Mint, mindennek, így az őszi életérzésnek is megvan a maga bája, ahogyan már Petőfi Sándor is megírta:

Itt van az ősz, itt van ujra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.

Hogy ne lehetne szeretni ezt az időszakot, hiszen különleges, meleg színeitől kezdve, jellegzetes illatain keresztül, egészen a puha pulóverek öleléséig, sok mindent nyújt számunkra, amire a többi évszak nem képes. A forró nyári napokat magunk mögött hagyva, és megérkezve a hűvös időkbe, bizony érdemes saját kedvünket keresni a mindennapokban, hogy a hosszan tartó lehangoltságot elkerüljük. Éppen ezért összeállítottam egy őszi bakancslistás programajánlót, amivel megelőzhetjük, vagy akár kirángathatjuk magunkat a nyomott hangulatból.

Olyan szabadidős elfoglaltságokat válogattam össze, melyek között mind az extrovertált, mind az introvertált személyiségek találnak kedvükre valót, és amelyek örömmel töltenek el, felvillanyoznak, és segítenek levezetni a bennünk felgyülemlő feszültséget.

Csináljuk végig a lista egyes pontjait, és éljük meg, úgy igazán ezt a csodálatos évszakot!

  1. Kirándulni a legközelebbi erdőbe

Minden évszakban lenyűgöző útra kelni a természetbe, hiszen bámulatos, ahogy az évszakok váltakozása megmutatkozik a fák lombjain, és az erdő állatainak viselkedésén keresztül. Természetesen az időjárásnak megfelelően, melegen kell felöltöznünk, ugyanis a fák sárgás színben pompázó lombjai felfogják a nap sugarait, így azok már nem tudnak bennünket olyan melegen tartani, mint pár hónappal ezelőtt.

őszi bakancslista Impulzív Magazin

  1. Töklámpást faragni

A november érkezésével, bűn lenne kihagyni ezt a programot! Mindössze egy szép, formás tökre, egy éles késre, egy kanálra, jó hangulatra, és a szeretteink társaságára lesz szükségünk hozzá. Nagyszerű szabadidős elfoglaltság Halloween ünnepére, de természetesen bármelyik őszi napon remek időtöltés egy töklámpás elkészítése.

Azonban nem mindegy, milyen módon alkotjuk meg a remekművünket.
Első lépésként megtisztítjuk a tököt, és kiválasztjuk a legszebb oldalát. Ezután kalapszerűen, óvatosan eltávolítjuk a tetejét, majd kikanalazzuk a belsejét. A kiválasztott oldalára felrajzoljuk a kívánt sablont, és ezt követően óvatosan kivágjuk a felrajzolt mintánkat. Utolsó lépésként pedig gyertyát teszünk a tök belsejébe, és már el is készültünk az ijesztő műalkotással.

  1. Őszi dekorációba öltöztetni az otthonunkat

Választhatjuk azt a lehetőséget is, hogy nem díszítjük fel a lakásunkat, ezzel azonban csak azt érjük el, hogy a hétköznapjaink – melyeket tanulás és/vagy munka tölt ki – még szürkébbek lesznek. Ezért, hogy igazán élvezni tudjuk az életet, így is meg kell adnunk a módját. Vagyis, amikor csak lehetőségünk van rá, csinosítsuk ki otthonunkat az alkalomnak megfelelően.


Az ősz sajátos hangulatát leginkább a sárgás-barnás színek adják. Ha egy lakberendezési vagy dekorációs boltban keresünk ilyen díszítő elemeket, mindenképpen sikerrel fogunk járni. Hagyjuk, hogy szárnyaljon a fantáziánk, és öltöztessük fel meleg őszi színekbe a lakásunkat. Ha nincs ötletünk, keressünk ihletet a Pinteresten, mert ott néhány percen belül biztosan tudni fogjuk, hogy mit szeretnénk. Emma csipkebogyós koszorúja és leveles tálkája is mutatós darabja lehet otthonunknak.

  1. Sütőtökös vagy almás-fahéjas finomságot sütni

Mindenki szereti a hasát, és most elérkezett végre a sütőtökös és almás-fahéjas sütemények ideje. Emma Impulzív falatok rovatában több őszi receptet is találtok, de kérdezzétek meg bátran a nagymamátokat is, hogy tud-e ő is egy jó receptet – márpedig miért ne tudna –, majd akár közösen is elkészíthettek egy őszi desszertet a családi ebéd részeként.

  1. Forró csokoládét készíteni

És, ha már a finomságoknál tartunk, ezekben a hűvös napokban tökéletes választás esti nassolnivalónak a forró csokoládé, de szigorúan habbal a tetején! Isteni házi forró csoki receptet találtok az oldalunkon, mely akár ajándékötletnek is kiváló.

  1. Ellátogatni Pécs városába

Hamarosan érkezik erről egy utazós cikk, melyből kiderül, melyek azok a pécsi látványosságok, ahova feltétlenül el kell látogatnunk, még az idén. Előzetesen elárulhatom, hogy lesz itt szó a híres Tv-toronyról, illetve arról, a helyről is, ami a hintaszékéről ismert, vagyis a Flóra-pihenőről.

  1. Néhány napig wellnessezni

Egy wellnesshétvége mindig jó kikapcsolódást nyújt a fizikailag és szellemileg megterhelő napok után. Mindenkinek vannak az életében rosszabb időszakok, amikor a saját mentális és fizikai egészsége érdekében végre döntést kell hoznia. Az ilyen alkalmakra kiváló választás egy pihentető wellnesshétvége arra, hogy feltöltődjünk, és újult erővel tudjunk visszatérni a mindennapi életünkhöz.

Abban az esetben, hogyha már most megkezdtük a karácsonyi ajándékokra való spórolást, és így nem engedhetünk meg maguknak egy ilyen hétvégét, akkor csak vonuljunk el a szobánkba pár napra, kezdjük el újra nézni a kedvenc sorozatunkat, mellé pedig kortyolgassunk egy rendkívül finom, tejszínhabos forró csokoládét.

  1. Felfedezni a Balaton őszi látványát

Úgy bizony. A Balaton nemcsak a nyári hónapokban varázsolja el látogatóit, de ősszel is gyönyörű látványt nyújt, ahogy minden évszakban. Talán ez az időszak nem a legalkalmasabb egy hajóútra, de annál inkább egy túrára, mondjuk Badacsonyban.

  1. Egy meleg pulóverbe burkolódzva, újra elolvasni a kedvenc könyvünket

Nem hiába hívják a novembert „sweater weather”-nek, vagyis pulóveres időnek. Nincs is annál jobb érzés a világon, mint amikor a meleg színekbe öltöztetett otthonunkban, egy puha anyagból készült pulóverben, az ablak előtt ülve olvashatjuk a kedvenc könyvünket.

  1. Társasozni a szeretteinkkel

A legjobb a társasjátékozásban, hogy olyanok vesznek minket körül, akiket szeretünk. Arra azonban fokozottan figyeljünk, hogy a versenyszellem ne szárnyalja túl a játék örömét. Adjuk meg ennek is a módját, és koncentráljunk arra, hogy ez egy újabb lehetőség arra, hogy hasznosan töltsük el szabadidőnket a borongós őszi napokon.

Remélem, hogy a hónap végére, a tíz programból legalább ötöt mindenkinek sikerül kipipálnia.
Nemsokára jelentkezem egy pécsi körképpel, melyben a város és környékének legszebb őszi kirándulóhelyeit mutatom be.

Fotó: Emma

Szerző