El sem tudod képzelni a reggeledet kávé nélkül? Már a gondolata is felpörget és energiával tölt el? De vajon mennyire egészséges a kávé? Egyáltalán fogyaszthatja mindenki? És ha igen, mikor és hogyan igyuk a forró feketét?

A kávéfogyasztás a legtöbb kultúra részévé vált szerte a világon. A dolog érdekessége, hogy egy olyan keserű italról beszélünk, ami talán még finomnak sem nevezhető, de a tökéletes marketing eredményeképpen, mégis meghódította az egész földkerekséget. Mára már annyira az életünk részévé vált a fekete nedű, hogy furcsán nézünk arra, aki nem fogyasztja. Amikor táplálkozási és wellness coachként beszélgetek a vendégeimmel, egy részük inkább vállalja a napi szenvedést és a különböző fájdalmakat, minthogy lemondjon a kávé élvezetéről. Ez persze nagyon erős függést jelent, amit nem árt, ha tudatosít magában az ember. De ne aggódj, azért lehet ezt másképp is csinálni! Igyuk a feketét alkalmanként vagy akár rendszeresen, de mindenképpen mértékkel – én is így teszek és neked is ezt ajánlom.


A kávénak ugyanis van jótékony hatása a szervezetre, de sajnos előfordulhat, hogy egyeseknek egyáltalán nem ajánlott a fogyasztása. Az egészségesen élő és étkező emberek alkalmanként és módjával az életük részévé tehetik ezt a frissítő italt, persze csak tudatosan és bűntudat nélkül kortyolgatva. Tehát mikor és hogyan érdemes fogyasztanod a feketét és milyen szempontokat kell közben figyelembe venned? Ezekben a kérdésekben szeretnék most a segítségedre lenni.

1. Ne ettől ébredj fel!
A kávét sokan vérnyomásemelő és energiát adó tulajdonsága miatt fogyasztják, mert képes felturbózni a szervezetet, különösen reggel. Minimális mennyiségben fogyasztva, még hatásos is egy egészséges vagy alacsony vérnyomású ember esetében. Amikor viszont rendszeresen fáradtan ébredsz, és csak a reggeli „löket” tud beindítani, akkor érdemesebb inkább azon elgondolkodni, hogy mit tehetnél azért, hogy ne legyél nyúzott és kialvatlan. Időlegesen persze tökéletes megoldásnak tűnhet ez a korai „ébresztő”, de hosszú távon a problémákat nem lehet eltusolni és megúszni sem. Tudományos cikkekre hivatkozva bátran állíthatjuk, hogy a kávé gyakori fogyasztása nem okoz szívinfarktust, de az energiaszintedet hosszú távon mégse vele próbáld fenntartani. Mozogj inkább rendszeresen, aludj eleget és figyelj a tested jelzéseire! Magas vérnyomás, vashiány és szívbetegség esetén pedig bizony jobb, ha kerülöd a fekete italt.

2. Csak mértékkel!
Mivel ennek a reggeli élénkítőnek egy növény az alapanyaga – még pedig a kávébab –, éppen ezért maga az elkészült gőzölgő ital is teljesen természetes, így az sem meglepő, hogy jótékony hatása van a szervezetre. Olyannyira, hogy antioxidáns-tartalma miatt, bizonyos rákbetegségek esetén a belőle készült beöntésnek (Gerson-terápia) terápiás hatása van. Mindezek ellenére sem ajánlom, hogy napi 3-5 kávét elfogyassz és azt sem, hogy az antioxidánsok nagy részét így juttasd a szervezetedbe. Ebből a célból válaszd inkább a friss zöldségeket és gyümölcsöket, melyek számos vitaminnak is természetes forrásai. Ha naponta vagy alkalmanként, ráadásul csak kisebb mennyiségben fogyasztod ezt a reggeli frissítőt és nem függsz tőle, akkor semmi okod nincs az aggodalomra, elvégre nem kábítószerről van szó, és a szervezetre gyakorolt pozitív hatása is igazolt. Még azt is megfigyelték, hogy cukorbetegség, demencia és számos májbetegség megelőzésében is kifejezetten kedvezően hat a mértékkel elfogyasztott fekete. További érdekessége ennek az italnak, hogy a különböző vércsoportú emberek szervezetére eltérő hatást gyakorol. Ha nincsen olyan egészségügyi ok, ami kizárja ennek az élénkítő nedűnek a használatát, akkor az A és B vércsoportok esetében megengedőbbek lehetünk. Náluk ugyanis a kávé semleges vagy akár kedvező befolyással is lehet az egészségre. Nyilván ilyenkor több dolgot is mérlegelni kell, de ebben a helyzetben is a mértékletesség a fő szempont, amit ajánlani szoktam.

3. Az ideális kávéidő
Amikor refluxszal, gyomorsavas problémával esetleg egyéb bélrendszeri gyulladásos tünetegyüttessel küzdesz, akkor ne ringasd magad abban a hitben, hogy a kávé nem ártalmas az egészségedre. Ha nehezen is mondasz le róla, azért néhány dologra érdemes odafigyelned vele kapcsolatban. Soha ne éhgyomorra idd, reggel mindig a vizet válaszd először! Ébredéskor egyébként is igényli a szervezet a folyadékot és a pótlására nem alkalmas a fekete. Reggeli után viszont már jöhet az illatozó ital, remek időszak erre a 9-11 óra között időszak, ekkor egy kis extra energiát ad neked. A nap másik ideális része kedvenc frissítőd elfogyasztására a délután, 14-16 óra között. Bár én ilyenkorra inkább már a matcha vagy zöld teát szoktam javasolni, ugyanis a koffein mellett l-theanint is tartalmaznak, amely csökkenti a szorongást és nyugtat. Saját magamon tapasztaltam, hogy míg a délutáni kávé éjjel felébresztett, addig a matcha után nyugodtan aludtam. Szóval, a fekete kortyolgatását inkább a délelőtti órákra, esetleg kora délutánra időzítsd.

4. A kotyogós a tuti!
Mindig jó minőségű kávét válassz, és amennyire lehetséges, fogyaszd természetes formában, minél több vízzel – ugyanis a kedvenc élénkítő italod dehidratáló hatású. Nem véletlen, hogy egy színvonalas kávéházban a frissítő nedű mellé bizony egy pohárka víz is jár. Az instant verzió esetében nézd meg alaposan az összetevőket, a filteres változatot viszont nem ajánlom, főleg a szűrőben található méreganyagok miatt. Manapság ugyan nagyon divatosak a kapszulás kávéfőzők, de lássuk be, az alumínium- és furán-tartalmuk miatt lehetséges, hogy van némi egészségkárosító hatásuk. Én szeretek biztosra menni – főleg, ha a nehézfémterhelés elkerülése a cél –, ezért a kapszulás fajtát egyáltalán nem ajánlom. További hátránya ennek a készüléknek, hogy nagyon gyakran kell tisztítani, ellenkező esetben a benne elszaporodó baktériumokat is megisszuk a feketével együtt. A klasszikus, acélos kotyogós kávéfőző, na, az a tuti! Szóval, ha már kávézol, akkor válaszd a klasszikus főzést vagy a minőségi instant változatot. Gyakori kérdés még a praxisomban, hogy jobb-e a koffeinmentes verzió? Ugyan kivonnak belőle némi koffeint (valamennyi mindig marad benne), de vajon hogyan teszik mindezt? Míg a tanulmányok szerint az eljárásnak nincs káros mellékhatása, addig ismert az a tény is, hogy a metilén-klorid – amit a koffein csökkentéséhez használnak –, negatívan hat az idegrendszerre (például: okozhat fejfájást, szédülést és ingerlékenységet).  Ezért is vallom, hogy a természetes mindig jobb: a kávé legyen igazi kávé, ahogy a kávézás helyes „módszerét” is érdemes elsajátítanod.

5. A lényeg az apróságokban rejlik
Apró finomításokkal tehát – azaz nem éhgyomorra, megfelelő időben és módon –, bátran fogyaszthatod a kávét, a cukrot és az édesítőszert viszont hagyd ki belőle. Készítsd a frissítő italod hígabbra – mégpedig vízzel –, mert úgy egészségesebb. Mivel a vendégeim körében gyakran tapasztalom, hogy rengetegen küzdenek tejérzékenységgel, így a feketéhez is többnyire a cukormentes gabona- vagy magtejeket ajánlom. Aki viszont fogyni szeretne, annak az alacsonyabb kalóriatartalmú változatukat érdemes keresnie. Ma már egyre több olyan instant kávéfajta is készül, amibe gyógygombákat tesznek. Tehát, ha feketét iszol, válaszd mindig a minőséget és amennyire lehet, az egészségesebb megoldásokat. Ami sok vendégem számára beválik, az a cikória keverése a kávéval. Ez az összetétel ugyanis sokat segíthet az elfogyasztott élénkítő ital és nem mellesleg a benne lévő koffein mennyiségének a csökkentésében úgy, hogy közben megmarad a kávézás öröme.


Hiszen a gőzölgő, illatos frissítő elfogyasztása a megállás lehetőségét rejti magában rohanó mindennapjainkban. A hozzám fordulók elmondása szerint, sokszor nem is maga a kávé íze és hatása számít, hanem a kikapcsolódás, a beszélgetés, a kellemes pillanatok, amiket kapnak általa és mellette. Ezért, ha kávézol, akkor ne hajtsd fel gyorsan, hanem add meg a módját és örömmel kortyolgasd. Legyen ez egy rituálé, egy valódi szeánsz. Társaságban azok számára pedig, akik nem isznak kávét, legyen más lehetőség a felfrissülésre. Hiszen a zöld tea, a gyümölcsteák és számos egészséges ital mellett is ugyanolyan kellemes lehet a beszélgetés és az együtt töltött idő. A legfontosabb azonban, hogy ne a kávézás legyen az egyetlen energia- és örömforrás az életedben. Alakíts ki egy egészséges napi ritmust, közben hagyj időt a pihenésre, rendszeresen sétálj a természetben, és lélegezz mélyeket a friss levegőn – mindez élénkíti az agyműködésed, feltölt és frissebbé tesz. Így biztosan nagyszerű úton jársz majd az életben, akár kávéval teszed, akár nélküle.

Szerző