Bár nem ez a lényege, mégis a karácsony szerves része, hogy ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Fontos azonban, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a környezettudatosságról – legyen szó akár magáról az ajándékról, akár annak a becsomagolásáról. Tudatos döntésekkel és pár apró trükkel minimalizálhatjuk az ajándékozással járó szemetet, és még csak kompromisszumot sem kell kötnünk, hiszen a természetes és újrahasznosítható csomagolás is lehet mutatós.
Papír újrahasznosítás
Érdemes az év során vásárolt nagyobb tárgyak csomagolóanyagait félretenni, sok esetben ezekhez ugyanis strapabíró natúr papírt használnak (néha tömőanyagként is), ami még akkor is jól újra használható, ha meggyűrődött. Ha nincs ilyenünk, és mindenképp szeretnénk papírba csomagolni az ajándékainkat, akkor célszerű újrahasznosított, natúr csomagolópapírt venni, ami később is biztosan újrahasznosítható, ellenben a különböző színes, csillogó papírokkal, amiknél már nem biztos, hogy ez lehetséges. Ezek egyébként általában sokkal jobb minőségűek is, mint tarka társaik, szóval már ezért is megéri ezeket választani. Ha pedig igazán környezettudatosak akarunk lenni, akkor az ajándékbontást és örömködést követően össze is szedhetjük a papírokat, hogy aztán vagy a szelektív kukába tegyük őket, vagy eltegyük későbbre, hogy szó szerint is újrahasznosítsuk majd a következő ajándékozásnál. És nem, nincs ebben semmi kínos, sőt: újrahasznosítani menő!
Természetes dekor
Ha hiányoljuk a színeket, akkor a natúr csomagolóanyagot feldobhatjuk színes-szagos természetes dekorációval. Az örökzöldek, mint a fenyő vagy a tuja erre nagyon jók, de egy ág rozmaring, pár szál zsálya is nagyon mutatós és ráadásul illatos is. Még több színért essünk neki a narancs- és mandarinhéjaknak sütiszaggatóval, de jó dekorációs elem a fahéjrúd is. Bolti masnik helyett pedig használhatunk kenderspárgát vagy raffiát – ezeket szintén érdemes összegyűjteni az ajándékozás után, mert több soron újra lehet használni őket.
Csomagolás másképp

Az ajándékokat csomagolhatjuk papír helyett textilbe, akár natúr zsákvászonba, ami később még jól jöhet kreatív projektekhez. Ha nagyobb ajándékról van szó, egy szép karácsonyi terítőbe, esetleg kendőbe is csomagolhatjuk azt, ami igazából ajándék az ajándékban – pontosabban rajta. Ezen kívül adhatunk ajándékot fémdobozban, ami szintén már maga is egy ajándék, hiszen utána azt is tudja majd hasznosítani, aki kapta. A fémdoboz jó választás ehető ajándékoknál, amiket egyébként akár a papírzacskóba is csomagolhatunk, amiket szintén szépen fel lehet dobni természetes dekorral.

Fotó: Emma