Akármennyire is szép az ősz, így november elejére valahogy mindig megcsappan az a meghitt, meleg hangulat, ami októberben még volt, decemberben pedig majd lesz, és nem marad helyette más, csak a hideg és a korai sötétedés. Ilyenkor kopogtat az ajtón a szezonális depresszió, a Drága, és bár nem egyszerű feladat legyűrni, vannak dolgok, melyek segíthetnek – nekem legalábbis beváltak.

1. Sütés

A sütés abszolút terápiás tevékenység: a sütő melege, a konyhát betöltő illatok, a finom végeredmény, amit aztán megoszthatsz másokkal – ez persze minden évszakban igaz, de ősszel még hívogatóbb a konyha melege, főleg ha olyat sütsz, amitől karácsonyillatú lesz az egész lakás.

szezonális depresszió ősz recept
2. Társasozás
Bár a korai sötétedés és a hűvös idő bekorlátozza az ember napját, a lehetőségeit azonban nem, akármennyire is szeretné ezt elhitetni velünk a szezonális depresszió. Ezek az őszi-téli hónapok például tökéletesek az asztal melletti közös játékra, nálunk legalábbis ilyenkor kerülnek elő leggyakrabban a társasok, akár egész estés programként is.

Impulzív Magazin társas
3. Kuckózás, magas szinten
Nem győzőm eléggé hangsúlyozni, hogy kuckózós szezon van, úgyhogy ilyenkor lehet igazán tökéletesíteni eme „művészeti formát”. Mi kell hozzá? Pléd, film, gyertyafény, forró ital. És ha már forró ital, ráadásul úgy érzed, hogy sokat szorongsz, érdemes lehet kicsit visszafogni a kávéfogyasztásodat, és mondjuk átállni a (koffeinmentes) teára, hátha segít.

Impulzív Magazin
4. Séta napközben
Menj ki a szabadba, még amikor világos van. A friss levegő mindig segít, és a négy falon túl könnyebb szebb színben látni a világot.

Impulzív Magazin
5. Olvasás
Én nem mondom, hogy az olvasás a válasz mindenre…, de mégis. Olvass, olvass, olvass, amennyit csak tudsz, minden évszakban, ilyenkor meg főleg! Csak kapcsolj lámpát, és vigyázz a szemedre.

Impulzív Magazin
Fotó: Emma

Szerző