Az idei szeptember fantasztikus ajándék volt: végig állandó napsütés, kellemes meleg, nem volt hirtelen váltás a nyár után. Októberben kezdett el lassanként hűlni az idő, és most reggelente egyértelműen elkél már a kiskabát. Belekezdhetünk tehát a gardróbunk átrendezésébe: a nyári ruhákat elpakolhatjuk, az őszi pulcsikat, nadrágokat pedig elővehetjük. Ez az időszak az egyik nagy váltás a ruhásszekrények tartalmában, a másik egyértelműen tavaszra esik. Ezért lenne praktikusabb szerintem, ha nem nyári/téli ruhatárcserének, illetve kollekciónak hívnánk, hanem inkább őszinek és tavaszinak.


Alapvetően fontos a hozzáállásod, amivel belevágsz ebbe a műveletbe. Tekintheted ezt a több órás folyamatot tehernek hiszen hosszú ideig csak pakolsz, hajtogatsz, rendszerezel majd , de lehet úgy nézned minderre, mint énidőre. Lehet a gardróbrendezés egyfajta lelki gyakorlat, töltődés. Közben nemcsak fejlődik a személyiséged, és elengeded a múlt egy részét, de visszaszerezheted az irányítást az életed fölött – bármennyire is nagy szónak hangzik, velem megtörtént már néhányszor.

Először sok évvel ezelőtt, mikor még egyetemre jártam. Húztam, halasztottam az órákat, a vizsgákat, és már 8 éve nem tudtam eldönteni, hogy mit is szeretnék kezdeni az egyik szakommal, a történelemmel. Nagy álom volt gyerekkorom óta az egyiptológia, majd az egyetemen durván megcsapott a valóság. Mit fogok vele kezdeni, hol fogok tudni kutatni, ki fogja finanszírozni? Évekig jártam olyan szemináriumokra és előadásokra, amikhez semmi közöm nem volt – tudtam, hogy nem ezt akartam, de mégsem voltam képes elengedni. Egy vizsgám volt hátra, plusz a diplomamunka, mikor egy napon – gardróbpakolás közben – megszületett a döntés.

Kész, vége. Eddig tartott. Nem csinálom tovább. A történelem szeretete, az érdeklődés meg fog maradni örökké, de perspektíva itt ebben, most nincs.
S ott, akkor, pulóverhajtogatás közben le tudtam tenni egy sok éves álmot. A szüleim legnagyobb rémületére felszámoltam a régit, és így megsokszorozódott erővel tudtam belevetni magam az újba. Azóta tart a szerelemviszonyom a gardróbrendezéssel.

gardrób rendezés ruhatár Impulzív Magazin

  1. Miközben kézbe veszel egy-egy ruhát, és mérlegeled, hogy maradjon-e vagy mennie kell, valójában lehetőséged van átgondolni a múlt tapasztalásait. Levonhatod a tanulságokat, és egyenesbe hozhatod a gondolataidat. Ki voltam, amikor ezt megvettem? Milyen érzés volt viselni? Okozott örömet, vagy mindig feszengtem benne? Hogy szolgált engem az adott ruhadarab? Ki akarok lenni most? Milyen életszakaszban vagyok? Mit akarok mutatni a világnak magamból? Mennyire szolgálják a ruháim a céljaimat?
  2. Nem mindegy az időzítés sem. Érdemes olyan napot választanod, amikor végig is tudod csinálni a folyamatot az elejétől az utolsó simításig. Jó esetben a húsleves elfődögél a tűzhelyen, a család többi tagja el van foglalva, s te belemélyedhetsz ebbe a meditációs tevékenységbe. Persze, a helyzet nem mindig ideális. Az is előfordulhat, hogy több körben futsz majd neki. Ilyenkor próbálj egy-egy részre fókuszálni, és felosztani a feladatot. Az időjárás sem egyik napról a másikra fog fordulni, nem kell sietned.
  3. Első lépésben elrakhatod a lenge nyári ruhákat, amiket már biztosan nem fogsz felvenni idén, mert csupa csipke, túl rövid, és túl vékony. Aztán minden nap górcső alá veheted az adott napi szettet, hogy mely darabjait fogod még viselni ebben az évben és melyeket nem. Ami már esélyes, hogy nem kerül elő többet, mert megfagynál benne a nap nagy részében, azt nyugodtan elpakolhatod.
  4. Fontos, hogy a ruhák vizsgálata közben ne ragadjon el a hév, próbálj meg objektív maradni. Ne dobj ki valamit csak azért, mert régi. A klasszikus darabokra és az alapruhatár elemeire mindig szükséged lesz. Például kelleni fog farmer és elegáns fehér ing is. Mivel egyszer költöttél rájuk, esetleg érdemes átalakítanod őket. De mérlegeld, hogy ha nem tudod megjavítani, átformálni magad az adott ruhadarabot, a varrónő is pénzbe fog kerülni. Vajon megéri-e annyit ráfordítani? Ha tulajdonképpen soha nem lesz olyan, amilyennek szeretnéd, akkor lehet, hogy érdemesebb elengedned. Ha túlzottan sok a befektetés – lelki, anyagi, időbeli – akkor nem ez a követendő irány.
  5. Ami lukas és nem javítható, vagy színét vesztette, kopott lett a nyáron, annak egyértelműen mennie kell. Ezeket a ruhákat nem fogod tudni sem eladományozni, sem barátnői ruhacserepartin bevetni, sem eladni az online piactéren (Vinted, Marketplace, Jófogás, stb.). Kerti gazolós, játszóterezős ruhád pedig biztos vagyok benne, hogy van elég. Ebből sem érdemes végtelen mennyiséget felhalmozni, 2-3 szettnél több ki a telekre, festéshez vagy nagytakarításhoz sem kell. Mindig lesz utánpótlás, ne aggódj!
  6. Lesz egy olyan kupacod a válogatás során, amit „kinőttél”. Érdemes mérlegelned, hogy el kell-e vajon raknod őket jövőre. Van-e reális esély arra, hogy újra jók lesznek rád, vagy három méret választ el tőlük? Amennyiben nagy a különbség a ruhák mérete között, és mindenképpen kötődsz hozzájuk, akkor érdemes egy másik helyet keresned ezeknek a daraboknak. Persze csak akkor, ha nem akarsz tavasszal újra szembesülni azzal a ténnyel, hogy esetlegesen még mindig szűkek. Mivel ez szerintem nagyon nem jó érzés, javaslom, hogy ne az elpakolt és jövő tavasszal elővevendő darabokkal együtt tárold őket, hanem teljesen külön, egy extra, erre a célra fenntartott dobozban, amit a legnagyobb boldogság lesz elővenni, ha mégis hirtelen ismét 36-os lenne a méreted. El tudom képzelni azonban azt is, hogy bár méretileg jók lesznek akkor ezek a ruhák, de máshogy fognak állni rajtad, és nem lesz akkora öröm őket újra viselni. Érdemes most döntést hozni minél több darabról, és nem halogatni, elhúzni az elengedés folyamatát.
  7. Amiről úgy döntesz, hogy marad, és el fogod rakni a szekrény mélyébe a tavaszi-nyári ruhatár részeként, az ne legyen hibás vagy foltos, az legyen kifogástalan. Azt ki is kell mosni természetesen, de vasalni nem érdemes – majd ráérsz akkor, ha tavasszal előkerül ismét. Amikor újra előveszed jövőre a lenge ruhákat az ágy alatt vagy a szekrény legfelső polcán lévő tárolókból, azokat úgyis át kell öblíteni, gőzölni, vasalni. A szekrényedben, remélem, csak az aktuális évszak darabjait fogod tárolni.

gardrób rendezés ruhatár Impulzív Magazin

Ha sikerült a nyári darabok végére érned, akkor ideje, hogy elővedd az őszitéli ruhákat. S ekkor jön a meglepetés!

  1. A leggondosabb válogatás mellett is előfordul, majd meglátod, hogy rácsodálkozol egyes darabokra: hogy voltam képes ezt eltenni?! Ez már rég kifakult, nem is szerettem, és mindig szorított, szúrt. Ezeket a ruhadarabokat, nem érdemes megtartanod, lássuk be. Tehát aktuális, hogy a fent említett szempontok alapján átválogasd a hűvösebb napokra szánt ruhákat, és ismét mérlegelj.
  2. Bár időbe telik, de ajánlatos minden darabot felpróbálnod. Hacsak nem a reggeli rohanásban akarsz szembesülni azzal, hogy valamiért mégsem jó az adott ruha. Ha nincs ennyi időd egyszerre, ezt a műveletet végezheted máskor is. Ajánlatos esténként összeállítanod a másnap reggeli szettet, és megnézned, hogy kényelmesen fel tudod-e húzni a cipzárt, tudsz-e járni és ülni az adott nadrágban/szoknyában, illetve, hogy be tudod-e gombolni mell-, illetve hastájékon a felsőt. Ha túl vagy az első átválogatáson, és elrendezted az őszitéli ruhatárad a polcokon és a vállfákon, akkor szerintem megérdemelsz egy teát. Hátradőlhetsz, és boldog elégedettséggel szürcsölgetheted a meleg nedűt.
  3. Ha még van lelki erőd, átgőzölheted a kabátokat és a meleg pulcsikat, kivasalhatod a téli nadrágokat, szoknyákat, kipucolhatod az őszi cipőket és a csizmákat. De NEM kell, legalábbis nem minden áron egyszerre.

+1 Hatalmasat dolgoztál, s a jól végzett munka örömével dőlhetsz hátra. A ruhatárad készen áll a hűvösebb napokra, jöhet az ősz! Összeállíthatsz néhány szettet, kombinációt a jövő hétre. Meg fogod látni, hogy átmeneti évszak lévén, ugyanúgy fogsz találni benne néhány lenge blúzt, mint pulcsit. Számos nyári ruhát ősziesíthetsz egy harisnyával, leggingsszel vagy skinny nadrággal, egy vékony hosszú ujjúval, kardigánnal és kiskabáttal.

+2 Elgondolkodhatsz azon is, hogy milyen darabokkal fogod felfrissíteni a ruhatáradat: egy új mintás vagy színes harisnya, egy kendő, egy öv új életet, friss fuvallatot visz a gardróbodba. Próbálj ki eddig nem használt új színeket, kombinációkat és kiegészítőket! Legyen ez egy bátor és szabad játék a ruhákkal, egy ütős belépő az legszebb falevelek évszakába!

gardrób rendezés ruhatár Impulzív Magazin
Cikkünk írója képzett stílusszakértő és színtanácsadó, akinek szenvedélye a minden szituációban és évszakban helytálló, rugalmas és maximálisan egyénre szabott ruhatár összeállítása. Ha egyedül nem birkózol meg a gardróbod kialakításával vagy átrendezésének feladatával, és úgy érzed, hogy elkelne egy külső szem, akkor itt kérhetsz segítséget Anditól: bakosandrea@me.com

Szerző