Magazinunk podcastjának Női Lét különkiadás-sorozatában egy olyan módszert ismerhetsz meg testközelből, ami – túlzás nélkül mondhatjuk – akár életmentő tudás birtokosává tehet, de mindenképpen minőségibb életet élhetsz általa. Aktuális epizódunk hívószavai: cikluskövetés és Billings-módszer.

De mit is jelentenek ezek? Főszerkesztőnk vendége Tornai Ildikó nemzetközileg akkreditált termékenységtudat-oktató, akivel Panna tabuk nélkül beszélget olyan önmagukban is izgalmas témákról, mint a családtervezés, a fogamzásgátlás, az egészségmegőrzés és egy-egy végzetes betegség korai diagnosztizálása.
A szakemberrel folytatott kérdezz-felelek során kikristályosodik, hogy a tudatos cikluskövetés lehet a kulcsa annak, hogy megismerd, mi történik éppen a testedben, hol tart a ciklusod, ami egyben elősegítője lehet a várva várt fogantatásnak, vagy éppen a nem kívánt terhesség elkerülésének, ahogy a változókor természetes folyamatának tudatos és egészséges megélésének is.

Billings Ovulációs Módszerrel menstruáció ciklusszinkron élet
Ildikó közreműködésével az úgynevezett Billings Ovulációs Módszerrel® ismerkedhetsz meg behatóbban, amelyet úgy aposztrofálnak, mint „a fogamzásszabályozás természetes, hormon-, gyógyszer- és beavatkozásmentes módszere. Segítségével megtanuljuk felismerni a méhnyak által termelt nyákot, amely testünk természetes jelzése a termékeny időszakról.”
A Billings-módszer egyfajta magatartásforma, vallja szakértőnk, és olyan tudással vértezi fel a nőket, amelyhez érdemes lenne minél fiatalabb korban hozzájutniuk, sőt, párok (beleértve a férfiakat!) számára is hasznos tudást hordoz magában. Minderről többet a Jelenlét – Női Lét aktuális különkiadásában tudhatsz meg. Addig is, álljon itt egy kis szemelvény a beszélgetésből.
– Mi ennek a módszernek a lényege?
– Ez egy nagyon egyszerű, egyetlen biológiai jel eszköztelen megfigyelésén alapuló termékenységtudatossági módszer. Ez a testi jel pedig nem más, mint a méhnyaknyák által keltett érzet a szeméremtestnél. Az a nő, aki ezt megtanulja alkalmazni a helyes módszertan segítségével – amihez egyébként három-négy ciklus szükséges –, mindig tudni fogja, hogy éppen termékeny vagy terméketlen szakaszban van.
– Viszont fontos hangsúlyozni, hogy szakember segítségével tanuljuk meg, hogyan működik a ciklusunk.
– Pontosan! Ez azért is lényeges, mert a Billings-módszer például babatervezésre is használható, ugyanis ebben az esetben is nagyon magas a hatékonysága, ha megfelelően alkalmazzák a cikluskövetést, amihez persze szakember segítsége kell. Ha egy pár ezt a módszert alkalmazza, akkor átlagban már négy és fél hónap alatt kezébe veheti a pozitív terhességi tesztet, míg egyes kutatások szerint a kontrollcsoportnál erre tizenöt hónapot szükséges várni. Ha viszont megfordítjuk a dolgot, és a fogamzás elkerülésére szeretnénk használni a cikluskövetést, megfelelő alkalmazás mellett a hatékonysága közel 100 százalékos lesz. Ez azt jelenti, hogy a Billings-módszer ugyanolyan eredményesen működik, mint a fogamzásgátló tabletták, ugyanakkor hatékonyabb, mint az óvszer vagy a spirálok, de csak akkor, ha a technikát oktató segítségével sajátítjuk el.
– Ez a módszer minden nőnél működik?
– Igen.
– Ezek szerint mindenki meg tudja tanulni?
– Ahogy mondod! Nem kell hozzá feltétlenül rendszeres ciklus sem. Komoly tévhit, hogy ezek a módszerek csak 28 napos ciklus esetén használhatók. Működnek akkor is, ha valaki szoptat, és még nem tért vissza a rendszeres ciklusa, de működnek premenopauza alatt is, és akkor is, ha valakinek komplexebb endokrinológiai, nőgyógyászati kórképe van, valamint természetesen stresszes időszakokban is.Szerző