Hogy mitől lesz igazán karácsony a karácsony, annak azt hiszem, nincs egy lejegyzett receptje, elrejtve valahol egy szakácskönyv hátuljában. Anyukám almás gyümölcskenyerének, melyet azóta elkészít minden karácsonykor, hogy az eszemet tudom, azonban van, és azt hiszem, ha létezik titkos karácsonyi recept, akkor ahhoz az egyik fő hozzávaló bizony az ilyen családi hagyományok kell, hogy legyen.


Amire a gyümölcskenyérből én emlékszem (mármint azon kívül, hogy imádom felfalni minden karácsonykor), az az apróra vágott magvak és aszalt gyümölcsök sokasága, a finom illat a konyhában, és az, hogy azt hittem, valami rendkívül bonyolult, kényes folyamat az elkészítése – aztán megpróbálkoztam vele én is, és rájöttem, hogy mégsem az.
Persze az enyém közel sem lett olyan, mint anyukámé, talán pont az a csipet varázslat hiányzik belőle, ami a karácsony receptjének is a titkos összetevője, de hát mit is vártam, hiszen ő már több, mint harminc éve készíti el minden évben karácsonykor a gyümölcskenyér receptet, amit még középiskolás korában másolt le egy receptkártyáról. Azt hiszem, ebben a sütiben lehet, hogy a története a legjobb. 


Hozzávalók:

  • 4 nagy alma
  • 10-15 dkg cukor (attól függően, mennyire szeretnéd édesre)
  • 1 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • ½  teáskanál őrölt fahéj
  • egy csipet őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • 2 evőkanál aszalt gyümölcs, aprítva – (a MakkEgészség bioboltban 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg az Impulzív Plusz kártyával)
  • 4 evőkanál kandírozott narancshéj
  • egy marék dióbél
  • 2 evőkanál apróra vágott mandula (a MakkEgészség bioboltban 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg az Impulzív Plusz kártyával)
  • vaj és liszt a sütőforma előkészítéséhez


Elkészítés:

  1. A tojást és a cukrot verd fel egy tálban.
  2. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport, fahéjat, szegfűszeget, sót, aszalványokat, a narancshéjat, diót és mandulát.
  3. Hámozd meg és reszeld le az almákat, majd keverd össze az összes hozzávalót.
  4. Vajazd és lisztezd ki a sütőformát, öntsd bele a tésztát, majd tedd be a sütőbe sülni – nem kell előmelegítened, és bár nagyjából egy óra alatt készül el, mindenképp végezz tűpróbát – ha tisztán jön ki, kész.
  5. Borítsd ki a formából és tálalás előtt hagyd kihűlni.


Tippek:

  • Az almát elég, ha nagy lyukú reszelőn reszeled.
  • Extra fűszerként adhatsz hozzá csipet szerecsendiót és gyömbért is, illetve még több fahéjat.
  • Használhatsz bármilyen aszalt gyümölcsöt, az áfonyától kezdve a sárgabarackig.
  • Magvakból is nyugodtan használhatsz másfélét.
  • Ha a teteje már nagyon pirul, de még ragacsos az alja, fedd le alufóliával, és úgy süsd tovább.


Már alig várom, hogy idén karácsonykor ismét a tányérra kerüljön egy szelet gyümölcskenyér – persze úgy, ahogy anyukám csinálja, mert úgy a legjobb.

Fotó: Emma