Amióta az eszemet tudom, mindig volt a kertben citromfű – ez az a növény, ami egészen úgy néz ki, mint a menta, és rendkívül jó illatot áraszt, főleg, hogyha az ujjaiddal megdörzsölöd egy levelét. Egészen idén nyárig nem sok mindenre használtuk: néha készült belőle tea (ami köztudottan nyugtató hatású), vagy a vázába egy szál illatos zöld levél, most azonban elkészült belőle az ízletes citromfűszörp, ami egyből nagy kedvenc lett.

egyszerű citromfűszörp recept az Impulzív Magazin oldalán
A citromfűszörp íze egészen sajátos, kicsit talán a pemetefűcukorkáéhoz hasonló. Finom magában, de egy izgalmas csavarként akár limonádéhoz is adható. És a legjobb, hogyha esetleg rákapnál az ízére, nem kell kivárni vele a szezont, ugyanis nincs ahhoz kötve: ha visszavágod a citromfűbokrod, új hajtásokat hoz, úgyhogy hosszú hónapokon keresztül gyárthatod illatos leveleiből a szörpöt. Lássuk, hogy készül.

Hozzávalók

 • 1 liter víz
 • fél kiló cukor
 • 1 citrom
 • 25g citromsav
 • 1 nagy csokor citromfű (amennyit a víz ellep, szár nélkül, csak a levél)

egyszerű citromfűszörp recept az Impulzív Magazin oldalán
Elkészítés

 1. Szedd le a leveleket a szárról, majd tedd be egy lábasba őket, és helyezd a karikára szelt citromot a citromfű levelek közé.
 2. Öntsd a vizet a lábasba, majd tegyél a lábasba egy tányért, arra pedig egy vízzel teli befőttesüveget, hogy lenyomja a leveleket a víz alá, így nem jönnek fel a víz felszínére és nem barnulnak majd meg.
 3. Tedd éjszakára hűtőbe a lábast, vagy akár egész napra.
 4. Miután kiveszed a hűtőből, távolítsd el a tányért és a befőttesüveget, majd forrald fel a lábos tartalmát és főzd 20-25 percen keresztül.
 5. Szűrd le a levet egy másik lábosba és add hozzá a cukrot és citromsavat.
 6. Forrald fel újra, közben kevergesd, hogy elolvadjon a cukor, majd hagy pár percig forrni.
 7. Közben egy magasabb falú tepsibe engedj pár ujjnyi vizet, állítsd bele az üveget, amibe majd a szörpöt töltöd, és lassan forrald fel a vizet, így nem pattan majd el az üveg, amikor beleöntöd a forró szirupot.
 8. Töltsd a szirupot az üveg(ek)be, zárd le, majd tedd szárazdunsztba.
 9. Másnap, vagy amikor kihűlt, vedd ki és mehet is a kamrapolcra.

egyszerű citromfűszörp recept az Impulzív Magazin oldalán
Tippek

 • Ezek a mennyiségek 1 liter sziruphoz elegendőek, érdemes nagyobb adagot készíteni, ehhez egyszerűen csak szorozd fel őket az arányok megtartásával.
 • Ne riasszon el a szárazdunszt: fogj egy üres hűtőtáskát, béleld ki újságpapírral, tedd bele az üvegeket, tegyél rá plédet, vagy törölközőt, és csukd le a ládát. A hűtőtáska bent fogja tartani a meleget.
 • Mivel nincs benne tartósítószer, ez a citromfűszörp nem áll el, ezért kell a szárazdunszt. Ha csak kis adagot csinálsz, akkor viszont nyugodtan hagyd ki ezt a lépést, mert pár napig eláll a hűtőben is.
 • A citromot érdemes kifacsarni, és utána karikázni, mert így biztosan kiereszti a levét a citrom. Persze öntsd hozzá a levet is, és mindenképp biocitromot használj!

egyszerű citromfűszörp recept az Impulzív Magazin oldalán
Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a szörp-gyártás, ez a citromfűszörp meglehetősen egyszerű. Ráadásul nagyszerű ajándéknak is, úgyhogy, bizony, ez már megint egy sokoldalú recept – mi más is lehetne?

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma