Ilyenkor az év utolsó hajrájában előtérbe kerül a vásárlás: zajlanak az ilyen-olyan hangzatos nevekkel ellátott akciók, konkrétan buzdítanak minket a karácsonyi bevásárlásra, és mindenhonnan az jön velünk szembe, hogy fogyasszunk. És mi fogyasztunk is, mert erre nevelnek minket. Fogyasztunk online és offline, hétköznap és hétvégén, de még az ünnepnapokon is. Persze egyrészt azért, mert muszáj, és nincs is ezzel baj (nos, talán mégis, de az már nem ide tartozik), viszont nem mindegy a hogyan és a mennyit. Összegyűjtöttünk pár tippet azoknak, akik szeretnének tudatosabb fogyasztókká válni – önmagukért, másokért, és nem utolsó sorban a Földünkért.

Ez mind szép és jó, de…
Mielőtt belevágnánk, itt szögezzük le: tudatos vásárlónak lenni, bizonyos értelemben, luxus. Mert sokan nem tehetik meg, hogy mérlegeljenek, hogy azt vegyék meg, ami drágább, de jobb minőségű, vagy hogy ne éljenek egy-egy jó(nak tűnő) akcióval. A lehetőségeinkhez mérten azonban mind tehetünk valamit annak érdekében, hogy tudatosabb fogyasztókká váljunk – és sok kicsi sokra megy.

Minőség a mennyiség felett
Talán a ruhaneműk a legjobb példái annak, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. Miért vegyünk, mondjuk havonta újat valamiből kedvezőbb áron, ha egyszeri befektetéssel beszerezhetünk egy olyat is, amely sokkal hosszabb időre kiszolgál minket, bőven visszahozva ezzel az árát az évek során. Bármennyire is szeretnék elhitetni velünk, nincs szükségünk mondjuk 20 pólóra – hiszen feleannyi is bőven elég, főleg ha olyan minőségű, ami nem kopik el három mosás után. Mindez igaz egyéb tárgyainkra is.

Vegyél helyit, vegyél egyedit
Főleg az ünnepi időszak alatt és főleg egy olyan helyzetben, mint a jelenlegi, kisebb csodát tesz a helyi vállalkozókkal az, aki tőlük vásárol. Arról nem beszélve, hogy ilyen esetben a termék ökológiai lábnyoma is általában sokkal kisebb, mintha úgy rendelnénk, akár országon belülről vagy kívülről. Ráadásul, ha mondjuk ajándékokról beszélünk, számtalan kreatív, szuper dolgot szerezhetünk be hazai alkotóktól, amik garantáltan nem jönnek majd szembe az utcán.

Nézd meg, kitől vásárolsz
De ha már itt tartunk, érdemes elgondolkozni azon, mit jelez az, ha egy bizonyos cég, üzlet vagy vállalkozás mellett tesszük le a voksunkat. Tudatos vásárlónak lenni (vagy legalábbis próbálkozni annak lenni) azt jelenti, hogy a pénzünkkel is szavazunk. Akkor is, ha olyan helyen vásárolunk, amelyről tudjuk, hogy éhbérért varratja a ruhákat egy távoli országban, vagy állatkísérleteket végez, esetleg egyéb módon zsákmányol ki embercsoportokat vagy a természetet.

Ne dőlj be a leárazásoknak
Csak azért, mert valamire az van írva, hogy akciós, még nem biztos, hogy megéri. Sőt, nem is biztos, hogy olyan nagyon akciós. Mit tehetsz? Lehetsz ebben is tudatos vásárló. Nézz utána, máshol mennyibe kerül ugyanez a termék. Nézd meg az egységárat, ha olyan jellegű dologról van szó. Hasonlíts össze. Igen, ez így kicsit több időt igényel, de így van ez mindennel, amit tudatosan szeretnénk művelni.

Vegyél használtat
Számtalan olyan dolog van, amit megéri másodkézből beszerezni. Ilyenek a ruhák, bútorok, könyvek, és még sok-sok más. Igazi kincsekre lehet így bukkanni, ráadásul környezettudatos döntés is, nem utolsósorban pedig árban is kedvezőbb sok esetben.

Add tovább, vagy ha kidobod, ügyelj arra, hogyan
Ha már másodkéz – a saját megunt, de még jó állapotú dolgaidat is továbbadhatod, akár különböző szervezeteknek is, akik majd új otthont találnak nekik. Ha pedig a kukában landol valami, tudatos fogyasztóként arra is érdemes odafigyelned, hogy hogyan és hova kerül, mert a fogyasztási folyamat ezzel még nem ér véget. Minden szemétnek megvan a maga helye, és a mi felelősségünk is, hogy minden oda kerüljön, ahova kell.

Mérlegelj – az olcsó nem mindig jó, de a drága sem
Általában, ha valami olcsó, az nem véletlenül olcsó. Persze ettől még nem lesz automatikusan jobb valami,mert drágább. Ezért érdemes minden vásárlásnál mérlegelni, utánajárni, főleg, ha valami nagyobb befektetésről van szó.

Legyél környezettudatos
Igen, erre is oda kell figyelni. Főleg erre, mert ketyeg az óra, és a saját bőrünkön érezzük azt, hogy valami nincs rendben. Ezért kell a fogyasztásainkban is környezettudatosnak lenni – és ebben segít minden fentebbi pont is. Ha helyit veszünk, és nem olyat, amit repülőn hoztak (vagy, ha már repülő, akkor mi magunk nem repülünk, csak ha nagyon muszáj), ha nem vásárolunk olyan cégtől, amely köztudottan pusztítja a környezetet, ha komposztálunk, és megfelelően szabadulunk meg a veszélyes hulladékoktól, ha minőségi és nem szintetikus anyagból készült dolgokat vásárolunk, ha szezonálisan vásárolunk, ha használt termékeket veszünk, ha a minőséget választjuk a mennyiség felett. És persze ha tudjuk, hogy igenis a mi apró döntéseink és vásárlásaink is mind hozzájárulnak a nagyobb képhez.

Programozd át magad
Valljuk be, sok cégnek és vállalatnak nem feltétlenül érdeke, hogy tudatos fogyasztókká váljunk (hatalmas tisztelet azoknak a kivételeknek, akik próbálják kivenni a részüket ebből). Senki nem fog minket önszántából átnevelni – ezt magunknak kell megtenni. Utánajárni, próbálkozni, tapasztalni, minden vásárlásnál emlékeztetni magunkat. Mindezt egy olyan világban, ahol látszólag, mindig van több, és mindig többet kell akarnunk – látszólag.

Fotó: Emma

 

 

 

Szerző