„Jaj, ezt most tényleg nem kellene megennem!” Te is mondtad már ezt magadnak valaha? Talán olyankor is, amikor semmi okod nem volt rá? Bárhogy is legyen, a táplálkozással kapcsolatban az első és legfontosabb dolog az, hogy ne bántsd magadat!

Ami igazán segíthet és változást hozhat az életedbe, az az odafigyelés magadra. Első lépésként próbáld megérteni a motivációidat: mi az, ami miatt úgy táplálkozol, ahogy? Mi miatt nehéz áttérned egy egészségesebb étrendre? Mi az, amin mindenképp változtatni szeretnél, és mi az, amin nem? Mit tudsz ténylegesen megvalósítani a mindennapokban, és mi az, ami már túl nagy ugrás lenne számodra, ráadásul most nem biztosan, hogy menne, legalábbis nem egyedül? Sokszor az is gondot jelent, hogy mindent egyszerre szeretnénk elérni, és ez persze kudarcélményhez vezet. Ha ugyanis mindenáron betartod az általad felállított étkezési szabályokat, és ennek ellenére sem sikerül változnod-változtatnod, akkor teljesen elveszítheted a motivációdat. Tudnod kell azonban, hogy a nyitottság, az érdeklődő és megfontolt odafigyelés önmagadra és a kialakult étkezési szokásaidra, csodákra képes. Persze az is igaz, hogy hosszú távon kell gondolkodnod, hogy elérd a kívánt eredményt.Mégis mikre érdemes mindenképp odafigyelned a táplálkozásoddal kapcsolatban? Mik azok az apró változtatások, amik közül válogathatsz, ha az életmódváltásnak még csak az elején tartasz?

  1. Légy természetes. Tűzz ki elérendő célokat, de közben leginkább magadra figyelj, és ha éppen elgyengülnél, keresd meg az okát, azaz értsd meg a működésedet. Légy türelmes magaddal, és hidd el, hogy idővel minden erőfeszítésed megtérül majd, mert igenis van értelme minden aprónak tűnő változtatásnak is. Már az is számít, ha naponta egy kávéval kevesebbet fogyasztasz, hiszen a legkisebb eredmény is eredmény. Az a legfontosabb, hogy mindig önmagadhoz mérd az elért változást.
  2. Állj meg egy pohár bor, egy darab csoki vagy egy szelet sütemény után. Vedd észre, ha túl sok cukrot és szénhidrátot fogyasztasz, és csökkentsd a mennyiségét, amennyire csak tudod. Törekedj a jó minőségű szénhidrátok választására, a kisebb adagok bevitelére, valamint a felesleges cukrok és kalóriák elhagyására.
  3. Mindig lassan egyél, rágd meg alaposan a falatot, és közben az ételre figyelj – ne telefonálj, és ne tévézz. Teljen jó hangulatban az étkezés, miközben élvezd minden egyes apró falat ízét.
  4. Fedezd fel a zöldségek sokféleségét. Kb. 1/3 arányban mindig tartalmazzon valamilyen zöldet az ételadagod. Elsősorban nem a magas szénhidráttartalmú burgonyára gondolok, de párolva az is helyet kaphat a tányérodon. Gondolkodj inkább a salátákban, a fermentált és párolt zöldségekben. Ne vonj meg magadtól bizonyos ételfajtákat – hacsak nincs valami egészségügyi okod rá vagy nem ez a könnyebben járható és ténylegesen megvalósítható út számodra –, hanem inkább az arányokra figyelj. Egy kisebb adag hús és krumpli mellé válassz sok salátát, zöldséget. Ne a megszokott ízeket keresd, legyél nyitott az új megoldások felé, és próbálkozz ismeretlen ízvilágokkal is. Vedd észre a változatos étkezés előnyeit, ami nem csak az egészséges táplálkozásban merül ki – nézz, láss, szagolj és ízlelj!
  5. Zsiradék nélkül süss és főzz. A szükséges zsír vagy olaj utólag kerüljön az ételekre, elsősorban hidegen sajtolt növényi olajok formájában (pl. extra szűz olíva-, kendermag- és tökmagolaj), vagy még jobb, ha magát a magot vagy a diófélét teszed a langyos vagy hideg fogásba (pl. frissen darált lenmag, dió vagy magas ómega-3 tartalmú friss avokádó). Ha pedig mégis zsiradékkal sütsz vagy főzöl, akkor szóba jöhet a kacsa-, a liba- és a mangalicazsír, illetve a tisztított vaj. Ezekkel is érdemes persze óvatosan bánnod, azaz nem túlzásba vinni a fogyasztásukat.
  6. Használj fűszereket az ízesítéshez, és ne sózd vagy édesítsd túlságosan az ételeket. Az ideális ízvilágot inkább a különböző fűszerek okos használatával érd el, ezzel is támogatva az egészségedet. A fahéj például nagyon jó vércukorszint-szabályozó, a kurkuma kiváló gyulladáscsökkentő, a vanília pedig csökkenti az étvágyat.

Keresd mindig az egyensúlyt és a megfelelő megoldásokat, de ne majd holnaptól, hanem kezd el már ma! Ne kapaszkodj tovább a „most még utoljára” mondatba, hanem döntsd el itt és most, hogy merre tovább. Ha úgy érzed, hogy egyedül is megy, csináld bátran. De azzal sincs gond, ha megkeresel egy szakembert, akiben megbízol, aki motivál és terelget, amíg magadra találsz. Szóval nincs egyféle út, de ennyit mindenképp fogadj meg: „Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra!”. Mert, ha minden egyes nap, akár csak egy kisebb dolgot is sikerül integrálnod az életedbe, az már eredmény. Ha másnap is be tudod ezt tartani, akkor az még nagyobb érték. Ha pedig szokásoddá válik, akkor az tényleg igazi siker. Amikor viszont annyira a hétköznapjaid részévé válik, hogy mások is észreveszik, mennyivel jobban vagy, akkor már inspirálsz is. Ez a legszebb ezekben a döntésekben – nemcsak kapunk, hanem adunk is általuk. Mert hatunk egymásra, mégpedig a személyes példánkkal.

Szerző