Január az a hónap, amikor már mindenkinek bőven elege van a télből, de ilyenkor még úgy tűnik, hogy a hosszú, szürke estéknek sosem lesz vége. Épp ezért olyan nagyszerű ebben az időszakban bekuckózni egy jó könyvvel, és elveszve a lapok között, elrepülni más tájakra. Ehhez ajánlunk most három klasszikus regényt.

klasszikus könyvajánló Impulzív Magazin
Lev Tolsztoj – Anna Karenina
Az Anna Kareninát elolvasni nem kis kihívás: egyrészt egy rendkívül hosszú kötetről van szó, másrészt nem a legkönnyedebb olvasmány. De megéri – nem véletlenül tartják a világirodalom egyik legnagyobb alkotásának. A regény több részből áll és rengeteg karaktert felvonultat, miközben betekintést nyújt az 1800-as évek Oroszországának társadalmi és politikai világába. A két fő cselekményszál egymást keresztezve, párhuzamosan zajlik: az egyik fő játékosai Anna és Vronszkij, a másiké Levin és Kitty. A regény fő témái – a szerelem, a házasság, az árulás, a vágy, a város és a vidék szembeállítása – időtlenek, így lehet releváns ez a vaskos kötet a mai napig.

klasszikus könyvajánló Impulzív Magazin
Elizabeth von Arnim: Elvarázsolt ​április
Négy nő elvonul a világ elől egy olasz kastélyba, ahol körülveszi őket az érkező tavasz – kellhet ennél több a boldogsághoz? Ez az 1922-es regény egy igazán üdítő olvasmány. A történet szereplői nem is lehetnének különbözőbbek, de egy dolog közös bennük: mindannyian elégedetlenek valamivel az életükben. Egy újsághirdetés hozza őket össze, hogy aztán az Olaszországban töltött egy hónap alatt visszataláljanak önmagukhoz és a boldogsághoz. Ez egy igazán elvarázsolt könyv, amit olvasva semmi másra nem vágyik az ember, mint egy ilyen itáliai útra.

klasszikus könyvajánló Impulzív Magazin
Szerb Antal: Utas ​és holdvilág
És ha már Olaszország, akkor Szerb Antal regénye sem maradhat ki! Ám, míg az előző egy lélekmelegítő olvasmány, addig ez a kötet inkább lélektani. Főszereplőnket az olaszországi nászútján követjük nyomon, ami merőben máshogy alakul, mint ahogy azt egy nászúttól elvárnánk, közben pedig az emberi lét kérdései táncolnak a szemünk előtt: az idő és annak visszafordíthatatlansága, élet és halál, halandóság, szerelem, önmagunk keresése. Ezek a témák, valamint Olaszország, mint tökéletes háttér és szereplő, továbbá a regényt átszövő egészen egyedi humor teszik ezt a könyvet örök klasszikussá.

Fotó: Emma

Szerző