Ilyenkor év elején minden és mindenki arra akar rábeszélni minket, hogy bizony most van itt az ideje gyökerestül megváltoztatni az életünket. Újévi fogadalmakat teszünk, eljárunk edzeni, próbálunk egészségesen étkezni – pár hétig, aztán alábbhagy a lelkesedésünk. A januári kopárság ugyanis nem éppen tökéletes táptalaj a nagy változtatásokhoz. Ezzel szemben kiváló alkalom arra, hogy elmerengjünk, és a nagy életmódváltások helyett kicsit odabent tegyünk rendet. Mi ezzel a tíz tanulsággal indítjuk az évet.

  1. Ne hagyd, hogy a technológia irányítsa az életedet.

Az elmúlt évek rengeteg technológiai változást hoztak, és bár alapvetően ezek közül sokuk hasznos, kicsit elszaladt velünk a ló. Szóval a következő évben rakd le többször azt a telefont. Csak azért mert mindenki más is állandóan nyomkodja, neked még nem kell.

  1. Ne hasonlítsd magad máshoz.

Ha állandóan másokhoz hasonlítod magadat, sose leszel boldog, főleg, hogyha az összehasonlítást mindig úgy hozod össze, hogy te gyere ki belőle rosszul. Csak önmagadhoz hasonlítsd magadat, az egy évvel, az egy héttel, vagy akár a tíz évvel ezelőtti énedhez.

  1. Te vagy az egyetlen, aki megváltoztathatja az életedet.

Talán ezt a legnehezebb elfogadni, de így van. Hiába várod kívülről a megoldást, nem fog jönni, csak magadra számíthatsz. Persze vannak dolgok, amikre nem igen van hatásod, de a legtöbb esetben igenis a te kezedben van az irányítás.

  1. A kis dolgok számítanak a legjobban.

Ez egy univerzális igazság, és minél előbb felismered, annál boldogabb leszel. Mert a halálos ágyadon nem a materiális dolgokra fogsz emlékezni, hanem a vasárnap reggeli összebújásokra, a közös nevetésekre (vagy sírásokra), a karácsonyfaizzók fényére, ahogy megcsillannak olyan valaki szemében, aki fontos neked. Ezek a kis dolgok azok, amik számítanak. Kezd el őket gyűjteni minél előbb.

  1. Arra van időd, amire szakítasz

Persze vannak dolgok, amikre „muszáj” időd szánni, de ha a nagy képet nézed, beláthatod, hogy a te döntésed, hogy mire szakítasz időt és mennyit.

  1. Az időd a legnagyobb ajándék amit adhatsz valakinek.

Ha már idő, épp azért mert véges, és mert mindenhez kell, ez a legnagyobb ajándék, amit valakinek adhatsz. Jó vele bőkezűen bánni.

  1. Hallgass a szívedre.

Éljenek a listák és a mérlegelések, de ha a szívedre hallgatsz, akkor mindig jól döntesz.

  1. Nem baj, ha más vagy, mint amit elvárnak tőled.

Az égvilágon mindenkinek és mindig lesznek elvárásai veled szemben, de nem baj, ha nem felelsz meg ezeknek. Először felelj meg a sajátjaidnak. Lehetsz különc, csinálhatod a dolgokat másképp, mint az elvárt. Csak magaddal kell elszámolnod.

  1. Minőség a mennyiség felett.

Ez mindenre igaz, de főleg az emberi kapcsolatokra.

  1. Álmodj, és ne add fel.

Mindig lesz olyan, aki azt mondja majd neked, hogy ideje leszállni a felhők közül, hogy ideje felnőni, és abbahagyni az álmodozást. De ne tedd! Álmodj, és kergesd az álmodat. Ne hagyd, hogy azok, akik már elfelejtették, hogyan kell, téged is leszoktassanak róla. Még ha soha nem is fogod elérni, akkor se add fel, mert próbálkozni és elbukni még mindig jobb, mint meg sem próbálni. Akármi is legyen az álmod, kicsi vagy nagy, egyszerű vagy bonyolult, elérhető vagy elérhetetlen, egy próbát megér, ennyivel tartozol magadnak.

Bármit is hozzon az idei év, ez a tíz tanulság nekünk ott lesz a zsebünkben, hogy kéznél legyenek, amikor egy kis emlékeztetőre lesz szükségünk.

 

Szerző