Ilyenkor, tél közepén mindig azt érzem, hogy a tájjal együtt az étkezésem is beszürkül. Pedig a színes-illatos nyári gyümölcsök mellett a szezon zöldségei is megállják a helyüket. Színben például abszolút verhetetlen a cékla, mai főszereplőnk.



Szezonálisan étkezni talán ebben az évszakban a legnehezebb. Amikor elkezdtem téli, melengető ételinspirációkat keresni, csupa olyan receptbe botlottam, melyek hozzávalói nem hogy nem szezonálisak, de még csak a környéken sem teremnek meg. Először próbáltam vegán irányban gondolkodni – ha már január és veganuár van –, de a legtöbb ilyen recept olyan messziről exportált hozzávalókat sorolt fel, ami számomra teljesen agyonütötte a vegánságnak azt a részét, amit a környezettudatossággal azonosítok. Lehet, hogy csak bennem van a hiba, amiért azt gondolom, hogy semmivel nem vagyok előrébb azzal, ha itt, az európai mérsékelt övezetben mindenbe kókusztejet vagy a társait pakolok – akkor már inkább a szomszéd faluból érkező tojások és a házi tejtermékek a piacról. De nem filozofálgatok, nem én fogom megoldani a globális felmelegedés kérdését, ebben biztos vagyok, és magam is messze vagyok még attól, hogy a lehető legokosabban csináljam a dolgokat. Mindenesetre próbáltam olyan receptet összeállítani, ami ízletes, szezonális, és talán lokális(abb) is – ebből született ez a nagyon egyszerű, de nagyon színes tésztaszósz, amit akár előre is elkészíthetünk, egy kis időt spórolva ezzel a rohanós hétköznapokban.

Figyelem! Tekintve, hogy a cékla a recept sztárja, ennek a szósznak bizony alapvetően cékla íze van. Aki nem szívleli, óvatosan haladjon tovább, de egy próbát mindenképp megér.

céklás tésztaszósz recept Impulzív Magazin

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy két közepes cékla megsütve, meghámozva (kb. 400g legyen a végén)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél teáskanál chilipehely
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál víz (vagy ha eresztett levet a cékla, annak a leve)
  • 90 g feta- vagy egyéb lágysajt
  • 1 evőkanál fehérborecet vagy citromlé
  • só, bors (kb. egy-egy nagy csipet)
  • kedvenc tésztád

Elkészítés:

  1. A legelső lépés a cékla megsütése. Mivel nekem egy óriási céklám volt, először meghámoztam, felszeltem, és így sütöttem alufóliába csomagolva, amíg meg nem puhult. Főzve vagy párolva is jó.
  2. Választott tésztádat tedd fel sós vízben főni.
  3. Turmixold össze a hozzávalókat (céklát, sót, borsot, vizet, olajat, fokhagymát, chilit, vizet, ecetet, sajtot) egyenletes állagú szósszá.
  4. Ha kész a tészta, szűrd le – tegyél félre egy kicsit a levéből.
  5. Keverd össze a szószt és a tésztát. Szükség esetén hígítsd kicsit tésztalével, mert így könnyebben rátapad a tésztára a szósz.
  6. Szórd meg még egy kis sajttal, és már eheted is.

céklás tésztaszósz recept Impulzív Magazin

Tippek:

  • Extra ízért pirítsd meg olajon a fokhagymát egy kicsit, esetleg egy kisebb fej vöröshagymával együtt.
  • Bármilyen tésztát használhatsz, ha nagyon profi vagy, sajátot is készíthetsz hozzá, de akár gnocchival is el tudom képzelni.
  • A sajt krémességet és plusz ízt ad a szósznak, de helyette akár tejjel vagy növényi tejjel is készítheted – ebből kevesebb fog kelleni –, illetve más krémes állagú sajtokkal is próbálkozhatsz.
  • Ha kísérletező kedvedben vagy, akár fűszerezheted is – a rozmaring például biztosan jól állna neki, akár olajon lepirítva a fokhagymával.
  • Ez a szósz kb. négy adagra elég: amikor kevered össze, látni fogod, mennyit vesz fel a tészta.
  • Hűtőben pár napig tárolhatod.

Gyors, színes, szezonális, ízletes – pont, ahogy szeretjük itt az Impulzív Falatok rovatban.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

 

Szerző