Hideg, októberi este van, kezemben egy csésze gőzölgő teával ülök a kedvenc pihe-puha pulcsimban és egy, kizárólag egyetlen egy dologra tudok csak gondolni: milyen jó lenne most bekuckózni egy jó könyvvel, ami feledteti az emberrel az egész heti stresszt, a hétköznapok gondjait, és azt, hogy egyre rövidülnek a napsütötte napok. Szóljon az a könyv egy régmúlt, fantasztikus világról, vagy egy, még el nem érkezett jövőről, esetleg egy szívmelengető, bájos történetről, vagy egy elgondolkoztató fikcióról, amely akár a mi életünk is lehetne. Ezek között a történetek között biztosan mindenki talál kedvére valót. Most hat nagyon különböző könyvet ajánlok, amelyek mind tökéletes társaknak bizonyultak már egy-egy hosszú nap után.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán

A halál angyala – Caleb Carr
New York, az 1800-as évek vége, és egy kegyetlen sorozatgyilkos – elég erős alapfelállás. Ehhez jön még egy külön csapat – egy ismert pszichológussal, egy bűnügyi riporterrel és az első nővel, akit a New York-i rendőrség valaha alkalmazott –, akik a lehetőségeikhez mérten próbálják megtalálni a gyilkost, mielőtt még több áldozatot szedne. Állandó akadályok, titkok és korrupció állja a kis csapat útját minden sarkon, mindeközben pedig a regényt áthatja a századforduló New Yorkjának atmoszférája, olyan fel-felbukkanó valós történelmi figurákkal, mint Theodore Roosevelt – még mielőtt elnök lett volna –, vagy a híres bankár, J.P. Morgan.  Részben történelmi fikció, részben pedig krimi ez az izgalmas történet, és ha a végére jutottál, még jobban elmerülhetsz különös világában, hiszen a könyvet sorozatként is adaptálták.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán
A láthatatlan fény – Anthony Doerr
Ez a történelmi fikció a II. világháború alatt játszódik. Két szálon fut a történet: egy fiatal és vak, francia lány és egy, a rádiókhoz mesterien értő, német fiú sorsa fonódik össze a regényben, de nem a megszokott romantikus értelemben. Ahogy halad előre a történet fonala, úgy közelít egymáshoz a két szál is. Ez egy lebilincselő, gyönyörűen megírt regény, amit tényleg nehéz letenni.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán
A medve és a csalogány – Katherine Arden
Most utazzunk vissza az időben egy olyan korszakba, amikor az emberek még hittek az erdőkben és az otthonaik körül élő mitológiai lényekben, egy olyan helyre, ahol az év nagy részében mindent hó és fagy borít. Ebben a történelmi fantasy regényben a középkori orosz vadonban járunk, melynek különös, rideg világa az orosz hiedelemvilágra épül. Megtalálunk benne mindent, ami egy jó fantasy kötethez kell: egy különc főszereplőt, egy fenyegető, sötét erőt, a jó és a rossz harcát – mindezt egy igazán magával ragadó világba ágyazva. Jó hír, hogyha megtetszik a könyv, akkor még két másik kötet is vár a regénysorozatban.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán
Amit sohase mondtam el – Celeste Ng
Ez az egyik legkedvesebb könyvem, és örökké ajánlani fogom mindenkinek. Az írónő második regénye ugyan sokkal nagyobb médiavisszhangot kapott – sorozat is készült belőle –, de ez, kérem, ez itt az igazi remekmű. Nem túl mesterkélt, nem hatásvadász, de nyers, őszinte, és szerintem nincs olyan, aki ne tudna hozzá kötődni valamilyen szinten. A regény a ’70-es években játszódik egy amerikai kisvárosban és történetének középpontjában egy kínai-amerikai család áll – melynek egyik tagját holtan találják a város tavában. Nem, ez nem spoiler, így kezdődik a regény.  Nem mondanám, hogy ez a könyv egy thriller lenne – sokkal inkább szól az emberi kapcsolatainkról, a mintáinkról, az „emberi állapotról”. Annyi minden van ebben a történetben, annyi réteg, igazság és nüansz, hogy nem elég egyszer elolvasni. És letenni? Lehetetlen.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán
Ready Player One – Ernest Cline
Egy újabb letehetetlen regény. És senki ne értse félre, én nem dobálózok csak úgy, ezzel a kifejezéssel. Amikor belekezdtem a Ready Player One-ba, tényleg nem tudtam letenni. Ezúttal a jövőbe utazunk, egészen pontosan 2045-be, ahol a lehangoló valóságból az egyetlen kiút a virtuális világ, az OASIS. E két világban kalandozunk a főszereplőnkkel, aki részt vesz abban a versenyben, ami gyakorlatilag az OASIS feletti hatalomért és nem kis vagyonért folyik – márpedig erre elég sokan pályáznak. Disztópia, sci-fi, kalandregény – sokféle címkét aggathatnánk rá, de az biztos, hogy rendkívül szórakoztató, de egyben elgondolkodtató is. És persze telis-tele van popkulturális utalásokkal, ami már csak hab a tortán.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán
Szerintem, szerinted – Wendelin Van Draanen
És végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy rettentően bájos történet, egy ifjúsági regény, nem csak ifjaknak. Egy fiú és egy lány meséli el felváltva az eseményeket, tele kedves humorral, meglepően mély megfigyelésekkel, meghintve az első szerelem felkavaró érzéseivel, telis-tele szerethető és igazán emberi karakterekkel.  Készült belőle egy hasonlóan szívmelengető film is, a könyv olvasása után mindenképp ajánlom az egész családnak.

Könyv kuckózós könyvajánló az Impulzív Életmód Magazin oldalán
Ezek után elő azzal a pléddel, forró itallal, pislákoló gyertyával és olvasásra fel!

Minden felsorolt könyv elérhető magyar fordításban is. Még több könyvajánlóért kattints ide vagy ide, ha pedig szeretnél többet olvasni, de nem tudod, hogyan, olvasd el cikkünket!

Fotó: Emma

Szerző