Az adventi időszakban ezer és egy tennivaló vár ránk. De vajon, miközben mindenki karácsonyát széppé igyekszel varázsolni, és mindenre is gondolsz, hol maradsz Te? Gondoltál már arra, hogy a Te karácsonyod hogyan lehet csodás? Mikor készülsz Te lélekben az ünnepre advent alatt?

Gyere velem a következő 24 napban, és megmutatom, hogy én hogyan várom a karácsonyt, és miként igyekszem minden egyes napra kitalálni valami jót a magam számára. Ne gondolj nagy dolgokra, és ne számíts hatalmas meglepetésekre sem! Pontosan az apró örömök megtalálására biztatlak, hogy nap mint nap megleld a jót, amiért hálás lehetsz, és ha lefekvés előtt átgondolod, hogy aznap mi okozott boldogságot, akkor jó érzéssel, mosollyal az arcodon hajthatod álomra a fejed.

December 24.
Advent huszonnegyedik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

Mindenekelőtt engedd meg, hogy gratuláljak Neked, hogy végigcsináltad velünk ezt az adventi énidő-kihívást! Remélem, hogy jól szórakoztál, és sok-sok örömteli pillanatban volt részed ebben az időszakban.
Bízom benne, hogy tippjeim segítettek boldogságcseppeket varázsolni a készülődésbe, s a számtalan tennivaló között találtál „jót”, tudtál magadra is gondolni, s időt szánni a feladatok tengerében.

Lehet, hogy miközben ezt a kártyát olvasod, reggel van, és éppen a konyhában ülsz egyedül. Jóval a többiek előtt keltél fel, hogy nyugodtan megihasd a kávédat, teádat mielőtt felébrednek a gyerekek, vagy el kell kezdeni készülődni: behozni a fát, felrakni a halászlét, bepácolni a húst, vagy megpucolni a krumplit. Ez mind várhat. Egy kicsit még. Igen, egészen biztosan.

Ülj csendben néhány percig, kortyolgasd az ébresztő italodat, majszolj el hozzá egy szelet bejglit, és gondold végig, hogy mi mindent csináltál ebben az évben. Mi volt rossz, mi volt jó, mi volt hasznos, és mi volt érdekes. Mi volt, ami lehúzott, és mi, ami előrébb vitt. Ne időzz hosszan a negatív élményeknél! Ne hagyd, hogy lehúzzanak most, engedd őket tovahussanni. Fókuszálj a jókra, a felemelőkre.

Légy büszke magadra, hogy ezt az évet is végigcsináltad: küzdöttél, fejlődtél, teremtettél, és minden napból próbáltad kihozni a maximumot! Biztos vagyok benne, hogy ügyes voltál, sok mindent jól csináltál, és még többet fogsz, még jobban 2024-ben.

Ha megvagy a számvetéssel, akkor belevághatunk a napba. Menj, mosakodj meg, öltözz fel, és indítsuk be az ünnepet!

Legyen ma is valami JÓ!

December 23.
Advent huszonharmadik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

Holnap szenteste, és te még sehol sem állsz a készülődéssel? Se süti-, se vacsoraötleted nincs? Nem gond, egy cseppet se félj! Van ötletem neked ilyen vészhelyzetnek tűnő esetekre is!

Mindenekelőtt kérdeznélek, hogy mi fog vajon történni akkor, ha idén nem lesz tökéletes az ünnep? Micimackó óta tudjuk, hogy úgy még soha nem volt, hogy sehogyse lett volna! A problémáink onnan datálódnak valószínűleg, hogy mindig azt hallottuk, mindig úgy szoktuk…, hogy mindenkinek igyekszünk megfelelni.

Nem biztos, hogy jól fog telni a Te ünneped akkor, ha a család minden tagjának az összes igényét kielégíted, napokig sütsz, főzöl, takarítasz. Elégedettek lesznek a gyerekek, az anyósod is valószínűleg, de lehet, hogy az karácsony eszenciáját, a közös ünneplés önfeledt örömét kihagyod.

Olvastam egyszer egy történetet, ami arról szólt, hogy az anyuka megkérdezte a családot, hogy mit szeretnének enni karácsonykor. A gyerekek gondolkodás nélkül rávágták, hogy náluk a borsófőzelék-bundás kenyér kombó a tuti befutó. Azóta ez a karácsonyi menü náluk. Evés után szánkóznak, társasoznak, beszélgetnek, és mindenki boldog. Igen, ilyen is van. Igen, így is lehet.

Vesd be a spontán vendégségek bajnokát: a friss leveles tésztát! Megszámlálhatatlan sós és édes fogás, pite vagy lepény készíthető belőle, s a legjobb, hogy bármelyik közértben beszerezhető. Választhatsz más készterméket: kelt tésztát vagy linzertésztát is. Mindegyikkel garantált a kevés munka és a nagy siker.
Ha pedig végképp se időd, se kedved, akkor rendelj, vagy vedd meg készen, ahogyan egy korábbi kártyán ajánlottam neked. A lelkiismeret-furdalást pedig nyugodtan félreteheted!

Tedd meg, hogy idén nem a megőrülésre hajtasz, vagy a tökéletes este megvalósítására törekszel, hanem Önmagadat választod!

December 22.
Advent huszonkettedik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!


Sokszor jelent kihívást egyénre szabott, ötletes ajándékokat kitalálnunk a barátainknak és a családtagjainknak. Ideális esetben szeretnénk, ha a megajándékozott örülne annak, amit kap, és nem csak megköszönné egy mosollyal, majd eltenné egy doboz mélyére, ahonnan csak a következő költözéskor kerülne elő. Vagy még rosszabb: visszakapnánk ajándékba jövő karácsonykor.

Nem mindig egyszerű kreatívnak lenni, új ötlettel előállni, ha még a méretnek és a színnek is stimmelnie kell. Az is jó lenne, ha nem az általunk adott tárgy lenne a századik hasonló a szekrényben.
Ezeket a nehézségeket kikerülendő mi évek óta élményt ajándékozunk egymásnak a barátaimmal.  Lehet ez közös programra szóló jegy vagy belépő: színházba, múzeumba, valamilyen rendezvényre. Mindig olyan eseményt választunk, ami mindkettőnket érdekel, és ahová együtt mehetünk el – hiszen a kapcsolatok legjobb „ragasztója” az együtt töltött idő!

Lehet az ötleted olyasmi is, amit online lehet igénybe venni: előfizetés egy újságra, egy edzésprogramra vagy extra tartalmakra a kedvenc influenszernél, de akár hangoskönyv is.

Választhatsz szolgáltatást: wellnessnapot szervezhetsz egy fürdőbelépőre vagy masszázsjegyre alapozva. Adhatsz merészséget és hitet: a színtanácsadáson való részvételnél, vagy a gardróbrendezéssel egybekötött stílustanácsadásnál kevés önbizalom-építőbb élmény van. Meglephetsz valakit szépítkezős nappal: ahol profik készítik el a sminketeket, vagy a frizurátokat.

Ezer és egy lehetőség közül választhatsz, s a legjobb: ezeket az ajándékokat utalvány formájában vagy virtuálisan akár az utolsó pillanatban is beszerezheted.
Akkor se aggódj, ha most kaptál inspirációt, és lecsapnál valamelyik ötletre, de már nem ér oda a kártya vagy a jegy időben.
Készíthetsz egy szép lapocskát magad is, amire leírod, hogy mi lesz a kigondolt ajándék. Az időpontot vagy a pontos programot ráértek később akár együtt is kiválasztani – így legalább tuti biztosan célba találsz!

December 21.
Advent huszonegyedik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

 

A folyamatos belső fejlődés elengedhetetlen feltétele, hogy mindig képes légy megújulni. Ehhez az szükséges, hogy állandóan jelen legyen benned a vágy arra, hogy valami mást tanulj meg, mint amit már jól ismersz, amiben otthon vagy, mást, mint amit eddig csináltál.

Lehet, hogy nem lesz ez egyéb, mint az ismereteid bővítése, és csak a magad örömére sajátítod el az új tudást. De lehetséges az is, hogy a frissen megszerezett tudományod, eddig ismeretlen utakra visz, és új kapukat, lehetőségeket nyit meg előtted.

Gyorsan változó világunkban már nem egy szakmában dolgozunk életünk végéig, a gyermekeink pedig olyan foglalkozást fognak választani maguknak, ami ma még talán nem is létezik. Ha nem akarunk végérvényesen lemaradni, kimaradni és „elavulni”, akkor meg kell próbálnunk úszni az áramlással, és együtt lüktetni az állandó változással.

Nem állítom, hogy ez a kényelmes és könnyű út. De nem is kell, hogy az legyen. Sokunkat az élet és a körülmények kényszerítenek rá a váltásra. Könnyebb természetesen, ha ez a lépés a te döntésed és nem a „muszáj” vezet. Mindenképpen szabadidőt és pénzt kell áldoznod rá, energiát, valamint elszántságot mozgósítanod.

Arra biztatlak, hogy ma gondolkozz el azon, hogy mit tanulnál szívesen a következő évben. Lehet ez éles váltással egy teljesen másik szakma, vagy éppen a jelenlegi munkáddal kapcsolatos szintlépéshez szükséges nyelvismeret is.

Bármit választhatsz, ami jó neked, és örömet okoz. A döntésed emeljen téged, és szóljon arról, hogy előrébb lépj, s több legyél, mint 2023-ban voltál!

December 20.
Advent huszadik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

A nők régen a fonókban gyűltek össze a vidéki, hideg téli estéken, és együtt végezték el a monoton, unalmas munkákat. A fonás mellett beszélgettek, élményeket oszttak meg egymással, tapasztalatot cseréltek az élet dolgairól, az őket foglalkozatató mindennapi, kisebb-nagyobb gondokról.
Jó lehetőség volt ez az intergenerációs eszmecsere a problémák kibeszélésére. Hasznos volt olyan szempontból is, hogy a nők nem érezték magunkat egyedül a bajaikkal, segítséget kaphattak az idősebbektől vagy éppen a kortársaiktól ebben az intim, bizalmas, támogató légkörben.

Ezek mintájára szerveztünk barátnőkkel, ismerősökkel „sütőklubbot”. Összegyűltünk többen nők, s miközben szeleteltünk, daraboltunk, és gyúrtuk a pizzatésztát, beszélgettünk a hétköznapokról és a minket foglalkoztató ügyekről. Szó esett gyereknevelésről, munkáról, párkapcsolatról – könnyű és nehéz témákról is. Szórakoztató, sírós-nevetős, feltöltő délután volt.

Méltó utóda ez azokank a mézeskalácssütéseknek, amiket akkor rendeztünk egy barátnőmmel, amikor a fiaink még kicsik voltak. Ezek mindig jól indultak, a gyerekek is lelkesen álltak neki a nyújtásnak, díszítésnek, de a vége általában az lett, hogy a fiúk megunták, elmentek játszani, mi pedig ott maradtunk ketten a töménytelen mennyiségű mézes tésztával, amit ki kellett sütni, majd kidíszíteni.

Rendezhetsz Te is egy ilyen összejövős délutánt! Lehet ez az együtt töltött idő az ajándékotok egymásnak, a barátnőkkel. Használjátok bátran az Impulzívban korábban megjelent  mézeskalácsreceptet, de természetesen készíthettek mást is közösen.
Ha még meg tudjátok szervezni az eseményt karácsony előtt, akkor együtt biztosan könnyebb lesz elkészíteni az ünnepi sütiket. Ha pedig nem, akkor eshet ez az összejövetel a két ünnep közé is. Illetve tulajdonképpen bármelyik téli nap kiváló alkalom lehet a közös bejgli-, fánk-, linzer-, vagy zserbósütésre.


December 19.
Advent tizenkilencedik napja van.

 Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

 
Mondd csak, mikor foglalkoztál utoljára az egészségeddel? Ma pont ezt fogjuk tenni! Azt tudom, hogy az idő most nem alkalmas rá, de pontosan ezért kell törődnöd ma magaddal is.
Nem arra kérlek, hogy az ünnepi rohanás közepén, amikor a munkahelyeden is zajlik az év végi hajrá, most azonnal jelentkezz be egy szűrővizsgálatra.

Az viszont nagyon jó lenne, ha a nemrég beszerzett, vadonatúj 2024-es naptáradba beírnád január hónaphoz, hogy milyen ellenőrzésekre fogsz elmenni a következő évben.

Lennék most a a lelkiismereted, és felhívnám a figyelmedet néhányra: kiemelten fontos a nőgyógyászati rákszűrés és a mellrákszűrés, akkor is ha mindkettő kellemetlen tud lenni. Megértelek. Részt kellene venned bőrgyógyászati ellenőrzésen, ahol az anyajegyek állapotát is megvizsgálják. Az UVA- és UVB-sugarak, a fényvédő nélküli napozás, és a bőrvédelem hiánya rendkívüli módon károsíthatják a hámréteget, biztosan hallottad te is. Felhívnám a figyelmed a félévente ajánlott fogászati ellenőrzésre is, ahol az orvosod átnézi a fogsorodat és eltávolítja a fogkövet.

Egy másik „lelkiismereti kérdés” sokunknál nagy elhatározás szokott lenni az ünnepek után, azaz hogy „mostmárakkortényleg” elkezdünk mozogni, és beépítjük a sportot a mindennapjainkba. Bár tudjuk, hogy ezt a tervet sokszor a karácsonyi napok alatt elfogyasztott sütemény mennyisége miatti lelkiismeret-furdalás generálja, attól még jó ötlet, és szuper lenne, ha ezúttal sikerülne kitartanunk. Nemcsak a kilók miatt – hogy beleférjünk végre a régi ruhákba –, hanem elsősorban és mindenek előtt az egészségünk végett.
Ehhez szeretném neked ajánlani Góg Anikó BISA-programjait. Anikó triatlonista, volt olimpikon, aki hatalmas sportolói tapasztalatára alapozva kiváló edzéscsomagokat állított össze, külön gondolva a kismamákra, valamint a gerinc- és térdproblémákkal küzdőkre is. Az ingyenes gyalogló program mellett most külön mozgássorokat is összeállítottak az advent napjaira. A különböző edzések havi előfizetéssel is elérhetők. Hab a tortán, hogy elérhetők a Krézi-figurájára alapozott vicces videói is, amik hétköznapi sutaságainkat mutatják be.

Ne feledd, ha Te nem vagy jól, akkor másoknak sem tudsz segíteni! Helyezd magad a fókuszba, és tegyél a saját egészségedért is!

December 18.
Advent tizennyolcadik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!Komoly kalandra hívlak, nagy fába vágjuk a fejszénket! Az a feladatod ma, hogy rendezz egy régi konfliktust. Előfordul, hogy korábban vitába keveredtél valakivel, és akkor nem tudtátok feloldani az ügyet, és ez az esemény megmaradt az életedben érzékeny pontként.  Később vissza-visszatért a gondolataidba, de mindig elhessegetted. Na, most jött el az idő, hogy kísérletet tégy a rendezésre!

Elmesélek neked egy személyes történetet arról, hogy én hogyan éltem meg egy hasonló ügyet, amit hála a másik fél nyitottságának, sikeresen fel is oldottunk. Sőt, sosem gondoltam volna, hogy ez lesz belőle!

Néhány éve voltam egy gerinccel kapcsolatos rendezvényen, ami után úgy éreztem, hogy meg kell osztanom a véleményemet a hallottakról az esemény legfontosabb előadójával. Levelem elég kritikusra sikeredett, nem tagadom. Az említett szakember, Bene Máté gyógytornász válaszában rendkívül nagyvonalú gesztust tett felém. Úgy gondolta, hogy nincs fontosabb az elégedett ügyfélnél, és hezitálás nélkül visszautalta számomra a jegy teljes árát, ráadásul megköszönte a leírtakat. Bevallom, meglepődtem ezen a nem várt reakción, és kicsit meg is illetődtem, mert talán erősebben fogalmaztam, mint kellett volna.
Az elmúlt években sokszor eszembe jutott ez az eset, és bántott a lelkiismeret miatta. Úgy éreztem, hogy nem voltam teljesen igazságos, és a kedves válasz végképp lefegyverzett.
Nemrégiben olyan élmények értek, amiknek hatására még inkább úgy éreztem, hogy nagyon elhamarkodottan ítélkeztem annak idején. Összeszedtem minden bátorságomat, és ismét írtam Máténak, a bocsánatát kérve.
A válaszlevelében Máté örömmel vette a megkeresést. Sőt, meglépte a váratlant! Meghívott a porckorong.hu következő Gerincnapjára VIP vendégként, és a véleményemet kérte az elhangzottakkal kapcsolatban. Wowww! Szóhoz se jutottam, amikor az e-mailt olvastam.

Tény, hogy a történetek nem mindig végződnek happy enddel, és mindkét félnek vágynia kell a megoldásra. Rendkívül nehéz tud lenni ismét odafordulni, megpiszkálni a múltat borító takarót, de nem pont az összegzésről szól az év vége? Tudsz ennél jobb időszakot a számvetésre? Én nem.
Légy bátor, tégy egy próbát!

Szerző