Bár odakint szépen süt a nap, és olyan, mintha még nyár lenne, egyre korábban kezd sötétedni, ami azt jelenti, hogy hamarosan itt a kuckózós szezon. Igaz, kuckózni minden évszakban lehet, mégis tudományosan bizonyított tény, hogy ősszel (és persze télen) végezhető leghatékonyabban ez a tevékenység. A tökéletes kuckózás hozzávalói pedig a következők: tea vagy egyéb forró ital, puha pléd, gyertya, valami nassolnivaló és persze egy jó film. Ez az öt alkotás pedig garantáltan őszi hangulatba hoz, mert mindegyikben megvan az a csipetnyi varázslat, amely ennek a színes évszaknak a sajátossága.

Harry és Sally (1989)
Bár nem szoktam kedvencekben gondolkodni, de ez a film határozottan az egyik legkedvesebb lehetne közöttük. A történetben Harry és Sally kapcsolatát követjük nyomon az évek múlásával. Első találkozásuk a véletlen műve: együtt utaznak friss diplomásokként New Yorkba, hogy aztán – mivel egyikük sem találta a másikat túl rokonszenvesnek – évekig ne keresztezze egymást az útjuk. Aztán mégis. Újra meg újra. Ezt a filmet nem lehet elégszer ajánlani, mert okos, vicces, és bár minden évszakra tökéletes, talán ősszel a legjobb.

(kép: Columbia Pictures/Everett Collection)

Holt költők társasága (1989)
Valami volt a levegőben 1989-ben, mert a két (számomra) legőszibb őszi film ekkor jött ki: az egyik az előző, Harry és Sally, a másik pedig ez. Klasszikus, időtlen, és esszenciálisan őszi. A történet egy elit bentlakásos iskolában játszódik, ahol egy kissé különc angoltanár a költészeten keresztül inspirálja a diákjait. De ennél azért sokkal többről szól a film. Mindenről, ami emberi. Ez egy ikonikus felnövéstörténet, amit mindenkinek látnia kell.

(kép: Touchstone/Sportsphoto/Allstar)

A halott menyasszony (2005)
Az egyik legkedvencebb animációs mesém, ami ráadásul félig-meddig musical is. A filmet a sajátos stílusáról híres Tim Burton készítette, és kiindulópontja egy érdekházasság Victor, egy gazdag halkereskedők fia, és Victoria között, aki egy előkelő, ám elszegényedett család lánya. Szerencsére a fiatalok között egyből kipattan a szikra, ám a fiú – aki kellőképp esetlen és szerencsétlen –, véletlenül megkéri a halott Emily kezét. Ahogy azt sejthetjük, ebből egy kis konfliktus adódik. Vicces, kissé morbid, bájos és látványos – ajánlott Halloween előtt fogyasztani.

(kép: Warner Bros.)

Édes kis malackám (2006)
Ne tévesszen meg a borzasztó magyar cím, ez nem valami csöpögős romantikus film, helyette viszont kellőképp varázslatos, bájos képi világgal. Ez a mágikus realizmussal átitatott történet egy romantikus vígjáték, a főszerepben Penelopéval, aki egy családi átok miatt malacorral született, ezért a világ elől elzárva nőtt fel. Mikor 18 éves lesz, a szülei megpróbálnak férjet keresni neki, így kerül a képbe Max. A romantikus szálon túl azonban sokkal többről szól ez a film: például önelfogadásról és önazonosságról. Mindez vicces és kedves köntösbe bújtatva.

Timothy Green különös élete (2012)
Cindy és Jim azzal szembesülnek, hogy nem lehet biológiai úton gyermekük. Hogy egy kicsit enyhítsék a bánatukat, együtt megálmodják a saját „álomgyereküket”, akinek a tulajdonságait és a történetét papírra vetik. A papírosokat dobozkába teszik, és elássák a kertjükben, amolyan elengedésképpen. Ami ezután történik, az a film varázslatos része. Egy kevésbé ismert, de bájos családi film azoknak, akik valami szívmelengetőre vágynak.

(kép: Disney Enterprises)

Szerző