod. Ez természetesen változhat a bioritmusodtól és az alvásigényedtől függően, de általánosságban elmondható, hogy lefekvés előtt 3 órával már ne egyél, és este 22 óra körül igyekezz ágyba bújni. Ez azért is fontos, mert a szervezeted ekkor tud igazán jól regenerálódni, ami a böjt elsődleges célja is. Persze előfordulhat, hogy számodra naponta ötször optimális enni, de azt mindenképp tartsd szem előtt, hogy az egyes étkezések során ne ess túlzásokba. Például ne edd túl magad, gondoskodj róla, hogy a vércukrod ne szálljon az egekbe, és persze figyelj oda az elfogyasztott élelmiszerek mennyiségére és minőségére is.

böjt böjtölés tudatos táplálkozás Impulzív Magazin
Az egyszerű a nagyszerű
Tisztában vagyok vele, hogy napjainkban a kampányszerű, trendi étrendek követése a divat, de az én véleményem az, hogy a dolgok lényege az egyszerűségben rejlik. Táplálkozási szakértőként segíteni tudok abban, hogy egyénre szabva rendezd át az étrendedet és észszerűen böjtölj, mindezt úgy, hogy az egészséged megőrzése legyen az elsődleges helyen. Hidd el, hogy jó dolog megtanulni hallgatni a szervezetedre, és a böjttől függetlenül is elsősorban olyan ételeket fogyasztanod, melyek segítik az egyensúlyod fenntartását, miközben teljes értékűek és energiát adnak a stresszes mindennapokhoz. A helyes böjtöléssel csak nyerhetsz, persze tudnod kell, hogy önmagában nem helyettesíti az egészséges táplálkozást és életmódot.

Szerző