Javában dúl a tökszezon, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó sütőtökök száma az egekbe hág, és röpke pár hét alatt igyekszik mindenki a csúcsra járatni a tökös mindenséget. Bár a sütőtök csak úgy magában a legjobb, mégis amikor marad belőle egy-két darab a tepsiben, eljön a tökös sütik hatalomátvételének ideje.

Ez a süti nem éppen keksz, és nem is éppen puszedli, bár ízre talán ez utóbbira hasonlít leginkább, elkészítésben viszont az előbbire. Szóval ez egy… kekszedli? Maradjunk a puha sütőtökös keksz megnevezésnél, talán az hangzik legkevésbé úgy, mint valami furcsa néprajzi fogalom.

A jó hír az, hogy gyors és könnyű, ráadásul rendkívül jó illat lesz tőle az egész konyhában – sütőtökös és fahéjas, ami instant hangulatjavító. A rossz hír viszont, hogy ha nem akarsz csupa ragacs lenni, akkor kicsit előre kell gondolkoznod: a könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes pár órával előbb összekeverni a tésztát, majd betenni a hűtőbe „pihenni”.

tökös recept Impulzív Magazin

Hozzávalók

  • 120 g teljes kiőrlésű liszt
  • 180 g fehér liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj
  • ½ teáskanál szerecsendió
  • ½ teáskanál só
  • 180 g cukor
  • 120 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 bögre sült sütőtök húsa
  • pár evőkanál porcukor

tökös recept Impulzív Magazin

Elkészítés

  1. Keverd össze egy edényben a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a fahéjat, a szerecsendiót és a sót.
  2. Egy másik edényben verd fel a cukrot a vajjal, majd keverd hozzá a tojást, a vaníliát és a sütőtököt is.
  3. Fokozatosan add a sütőtökös mixhez a lisztes keveréket, aztán keverd össze.
  4. Tedd a tésztát a hűtőbe 3-4 órára.
  5. Gyúrj golyót kb. egy púpos teáskanálnyi tésztából, aztán hempergesd meg kicsit porcukorban, és tedd sütőpapíros tepsire. Egy tepsire kb. 12 darab ilyen golyó kerüljön.
  6. Süsd előmelegített sütőben (190°C) kb. 10-15 percig.
  7. Hagyd kihűlni, majd tárold zárható edényben.

tökös recept Impulzív Magazin

A porcukros hempergetést egyébként ki is lehet hagyni, mert leginkább csak díszítő funkciója van, illetve ad még egy kis extra édes ízt a sütinek. Viszont a cukor könnyen bele is olvadhat a tésztába még a sütés előtt, szóval ha mindenképp szeretnéd a hólepte látványt, akkor akár duplán is megforgathatod benne a golyókat, azelőtt hogy a sütőbe tennéd őket. Érdemes egyébként először meggyúrni a kis gömböket, és csak a legvégére hagyni a porcukrot, aztán mehetnek „melegedni”.

Vagy, ha a porcukor nem szimpatikus, akkor készíthetsz egyszerű cukros szószt is: egy teáskanál tejhez adj annyi porcukrot, amennyitől jó szószos állaga lesz, és ezzel locsold meg a kekszeket, ha kihűltek.

Ha még több sütőtökös receptet szeretnél kipróbálni, akkor vár még rád egy jól bevált pite és a sütőtökös uzsonnakoszorú elkészítése. Ha pedig inkább valami sósra vágysz, lesd meg a sütőtökös gnocchi receptünket.

Fotó: Emma

Szerző