Nem múlhat el a nyár jegeskávé túladagolás nélkül, és ehhez a legjobb szárnysegéd a cold brew, ami gyakorlatilag nem más, mint egy hidegen “főzött” (áztatott) kávé. Biztosan nagyon sokféle elkészítési módja van, és lehet, hogy a kávészakértők azt látva, ahogy én két perc alatt összedobom, kicsit meghalnának valahol belül, de a nyár, akárcsak a jegeskávé-szezon, bizony rövid, szóval nincs vesztegetni való időnk.
Cold brew jegeskávé recept Impulzív MagazinA finom cold brew nagy titka a durvára darált kávé. Ez az egyetlen rossz hír: kelleni fog hozzá egy kávédaráló és szemes kávé, mert a gyárilag darált kávé túl apró szemű. Ha ezek nincsenek kéznél, ne keseredj el, próbáld meg olyan kávéval, amid van, mert egy próbát megér! Amire még szükséged lesz, az szűrt víz (vagy sima csapvíz, no és persze ha más nincs, jó az ásványvíz is, csak mindenképp a szelektív kukába menjen az a palack), egy kancsó/befőttesüveg, vagy, ha van, akkor egy French press (a lenyomós kávéfőző) és egy szűrő.

Hozzávalók

 • 60g szemes kávé
 • 1 liter víz (szobahőmérsékletű)
Elkészítés
 1. Daráld le a kávét úgy, hogy egészen durva maradjon, az sem baj, ha egy-két szem szinte még egyben marad.
 2. Borítsd a kávét a választott edénybe, majd öntsd hozzá a vizet.
 3. Keverd össze egy kanállal, tegyél rá egy fedőt, majd hagyd szobahőmérsékleten állni legalább 12 órán keresztül.
 4. Szűrd le, és már kész is a cold brew.

Cold brew jegeskávé recept Impulzív MagazinTippek

 • Ha nagy a meleg, nyugodtan tedd hűtőbe, amíg ázik, úgy legalább már egyből hideg is lesz.
 • Hagyhatod kicsit tovább is ázni, akkor erősebb lesz a végeredmény.
 • Érdemes tudni, hogy a cold brew koffein szempontjából ütősebb, mint egy sima kávé, állagra viszont “hígabb”, szóval óvatosan adagold.
 • Leszűrés után hűtőben tárold, és pár napon belül használd fel.
 • Ha nem méricskélnél, akkor nagyjából ¾ csésze kávé és 4 csésze víz az arány.
Cold brew jegeskávé recept Impulzív MagazinA kész cold brewt hígíthatod tejjel, dobhatsz hozzá még jeget, valami édesítőt, fagyit, bármit, amitől szerinted teljes lesz a jegeskávé élmény. De vigyázat, függőséget okoz!

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !

Fotó: Emma