A forró csoki a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke. Nincs is annál jobb, mint egy csésze finoman illatozó forró csokoládéval bekuckózni és megnézni egy karácsonyi filmet, vagy csak egyszerűen elmerülni az adventi gyertyák fényében miközben a csokis finomságot kortyolgatjuk. Bár számos forró csoki alapot és port lehet kapni a boltokban, a legjobb azért csak a házilag készített, amibe tényleg csak az kerül, aminek bele kell kerülnie.

Ez a recept fél úton van a forró kakaó és a forró csoki között: a kettő legjobb tulajdonságait ötvözi, se nem túl híg, se nem túl sűrű, se nem túl kakaós, se nem túl csokis. Ez a mennyiség egy adag forró csokihoz elég, ha több személyre készíted, egyszerűen csak szorozd meg a mennyiségeket annyival, ahány adagot szeretnél.


Hozzávalók
  • 1,5 dl tej
  • 1 púpos teáskanál kakaópor (cukrozatlan)
  • pici csipet só
  • csipet szerecsendió
  • fél rúd fahéj (vagy egy csipet őrölt fahéj)
  • 10-15g étcsokoládé
  • ¼ teáskanál vaníliaaroma
  • ½ teáskanál méz
  • borsónyi vaj


Elkészítés
  1. Egy kis lábasban keverd össze a kakaóport, sót, szerecsendiót és fahéjat, majd add hozzá a tejnek nagyjából a felét és lassú tűzön főzd folyamatosan kevergetve. Mielőtt felforrna, vedd le a tűzről.
  2. Add hozzá a csokoládét, és keverd, amíg fel nem olvad.
  3. Tedd vissza a lábast a tűzre, majd öntsd hozzá a maradék tejet és a vanília aromát, illetve add hozzá a mézet és a borsónyi vajat.
  4. Lassú lángon folyamatosan kevergetve melegítsd nagyjából öt percig, aztán öntsd ki bögrébe.

A forrócsoki-életérzés maximalizálásához ajánlott pillecukorral bőségesen megszórni a forró csoki tetejét. Minél több, annál jobb. Ha valami kicsit különlegesebbre vágysz, érdemes kísérletezgetni: egy kevés borsmenta kivonattal, vagy egy kanálnyi szárított narancshéjjal, vagy esetleg egy csipet Cayenne-borssal izgalmas eredményeket érhetsz el.

Extra ötlet: a forró csoki ajándéknak is kiváló. Egy üvegben vagy más tárolóban keverd össze a száraz hozzávalókat (kakaópor, só, szerecsendió, fahéj és csoki), készíts hozzá egy kísérő cédulát az elkészítés leírásával és máris kész az ajándék. Különösen jól mutat egy kémcsőben, amibe nagyjából pont egy adag fér el kényelmesen – csak aprítsd fel hozzá a csokit!

Fotó: Emma

Szerző