Jolabokaflod, avagy karácsonyi könyváradat. Így nevezik azt az izlandi hagyományt, amely – ahogy a neve is mutatja – arról szól, hogy az ünnepre egy új kötetet ajándékozol a szeretteidnek, azután pedig bekuckóztok, és egy forró ital társaságában elolvassátok a legújabb szerzeményeket. Olyan szokás ez, amit én magam is boldogan felvennék a karácsonyi hagyományok sorába, egyrészt mert a könyv, szerintem az egyik legjobb ajándék bármilyen alkalomra, másrészt pedig mert együtt olvasni számomra igazán minőségi időtöltés. Ha csak simán egy jó kötetet ajándékoznál, vagy akár átvennéd ezt az izlandi szokást, ezekkel a regényekkel nem lősz mellé.

karácsonyi könyvajánló Impulzív Magazin

1. F. Kuang: Sárga

Két írónő sorsa fonódik össze ebben a kötetben, amely, bár klisé, de tényleg letehetetlen. June és Athena a Yale-en csoporttársak voltak, és ugyanabban az évben jelent meg debütáló regényük, ám míg egyiküké hatalmas siker lett, addig a másiké csendes bukás. A két nő egyszerre barát és ellenség, és amikor az egyik egy váratlan balesetben meghal, a másik olyan döntést hoz, amely egy egész lavinát indít el: ugyanis ellopja barátnője félkész kéziratát. Mi baj lehet ebből? És mi nem? Ez egy izgalmas, szatirikus könyv a szépirodalom kedvelőinek, akik nem félnek szembenézni saját előítéleteikkel, és a könyvkiadás rasszista elfogultságaival sem.

2. Mikki Brammer: Minden, amit megbántam

Clover egy haláldúla: végstádiumban lévő betegeknek segít könnyíteni a lelkükön, mielőtt átkelnének a túloldalra. Miközben összegyűjti mások megbánásait, tanácsait és vallomásait, ő maga elfelejt élni. Aztán egy napon egy olyan idős, haldokló hölggyel keresztezi egymást az útjuk, akinek a története segít ráébreszteni Clovert arra, hogy egy életünk van, és sose késő (újra) elkezdenünk élni azt. Ez a könyv a családról, a gyászról, és úgy általában az életről szól, egy icipici romantikával megfűszerezve.

3. Victoria Mas: Őrült nők bálja

A történet Párizs híres női elmegyógyintézetében játszódik az 1800-as évek végén. Ide nem feltétlenül azok kerülnek, akik bolondok: ezeknek a nőknek sokszor csak az a „hibájuk”, hogy máshogy élnek, mint ahogy azt a társadalom elvárná, vagy egyszerűen a családjuk terhére váltak, és megszabadulnának tőlük. Két nő útját követjük ebben a macskaköves, őrült mormogással átitatott környezetben: egyikük az intézet főnővére, a tudomány elkötelezett híve; míg másikuk egy előkelő család lánya, aki, állítása szerint, kommunikálni tud a túlvilágon lévőkkel. Egyszerre történelmi fikció és gótikus rémtörténet, azoknak, akik nem riadnak vissza egy kis miszticizmustól sem.

karácsonyi könyvajánló Impulzív Magazin
4. Emily Henry: A könyvek szerelmesei

A szerzőnő a kortárs romantikus komédia koronázatlan királynője, aki mesterien vegyíti a romantikus elemeket a jól kidolgozott karakterekkel és háttértörténetekkel. Ebben a könyvében mindkét fél a könyveknek él. Nora irodalmi ügynök, igazi karrierista; Charlie pedig szerkesztő és rendkívül mogorva. Ez a kötet az ellenségekből szerelmesek csavar „kliséjére” épül. Tökéletes ajándék olyannak, aki szereti a romantikus történeteket.

5. F. Kuang: Bábel, avagy az erőszak szükségszerűsége

Idén jelent meg magyarul a tavalyi év egyik sikerkönyve, amely egy történelmi fikció, egy kis mágikus realizmussal átitatva. A történet egy fikcionális Oxfordban játszódik az 1800-as években, egy olyan Angliában, ahol mindent az ezüst táplál. Itt lép be a történetbe az a bizonyos mágikus realizmus, ugyanis ebben a világban létezik a varázslás, ami gyakorlatilag nem más, mint a szavak ereje: a fordítás közben elvesző jelentéseket ezüstrudak segítségével hasznosítják, és ebben a fordítóknak van kiemelkedő szerepe. Egy csapat elsőéves fordítóhallgatót követünk végig e vaskos kötet során, akiket kezdetben elvakít az ezüst csillogása, de aztán meglátják a mögötte rejlő sötét valóságot: azt, ahogy az angol nagyhatalom kizsákmányolja gyarmatait, beleértve a legértékesebb „nyersanyagukat”, a nyelvüket.

Fotók: Emma

Szerző