Szegény spárga, mindig úgy érzem, hogy rossz a marketingje. Furcsán néz ki, mindenki csak bajlódik az elkészítésével, az íze sem egy megszokott íz… Pedig, én mondom, ha egyszer megbarátkozol vele, onnantól össze lesztek nőve. Én pár éve szerettem bele a spárgába, és azóta mindig tűkön ülve várom a spárgaszezont, ami most végre itt van, úgyhogy, ideje, hogy mindannyian beleszeressünk a spárgába. Egyrészt mert csodaszép, hogy ennyire furcsa, másrészt mert rikítóan zöld, harmadrészt pedig mert tele van minden széppel és jóval, antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal. Szuperhős a zöldségek között.

spárga recept Impulzív magazin
Sokféleképpen elkészíthetjük a spárgát, süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, de a legegyszerűbb talán megfőzni: nem kell hozzá más, csak egy fazék forrásban lévő sós víz, plusz 3-5 perc, és máris kész a szuperzöld, sokoldalúan felhasználható spárga. Egy kis sóval-borssal meghintve jó csak úgy magában, nassolni, vagy köretként. Felszeletelve nagyon jó ki extra hozzávaló salátákhoz. Akár szendvicsbe is teheted – ennyire sokoldalú ez a furcsa külsejű kis zöldség. Én legjobban csak úgy magában szeretem rágcsálni, mint például most is, miközben ezeket a sorokat írom.
Egyetlen trükköt kell ismerni, ha a spárgáról van szó, és ez a kulcs: a hajlítás és törés trükkjét. Elmagyarázom. Sokan bajlódnak a spárgával. Hámozzák, mégis rágós lesz. Nos, azért, mert nem, nem kell meghámozni, egyszerűen csak meg kell mosni, viszont meg kell szabadulni a kemény szárától. Ezt érdemes még a mosás előtt elvégezni. Egyszerűen csak meg kell fogni a spárga két végét, hajlítani, és magától eltörik majd azon a ponton a szár, ahonnan már pont finom roppanósra fől meg/sül át a spárga. Ilyen okos növény. És igen, így sok kidobódik belőle, viszont a végeredmény annál szerethetőbb lesz.

spárga recept Impulzív magazin
Hozzávalók

  • fél kiló spárga
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés
  1. Tegyél fel egy fazék vizet forrni. Adj hozzá egy teáskanál sót.
  2. Törd le a spárga szárának kemény részét a fent leírt módon, majd mosd meg.
  3. Ha forr a víz, tedd bele a spárgát, és főzd 3-5 percig. Ha már szép sötétzöld, akkor kész.
  4. Öntsd le róla a vizet, vagy szedd ki a vízből, sózd-borsozd ízlés szerint.

spárga recept Impulzív magazin
Tippek

  • A fazékba annyi vizet engedj, hogy elfedje a spárgát.
  • Az elkészítési mód természetesen ugyanez, akkor is, ha kevesebb/több spárgát szeretnél főzni.
  • Hagyd rajta a fazék fedőjét, úgy gyorsabban kész lesz.
  • Mikor már kezd szépen zöldülni a spárga, vegyél ki egyet és kóstold meg – ha roppanósabbra szeretnéd, akkor kevesebb idő is elég neki a forró fürdőben.
Ez tehát a spárga elkészítésének talán a legegyszerűbb és leggyorsabb módja – a végeredmény pedig egy mesésen zöld, sokoldalúan felhasználható, és szuper egészséges fogás.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotóra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !

Fotó: Emma