Szegény spárga, mindig úgy érzem, hogy rossz a marketingje! Furcsán néz ki, mindenki csak bajlódik az elkészítésével, és az íze sem a megszokott… Pedig, én mondom, ha egyszer megbarátkozol vele, onnantól össze lesztek nőve.

Én pár éve szerettem bele a spárgába, és azóta mindig tűkön ülve várom a spárgaszezont, ami most végre itt van, úgyhogy, ideje, hogy mindannyian beleszeressünk a spárgába. Egyrészt mert csoda szép, hogy ennyire furcsa, másrészt mert rikítóan zöld, harmadrészt pedig tele van minden széppel és jóval: antioxidánsokkal, rostokkal és vitaminokkal. Szerintem igazi szuperhős a zöldségek között.

spárga recept Impulzív magazin
Sokféleképpen elkészíthetjük, hiszen süthetjük, grillezhetjük, párolhatjuk, de a legegyszerűbb talán megfőzni: nem kell hozzá más, csak egy fazék forrásban lévő sós víz, plusz 3-5 perc, és máris kész a szuper zöld, sokoldalúan felhasználható spárga. Egy kis sóval-borssal meghintve jó csak úgy magában, nassolni, vagy köretként, felszeletelve nagyon jó kis extra hozzávaló salátákhoz, de akár szendvicsbe is teheted – ennyire sokoldalú ez a furcsa külsejű kis zöldség. Én legjobban csak úgy magában szeretem rágcsálni, mint például most is, miközben ezeket a sorokat írom.
Egyetlen trükköt kell ismerni, ha a spárgáról van szó, mert ez a kulcs hozzá: a hajlítás és törés módszere. Elmagyarázom. Sokan bajlódnak ezzel a kis zöldséggel, mert hámozzák, mégis rágós lesz. Nos, azért, mert nem kell meghámozni, egyszerűen csak megmosni, és a kemény szárától megszabadítani. Ezt azonban érdemes még a mosás előtt elvégezni. Egyszerűen csak fogd meg a spárga két végét, hajlítsd meg, és az magától eltörik majd azon a ponton, ahonnan már finom roppanósra fől meg/sül át. Ilyen okos ez a növény. És igen, így sok kidobódik belőle, viszont a végeredmény annál szerethetőbb lesz.

spárga recept Impulzív magazin
Hozzávalók

  • fél kiló spárga
  • só, bors ízlés szerint
Elkészítés
  1. Tegyél fel egy fazék vizet forrni. Adj hozzá egy teáskanál sót.
  2. Törd le a spárga szárának kemény részét a fent leírt módon, majd mosd meg.
  3. Ha forr a víz, tedd bele a spárgát, és főzd 3-5 percig. Ha már szép sötétzöld, akkor kész.
  4. Öntsd le róla a vizet, vagy szedd ki a vízből, sózd-borsozd ízlés szerint.

spárga recept Impulzív magazin
Tippek

  • A fazékba annyi vizet engedj, hogy elfedje a spárgát.
  • Az elkészítési mód természetesen ugyanez, akkor is, ha kevesebb vagy több spárgát szeretnél főzni.
  • Hagyd rajta a fazék fedőjét, úgy gyorsabban kész lesz.
  • Mikor már kezd szépen zöldülni a spárga, vegyél ki egyet és kóstold meg – ha roppanósabbra szeretnéd, akkor kevesebb idő is elég neki a forró fürdőben.

Ez tehát a spárga elkészítésének talán a legegyszerűbb és leggyorsabb módja – a végeredmény pedig egy mesésen zöld, sokoldalúan felhasználható, és szuper egészséges fogás.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor azokat itt találod.

Fotó: Emma

Szerző