Hamarosan kezdetét veszi az adventi időszak, más néven az év legcsodásabb időszaka, a finálé, az út, aminek a végén ott a várva-várt karácsony. Nem mondom, hogy erre vártam egész évben, ahogy azt sem tudom megerősíteni, de tagadni sem, hogy egyszer-kétszer már a nyár közepén is meghallgattam a kedvenc karácsonyi lemezeimet.

A karácsonyban, számomra legalábbis, talán nem is maga a naptári ünnep a legszebb, hanem az azt megelőző szakasz, december első hetei és az adventi időszak. A levegő megtelik várakozással, az utcák ünnepi világítással, és minden egy kicsit szebb, egy kicsit meghittebb lesz. Ha még hó is lenne, akkor meg aztán tökéletes lenne a hangulat.

Amilyen csodálatos ez az időszak, olyan rövid is, és könnyen azon kaphatja magát az ember, hogy elrepült az egész anélkül, hogy bármi szezonbavágót csinált volna. És bár a legtöbbet ezek közül az év bármely más szakában is ki lehet pipálni, az azért mégsem ugyanolyan.

Annak érdekében, hogy ne múljon el ez az időszak úgy, hogy közben kimaradnak a leghangulatosabb dolgok, készítettünk egy listát huszonnégy olyan dologgal, amik nélkül, bár elmúlhat december első huszonnégy napja, velük azért mégis sokkal-sokkal jobb lesz minden. Néhány ezek közül egyértelmű, néhány már nem annyira, de mindegyik 100%-ban ünnepi.

Alternatív adventi kalendárium

1. Adventi gyertyagyújtás: koszorún vagy anélkül, de gyertyát mindenhova (és minden napra)!
2. Karácsonyi filmnézés: a kedvencek újranézése mellett potenciális új kedvencek keresése is zajlik minden évben.
3. Forralt borral kuckózás: pléd, kanapé, forralt bor, esetleg egy jó karácsonyi film (gyertyák!).

forralt bor recept Impulzív Magazin
4. Karácsonyi fények meglesése: gyalog vagy autóval is abszolút hangulatos bejárni a környéket sötétedés után, és meglesni az ünnepi fényeket.
5. Karácsonyi képeslapok küldése: enélkül el sem múlhat a december.

karácsonyi képeslap ünnep Impulzív Magazin
6. Adományozás: számtalan szervezet és alapítvány gyűjt ilyenkor annak érdekében, hogy mindenki számára szép legyen az ünnep.
7. Mézeskalács sütése: úgy a legjobb, ha családi program, a háttérben pedig szól valami jó karácsonyi zene.
8. Karácsonyi vásár – online: a karácsonyi vásárok hangulata az ünnepi időszak része, és bár idén ebben nem lesz részünk, online is böngészhetünk a hazai kézműves termékek között, ezzel támogatva a kisvállalkozókat, akiknek idén ugyanúgy hiányoznak majd a karácsonyi vásárok, mint nekünk.
9. Társasjáték-est: téli esték legjobb elfoglaltsága a kuckózás mellett.
10. Karácsonyfadísz készítése: nem múlhat el a karácsony egy halom dísz gyártása nélkül.
11. Forrócsokizás: bár lehet forrócsokizni máskor is, tudományosan bizonyított, hogy ilyenkor legalább 50%-kal finomabb minden forró ital.

forrócsoki recept Impulzív Magazin

12. Ajándékvásárlás és készítés: mert adni jó, főleg ilyenkor – persze azért a karácsonyi vásárlási lázban is próbáljunk meg tudatos fogyasztók maradni.
13. Karácsonyi dekorálás: ha már csinálunk valamit, csináljuk rendesen. Miért is spórolnánk a karácsonyi dekorációval?!
14. Reménykedni, hogy lesz hó: minden évben…
15. Karácsonyi táncparti: ha nem táncoltál még karácsonyi zenére úgy, mintha senki nem látna, akkor valamit rosszul csinálsz.
16. Pizsinap: lehetőleg karácsonyi pizsiben.
17. Találkozni régen látott barátokkal – online: és meginni együtt egy bögre forralt bort/forró csokit, és órákon keresztül beszélgetni, miközben körbevesznek a pislákoló karácsonyi fények = nagybetűs hangulat. Még ha idén csak videóhívásban is lesz erre lehetőségünk.
18. Karácsonyi hangulat maximális kiélvezése: könnyű elfelejteni, miről is szól ez az egész, ahogy azt is, hogy milyen gyorsan eltelik, és aztán lehet rá egy újabb évet várni. Ezért néha nem árt menet közben megállni egy pillanatra és emlékeztetni magunkat arra, hogy élvezzük ki.
19. Kedvenc karácsonyi sztorik felidézése: nincs is meghittebb, mint meghallgatni mások kedvenc karácsonyi emlékét.
20. Karácsonyi pulcsit húzni: ide az összes karácsonyi pulcsival!
21. Karácsonyi zenét hallgatni egész nap: na, jó, egész decemberben.
22. Ajándékcsomagolás: várva várt program minden évben, a háttérben karácsonyi zenével a legjobb – főleg, ha természetes a csomagolás!

karácsony tudatos csomagolás ajándék
23. Kedvenc karácsonyi történet újraolvasása: a Grincs például minden évben kötelező.
24. Karácsonyfa díszítése: ez az, amit én biztosan nem fogok utoljára hagyni, tündököljön csak minél tovább az a fa.

Tekinthetünk erre akár alternatív adventi kalendáriumként is, vagy adventi bakancslistaként, vagy csak egyszerű emlékeztetőként is, amire pillantva eszünkbe juthat, miről is szól igazából az évnek ez a szakasza.

Fotó: Emma

Szerző