A forralt bor ugyanúgy a karácsonyi szezon része, mint a forrócsoki vagy a mézeskalács. Finom forralt bort azonban nem csak a karácsonyi vásárokban lehet inni, otthon is nagyon könnyen elkészíthető, és bekuckózni egy csésze forralt borral egy hosszú hét után páratlan érzés.
Bár azt szokták mondani, hogy a forralt borhoz mindegy, milyen bort használunk, de egy minőségibb száraz vörösbor mindig jó választás hozzá. Persze aki édesebben szereti, az készítheti édes borral is, de ha túl sok a cukor, akkor könnyen oda a lényeg: a fűszeres, citrusos íz.
Ha már fűszerek: egy házi forralt bor készítésekor természetesen legjobb messzire elkerülni a bolti forralt bor keverékeket. Összeválogatni a fűszereket és beledobálni a lábosba amúgy is a rituálé része. Fontos még, hogy nem kell ragaszkodni a mennyiségekhez, sőt, a legjobb, ha saját ízlés szerint variálunk egy-egy fűszer mennyiségével.
Hozzávalók:
  • 4dl száraz vörösbor
  • 1 rúd fahéj
  • 1-2 teáskanál szegfűszeg (egész)
  • 2-3 darab csillagánizs
  • 1 teáskanál szegfűbors
  • egy darabka szerecsendió (egészből letörve, reszelve, vagy helyette egy csipet őrölt)
  • 1 evőkanál méz
  • 1 narancs, felszeletelve
Elkészítés
  1. Öntsd a bort egy lábosba, majd add hozzá a többi hozzávalót is.
  2. Fedd le és melegítsd alacsony fokozaton kb. negyed órán keresztül.
  3. Merd ki a forralt bort bögrékbe és már ihatod is.

Tippek:
  • Ez a mennyiség két főre elég, ha több adagot szeretnél készíteni, szorozd meg.
  • Ne forrald fel a bort!
  • Ha őrölt szerecsendiót használsz, akkor szűrd le.
  • Narancsból vagy bio narancsot használj, aminek ehető a héja, vagy vágd le róla a héját.
  • Akár tovább is hagyhatod melegedni, akkor még jobban kijönnek a fűszerek ízei.
  • Nyugodtan használd fel még egy körre a fűszereket, marad még bennük íz.

A téli időszakban egyébként már csak azért is jó forralt borozni, mert bizonyítottan segít az enyhe megfázásokon: takarózz be alaposan, kortyolgass el egy bögre forralt bort, és egyből jobban fogod érezni magad!

Fotó: Emma