December 1.
Advent első napja van.


Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

adventi-kihívás énidő Impulzív Magazin

Válassz valakit: kollégát, ismerőst, szomszédot vagy családtagot, aki egy másik generációhoz tartozik, és beszélgess vele néhány percig. Meg fogod látni, hogy mennyi érdekes benyomás érhet, ha kívül kerülsz a komfortzónádon, és olyasvalaki felé fordulsz, aki más korban született, mint te. Az ilyen kapcsolatoknak különös fűszert ad, hogy máshogy látjátok a világot, másban vagytok jók, más idő, más tempó gyermekeinek születtetek.

Sokszor tanulok a tanítványaimtól, miközben én is tanítom őket. Tanulok tőlük gyorsulást, ugyanakkor látom a problémáikat, amit ez a sebesség okoz nekik. Velük élem az iskolai gondjaikat, ők pedig megmutatják, hogyan tudok egy fotót könnyedén körülvágni és áthelyezni.
Mindig élvezetes számomra beszélgetni a legkedvesebb kollégámmal is az újságnál, hiszen előbb lettünk barátok, és csak utána munkatársak. Amikor először megszólalt, már akkor azt gondoltam, hogy ez a lány lenyűgözően tud fogalmazni. Ő megint egy más generáció tagja, aki ösztönös kíváncsisággal fordul a világ és az emberek felé. Bámulatosan szörföl a telefonján: pillanatok alatt lefotóz, megszerkeszt, betagel, hashtagekkel lát el, és kész! Van tanulnivalóm tőle munka terén is, pedig sokkal fiatalabb, mint én. Egy olyan vállalkozást működtet, aminek a létrehozásán én – aki az anyukája lehetnék , csak most dolgozom.

Megint más beszélgetni a szembeszomszédommal, Anikót, aki sokáig Franciaországban élt, és a nyugdíjas éveire költözött haza, így segít karbantartani a franciatudásomat. Vagy a balatonalmádi kocsmárosnét, akitől a sörökről tanultam. De ott van Jani barátunk anyukája, akivel rétest nyújtottam, és Mami, a pótnagymamám, akitől a paprikasaláta receptem van.
Rengeteg csodás tapasztalás vár, ha megteremted a saját hidadat a generációk között, nyitott vagy, és tanulsz a mai beszélgetőpartneredtől. Lehet, hogy valamit jobban csinál, vagy rosszabbul, mint te – de máshogy, ez egészen biztos.

December 2.
Advent második napja van.

 Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!Ma fontos feladatod van. A munka oroszlánrészét ma végzed, jutalmad a munka izgalma. A babérokat holnap fogod learatni. Ugyanis ma, a holnapi reggelit kell előkészítened. Gondolatban egy másik országba fogunk utazni, egy másik városban fogunk ébredni és reggelizni, méghozzá egy nagyon finomat.

Először találd ki, hogy milyen tematika mentén fogsz haladni! Hová kalandoznál szívesen? Édes francia reggeli croissant-nal, brióssal, lekvárral, sajtokkal és tejeskávéval? Életimádó olasz reggeli aszalt paradicsomos panninivel, szalámikkal, mortadellával megpakolva és cappuccinóval? Ebédnek is beillő angol reggeli, sült sonkával, tojással, babbal, gombával pirítóssal és teával?
Nekem biztos, hogy bármelyik jöhet, bármikor! Biztos, hogy jól jársz, ha holnap a kiadós reggelire szavazol, mivel az első adventi vasárnap lesz, amit a vérmérsékletedtől függően eltölthetsz díszítéssel, vagy az ajándékok megvásárlásával is – ezekhez pedig kell az energia.

Gondold át, hogy melyik ország reggelijét választod, és írj bevásárlólistát hozzá! Ne komplikáld túl, hiszen nem az lenne a lényeg, hogy öt különböző helyre kelljen menned a hozzávalókért. Dönthetsz spontán a közértben is hagyhatod magad sodorni. Meg fogod látni, hogy mi lesz friss, mit fogsz megkívánni.
Találd ki, hogy kit akarsz megörvendeztetni ezzel a reggelivel! Lehet, hogy egy barátnővel vagy barátokkal költenéd el ezt a különleges étkezést. Ez esetben megadhatod neki-nekik a tematikát, és lehet akár meglepetés is, hogy ki mit vásárol, mit hoz magával a brunchre.

Meglepheted a párodat, vagy a családodat is. Köszönhettek az adott nyelven, hallgathattok odaillő zenét, viselhettek olyan stílusú ruhákat, mint az ottaniak. Lehet ez egy bohókás, kedves „társasjáték” egy hangulatos vasárnap reggelen.

December 3.
Advent harmadik napja van.


Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

advent kihívás kalendárium Impulzív Magazin

Remélem, hogy jól bereggeliztél, és belevághatunk a teendőkbe!

Ma van az első adventi vasárnap, amikor az első gyertyát gyújtjuk meg a koszorún. Ehhez persze kell egy koszorú. Két opciónk van. Vagy szuper rendes vagy, és már rég megvetted, elkészítetted – ez esetben ugorj a következő bekezdésre. Vagy még nem volt időd, de most szívesen összeraknál valamit.

Ha velem maradsz, és kijössz a kerti kis házunkba, akkor behozzuk a dekorálós dobozaimat, és nekilátunk újragondolni a tavalyi díszeket. Én ugyanis már jó ideje nem veszek újabbakat tömegesen, csak maximum egy-két különleges darabbal, szalaggal egészítem ki a készletemet.

Szoktam inspirálódni a Pinteresten vagy különböző közösségi médiákból, s ha megtetszik valami, azt elmentem. Ezekből a képekből választok ki egy-két vezérszínt, és csak ezután veszem elő az emlegetett dobozaimat. Ekkorra már van egy körülbelüli elképzelésem a stílust illetően is: letisztultat, egyszerűt, skandinávot, vagy dúsan díszítettet, netán meleg pirosat vagy éppen hűvösen elegáns kéket szeretnék, esetleg idén a földszínekre szavazok. Ezután előkerülnek a dobozok, és kiderül, hogy mit tudok felhasználni belőlük az adott koncepcióhoz, s mit kell még megvennem hozzá.

Mi általában reggelinél vagy ebédnél gyújtjuk meg a gyertyát, de lehet, hogy te vacsorára érsz oda, hogy megtehesd. Minden megoldás is ér!

Ha marad időd és kedved, töltheted a napot azzal, hogy elkezded dekorálni a lakást ha már úgyis előkerültek a díszek , vagy felrakhatjátok együtt a fényfüzéreket. Nálunk ez, bevallom, egész decemberben zajlik. Mivel egyszerre soha nem volt még annyi időm, és soha nem volt olyan tökéletes a háztartásom, hogy minden készen álljon advent kezdetére, ezért számomra ez egyfajta soklépéses hangolódás. Mindig, amikor volt egy fél órám és kedvem is hozzá, akkor elkészítettem egy-egy helyiségben a díszítést. Nem rohanva, nem muszájból, hanem olyan tempóban, ami jólesett, és örömet okozott. Elvégre a szórakozás miatt csináljuk, ugye?

Szerző