Az adventi időszakban ezer és egy tennivaló vár ránk. De vajon, miközben mindenki karácsonyát széppé igyekszel varázsolni, és mindenre is gondolsz, hol maradsz Te? Gondoltál már arra, hogy a Te karácsonyod hogyan lehet csodás? Mikor készülsz Te lélekben az ünnepre advent alatt?


Gyere velem a következő 24 napban, és megmutatom, hogy én hogyan várom a karácsonyt, és miként igyekszem minden egyes napra kitalálni valami jót a magam számára. Ne gondolj nagy dolgokra, és ne számíts hatalmas meglepetésekre sem! Pontosan az apró örömök megtalálására biztatlak, hogy nap mint nap megleld a jót, amiért hálás lehetsz, és ha lefekvés előtt átgondolod, hogy aznap mi okozott boldogságot, akkor jó érzéssel, mosollyal az arcodon hajthatod álomra a fejed.

Az első három nap kihívásait itt találod.

December 10.
Advent tizedik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

advent Impulzív Magazin kalendárium
A második adventi vasárnapon nem ajánlhatnék jobbat, mint egy közös programot a családdal, vagy egy barátoddal, barátnőddel.

Lehet, hogy ismét azt gondolod, hogy te erre MOST egészen biztosan nem érsz rá, hiszen vásárolnod kell, és még az ajándékokat sem szerezted be. DE pontosan ezért nem lesz már karácsonyig jobb alkalmad megállítani az időt, a rohanást, és belelassulni egy csendes napba.

A vasárnap délután úgyis mindig a „kutyáké”! A háttérben már reggel óta ott lebeg a gondolat, hogy holnap hétfő, készülni kell rá, s mindjárt vége a hétvégének. Ezért szerintem végezd el a dolgaidat, intézd el a bevásárlást, de aztán délután, amikor már jól elfáradtál mindenben, akkor pattogtass popcornt a mikróban, vegyél elő üdítőt a hűtőből, vagy főzz egy jó meleg teát, bújj be a puha pléd alá, és induljon a mozizás!

Elmehetsz persze tényleg moziba, de jöhet a Netflix is! Azt legalább meg lehet állítani, ki lehet szaladni a mosdóba, és olyan feliratot teszel rá, amilyet csak akarsz. Nyelvgyakorlásnak sem utolsó, jegyzem meg. Ezer és egy film és sorozat közül választhatsz. Az angol királyi család életéről szóló Crown (A korona) új részei nemrég jöttek ki, de hatalmas kedvenc a Peaky Blinders (Birmingham bandája) is nem tudom eldönteni, hogy a birminghami akcentus vagy Cillian Murphy miatt. Igazi családi mozi a Beugró a paradicsomba című film, amely Julia Roberts és George Clooney főszereplésével készült.

Ha nem tudtok megegyezni, hogy melyik filmet nézzétek meg, akkor ez a mai közös program lehet a társasozás is. Nálunk a Rumini tuti befutó: bár már rég kinőtt belőle mindenki, de még mindig hatalmas küzdelmek mennek a győzelemért. Rendezhettek kártyacsatát is: Uno, römi, Fekete Péter vagy épp dominó, de közös időtöltésnek választhatjátok akár a torpedózást is. Korábban már Emma is ajánlott nekünk néhány nagyon jó beszélgetős társast, nézd meg őket.

December 9.
Advent kilencedik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

advent kalendárium Impulzív Magazin
Itt az ideje, hogy te is elkészítsd a saját házi granoládat! Nagyot mulasztottál, ha eddig még nem próbáltad ezt a műfajt! Fantasztikus reggeli vagy kisétkezés, ropogós feltét joghurtra, illetve ehető növényi tejjel felöntve is. Ellenállhatatlan, ezerarcú finomság és egészséges, fűszeres kísértés!

Az alapja általában zabpehely, amihez kerülnek magok, aszalt gyümölcs, esetleg gyümölcs- vagy zöldségpüré, fűszerek, méz vagy más, amit édesítésre használsz. Pici só az ízek egyensúlya végett, és olaj, ami segít összetapasztani és ropogóssá tenni a keverékedet.

Tény, hogy a boltokban is lehet kapni granolát. Miért is állnál neki az elkészítésének te magad? Szerintem azért, mert percek alatt összerakható, szabadon variálható, és tényleg tudod, hogy mit tartalmaz, tehát adalékmentes lesz. Most, karácsony előtt pedig az is szempont lehet, hogy ajándékba is adhatod!

A legkedvesebb receptem Nagy Zitától, a Zizi Kalandjai blog szerzőjétől származik. Zita a vegán életmód elkötelezett híve, ennek szellemében él családjával, és neveli gyermekeit is. Rengeteg remek ötletet lehet találni az oldalán. Főzőkurzusaira a helyek mindig hamar megtelnek.

Zita bátor kísérletezésre biztat granolakészítés-ügyben, de emellett számos bevált variációt is megoszt. Személyes kedvencem tőle a sütőtökös változat.

Az elkészült granolát töltsd üvegbe, akkor nem fogja magát megszívni a konyha párás levegőjében. A mai mennyiség kiváló teszt lesz, de ha ajándékba szánod, akkor közvetlenül karácsony előtt érdemes újra, frissen megsütnöd, hogy biztosan ropogós legyen.

Tipp: ha kipróbálod a kedvenc granolámat, és utána marad még sült sütőtökpüréd, akkor elkészítheted Emma sütijét is.

December 8.
Advent nyolcadik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

advent kalendárium Impulzív Magazin

Az élet sokszor nagyobb tempóban rohan, mint szeretnénk. Biztosan neked is van olyan barátod, jó cimborád, akivel régóta elsodródtatok egymás mellől. Nem romlott meg a viszony, nem vesztetek össze, csak már jó ideje nem találkoztatok. Talán a közösségi médiában még látod, hogy nagyjából milyen íveket vett az élete, de időtlen idők óta nem hallottad a hangját. Van családja? Lehet, hogy másik országban él?

Esetleg jó lenne újraélni a régi élményeket? Hívd fel, vagy első körben küldj neki egy üzenetet!

Lehet, hogy meglepődik, de reméljük, válaszol, és beszélgethettek egy kicsit karácsony előtt az elmúlt évekről, feleleveníthetitek a közös emlékeket. Ki-ki eldicsekedhet a gyerekeivel vagy a legújabb hódításával, s megállapíthatod, hogy igen, vele is halad az idő. Nosztalgiázhattok a kalandokról, melyeket együtt éltetek meg, elsuttoghattok régi titkokat, amiket talán most már fel szabad fedni.

A találkozó lehet, hogy lehetőségeket is tartogat számodra, és váratlan kapukat fog megnyitni előtted a következő esztendőben. Elképzelhető, hogy pont ez alatt a beszélgetés alatt – miközben mesélsz –, fogsz megfogalmazni magadról, magadnak valami olyat, ami elindít az új évben egy másik úton.

Légy bátor, írj rá!

December 7.
Advent hetedik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

A fermentálással – amely egy ősi tartósítási módszer – nagyon sokat tehetsz a téli hidegben is az egészséged megőrzése érdekében. Ez a régi eljárás tulajdonképpen sós vízben való eltevést jelent. A folyamat kb. 8-10 nap alatt lezajlik, s már fogyaszthatod is a saját készítésű, magas probiotikumtartalmú finomságaidat.

A probiotikumok áldásos hatásáról, ha máskor nem is, de az antibiotikumkúra kapcsán már biztosan hallottál. Ezek a jó baktériumok a bélben ugyanis nagy szolgálatot tesznek, amikor egy-egy erős és agresszív gyógyszer megtépázza a viszonyokat, és a természetes egyensúly felborul. Ilyenkor különösen fontos a pótlásuk, de bátran fogyaszthatod őket egész évben. Ha olvasnál még a témáról, a korábbi cikkeinkben megteheted: itt és itt.

Fermentálni sokféle zöldséget lehet. Most a káposztát ajánlanám neked. Ugyanis ezt a legegyszerűbb elkészíteni: csak felvágod laskára, vagy felcsíkozod; belerakod egy üvegbe; ráöntöd a felforralt, kihűtött sós vizet; rátekered a fedőt, és kész. Dolgod innentől nincs vele, azon kívül, hogy néha napján meglazítod a fedőt, és kipufoghatja magát kicsit. Egy hét után eszegetheted apránként, vagy berakhatod a hűtőbe – ahol folytatódik, de jelentősen lelassul az érés –, és felhasználhatod a karácsonyi székelykáposzta alapanyagaként is a bolti savanyú káposzta helyett.

Ajándékba is adhatod ezt a saját készítésű vitamindús csodaszert! Jó ízelítő lesz a családnak addig is, amíg belevágsz a következő, most divatos, koreai kimchikészítésbe. Ezzel a házi, kézműves ajándékkal egyszerre óvod a megajándékozott és a saját egészségedet is. Ez elég menő egy csütörtökre, szerintem.

December 6.
Advent hatodik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

advent kihívás kalendárium Impulzív Magazin
Hozzád jött a Miku reggel? Nekem még manapság is szokott ajándékot hozni, képzeld! Azóta, hogy elpanaszoltam a férjemnek, mennyire örültem gyerekként a mikulásajándékoknak… Vártam a reggelt, akkor is, amikor már tudtam, hogy anyukám rendez csoki-kirakodóvásárt az íróasztalomon. Egyszer felébredtem éjjel, amikor besettenkedett a csörgő-zörgő meglepetésekkel, de még inkább összeszorítottam a pilláimat, hogy nehogy lebukjak, és azt higgye, hogy tudok mindent, hogy velem már nem is lehet játszani. „Anyukád Mikulása is hozott csokit, amikor még náluk laktunk, de ma már semmiféle Miku nem gondol rám!” – hüppögtem nemrég a férjemnek.

Azóta a Mikulás – ezúton is csókoltatom – mindig tesz valamit a konyhaablakba, ahová először pillantok reggel a kávét iszogatva. Szerintem nekem szánja, mivel senki más nem szereti a családban a kávét, a jó borokat és a keserű csokoládét. Veszek magamnak egy mikulásvirágot is ez idő tájt, ahogy anyukám csinálta mindig – nálunk ezzel indult az ünnepi időszak. Onnan tudtam, hogy közeleg a karácsony, hogy megjelent otthon a mikulásvirág.

Amivel szintén mindig meglepem magam ezen a napon, az egy új arckrém. Nem kell különlegesnek lennie nem az ára a lényeg. A finom illata, a kellemes textúrája és az arcod átmasszírozása számít. Az élmény, amikor felkened és eldolgozod, amíg beszívódik a bőrödbe… Igazán frissítő, ugyanakkor igazi luxusérzés!

Vehetsz ma magadnak mikulásajándékként egy arcmaszkot, egy új rúzst vagy egy szép pirosítót is. Menj el egy drogériába, és szánj 15 percet a nézelődésre. Válassz valami szépet és jót! Magadnak, magadtól. Szeretettel.

December 5.
Advent ötödik napja van.

Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

adventi kihívás kalendárium Impulzív Magazin
Holnap jön a Mikulás, ami jó ürügy a csokievésre. Ezzel a nappal ünnepélyesen kezdetét veszi a téli sütemény- és édességszezon.

Ezt előre kompenzálandó, és az adventi befelé fordulás jegyében is, mozgásra hívlak ma. Tudom, tudom, neked arra nincs időd! A te napodba biztos, hogy ilyesmi nem fér bele! Meg különben is annyi dolgod van! Mondhatnád…, de pont ezért gyere velem, és sétáljunk egy kicsit.

Reggel, a délelőtti napsütésben, vagy este is járhatsz egyet a lakóhelyed környékén lévő utcákban, vagy a közeli parkban – csak találd meg azt a kis rést, ahová beiktathatod ezt a töltekezésre szánt időt. Ma az ebédszünetből is ráfordíthatsz 15 percet, vagy egy fél órát arra, hogy kiszellőztesd a fejed, megtöltsd a tested friss levegővel, és új erőt meríts a nap folytatásához.

Ha pedig egy hosszú munkanap végén az egész tested megmozgatására és átlélegeztetésére vágysz, akkor mindenképp ajánlom neked Tamaskó Anett jógaóráját. Ma 18 órakor lesz az első alkalom, hogy Anett – az Impulzív Életmód Magazin szervezésében – a vadonatúj JátszMa Teniszcsarnokban tart foglalkozást, a galériás jógateremben. (Decemberben összesen három alkalommal: 5-én, 12-én és 19-én jógázhatsz velünk.)

Ne tartson vissza, ha még nem voltál soha jógaórán! Anett kedves személyisége és odafigyelése biztosan hamar feloldja majd a gátlásaidat. A jóga átsegít, megenged és felszabadít. Akaratodon kívül is blokkokat old fel, és garantáltan hatással lesz rád!

Ha azt gondolod, hogy te sokkal dinamikusabb vagy annál, hogy elmenj egy ilyen órára, vagy egyszerűen nem akarsz lazítani, úgy meg minek: akkor is mindenképpen gyere el, és próbáld ki, hogy a jóga mit hoz ki belőled!

December 4.
Advent negyedik napja van.

 Mi lesz a mai jó? Gyere, megmutatom!

adventi kihívás énidő Impulzív Magazin

Igen, jól látod! Rögtön hétfőn kedvesnek kell lenned valakihez. A hétkezdet soha nem egyszerű, de talán egy ilyen nagyszerűen sikerült vasárnapi reggeli és karácsonyi díszítgetés után jobban indul majd a szokásosnál. Bízom benne, hogy így nem fog nehezedre esni, hogy bókolj valakinek.

Mindannyiunknak jólesik a dicséret, különösen, ha egy nőtársunktól érkezik. Egymást látva sokszor megállapítjuk magunkban, hogy milyen csinos a másik blúza, jó a frizurája, szép a körömlakkja vagy különleges a sminkje. A véleményünket szavakba önteni azonban ritkábban szoktuk. Pedig hidd el, soha nem jön olyan jól a kedves szó, mint egy fagyos hétfő reggel. Lehet, hogy a másikunk nem olvassa az Impulzívot ami lássuk be nagy hiba , és nem volt olyan tartalmas hétvégéje sem, mint nekünk. Vagy éppen gondjai vannak, és már hétfőn elfáradt a hétbe.

Biztos, hogy mindig boldoggá tesz, és felemelő érzés egy figyelmes bók. Nem muszáj aktuálisnak sem lennie, ha éppen nem látsz semmi különöset az adott személy aznapi megjelenésében. Felemlegetheted, hogy mennyire szeretted a múlt pénteki öltözékét, vagy elkérheted a fodrásza számát is, ha mindig jó frizurával érkezik a munkába. Arról nem is beszélve, hogy ha elmeséli, hol vette az áhított ruhadarabot, felírhatod a karácsonyi kívánságlistádra.

Megtörténhet az is, hogy rögtön vissza is kapod a szép szavakat, és az illető is elismerően nyilatkozik rólad. Velem megesett már, hogy a női ismerősből, akinek megdicsértem az aznapi szettjét, hirtelen kiszakadt, hogy mindig is szerette, ahogyan öltözöm, és mennyire tetszik neki a stílusom.

Így duplán jól járhatsz te is, mivel adtál, és kaptál is ajándékot a mai nap.

Szerző