Bár nem ez a lényege, mégis a karácsony szerves része, hogy ajándékokkal lepjük meg szeretteinket. Fontos azonban, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a környezettudatosságról – legyen szó akár magáról az ajándékról, akár annak a becsomagolásáról. Tudatos döntésekkel és pár apró trükkel minimalizálhatjuk az ajándékozással járó szemetet, és még csak kompromisszumot sem kell kötnünk, hiszen a természetes és újrahasznosítható csomagolás is lehet mutatós.

Papír-újrahasznosítás
Érdemes az év során vásárolt nagyobb tárgyak csomagolóanyagait félretenni, sok esetben ezekhez ugyanis strapabíró natúr papírt használnak (néha tömőanyagként is), ami még akkor is jól  felhasználható, ha már meggyűrődött. Ha nincs ilyenünk, és mindenképp szeretnénk papírba csomagolni az ajándékainkat, akkor célszerű újrahasznosított, natúr csomagolópapírt venni, amit később is biztosan elő tudunk venni, ellenben a különböző színes, csillogó változatokkal, amiknél már nem biztos, hogy ez lehetséges. Előbbiek egyébként általában sokkal jobb minőségűek is, mint tarka társaik, szóval már ezért is megéri ezeket választani. Ha pedig igazán környezettudatosak akarunk lenni, akkor az ajándékozást követően össze is szedhetjük a papírokat, hogy aztán a szelektív kukába kerüljenek, vagy eltegyük őket későbbre, hogy szó szerint is újrahasznosítsuk majd a következő ajándékozásnál. És nem, nincs ebben semmi kínos, sőt: újrahasznosítani manapság menő!


Természetes dekor
Ha hiányoljuk a színeket, akkor a natúr csomagolóanyagot feldobhatjuk színes-szagos természetes dekorációval. Az örökzöldek, mint a fenyő vagy a tuja erre nagyon jók, de egy ág rozmaring, pár szál zsálya is nagyon mutatós és ráadásul illatos is. Még több színért essünk neki a narancs- és mandarinhéjaknak sütiszaggatóval, de jó dekorációs elem a fahéjrúd is. Bolti masnik helyett pedig használhatunk kenderspárgát vagy rafiát – ezeket szintén érdemes összegyűjteni az ajándékozás után, mert több soron újra lehet használni őket.

Csomagolás másképp
Az ajándékokat csomagolhatjuk papír helyett textilbe is, akár natúr zsákvászonba, ami később még jól jöhet a kreatív projektekhez. Ha nagyobb meglepetésről van szó, egy szép karácsonyi terítőbe, esetleg kendőbe is tehetjük, ami igazából ajándék az ajándékban – pontosabban rajta. Ezen kívül adhatunk meglepetést fémdobozban, ami szintén már maga is egy ajándék, hiszen utána azt is tudja majd hasznosítani az, aki kapta. A doboz  egyébként az ehető ajándékoknál is jó választás, de tehetjük őket akár papírzacskóba is, ami szintén szépen feldobható a természetes dekorral.

Fotó: Emma

Szerző